Sagan nemá konkurenta. Jediný, ktorý ním mohol byť, na Tour neštartuje, tvrdí expert

Experti sa zhodujú, že Peter Sagan opäť získa na Tour de France zelený dres.
Experti sa zhodujú, že Peter Sagan opäť získa na Tour de France zelený dres. (Autor: TASR/AP)
Boris Vanya|30. jún 2017 o 06:33

Peter Sagan bude lídrom tímu od prvej do poslednej etapy, čo znamená viac podpory od spolujazdcov a šancu vyrovnať osobný rekord troch etapových víťazstiev.

Cyklistickí experti z rôznych krajín odpovedali v ankete SME na dve otázky:

Podarí sa Petrovi Saganovi vyhrať na Tour de France bodovaciu súťaž aj v novom tíme Bora-Hansgrohe?

Kto bude celkovým víťazom najslávnejších cyklistických pretekov?

Enzo Vicennati, Bicisport, Taliansko

1. Myslím, že Peter Sagan si vybojuje ďalší zelený dres na Tour de France aj bez podpory silnejšieho tímu. V minulých rokoch sa dostával často do únikov a triumfoval v šprinte menšej skupiny.

Problém pri slabšom tíme (ale považujeme tím Bora-Hansgrohe skutočne za slabší?) môže byť pri dojazde celého pelotónu, ale Peter šprintuje dobre v každej situácii. Takže nevidím dôvod, aby šiesty raz za sebou na Tour nevyhral bodovaciu súťaž, a nevidím v pelotóne nikoho, kto by ho o tento triumf pripravil.

2. Som romantik, a preto hovorím Contador. Potom precitnem a vidím na pódiu Frooma, Quintanu a Arua.

Barry Ryan, cyclingnews.com, Írsko

1. Áno, Peter Sagan získa šiesty raz za sebou zelený dres a nemyslím si, že nový tím bude problém - skôr naopak, mohla by to byť výhoda. V Tinkoffe bol na Tour vybodovaný tím okolo Alberta Contadora, čo znamenalo, že Sagan zostal často osamotený, ale ani to mu nerobilo starosti.

Bora síce vyzerá trochu slabšia ako Tinkoff, ale Sagan bude mať viac spolujazdcov oddaných len jemu, hoci - povedzme si úprimne, nie som si istý, koľko podpory skutočne potrebuje, aby si opäť vybojoval zelený dres.

Bude zaujímavé sledovať, či Michael Matthews dokáže so Saganom súperiť, lebo majú veľmi podobnú výkonnosť. Aj Austrálčan dokáže bodovať v kopcovitejších etapách, kde klasickým šprintérom dochádza dych.

Verím Saganovi, že v Paríži sa oblečie do zeleného, ale keď Matthews zaberie, môže to byť tesnejšie ako v minulých rokoch.

Peter Sagan je znovu favoritom na zisk zeleného dresu. Na pretekoch Okolo Švajčiarska získal sebavedomie, že dokáže víťaziť v náročnejších etapách, aj pri hromadnom dojazde.


Raymond Kerckhoffs, De Telegraaf, Holandsko

2. Nairo Quintana je mojím favoritom na triumf na Tour de France, hoci mám veľa pochybností... Na Gire nebol brilantný, ale keď si vezmem ako príklad minuloročnú Vueltu, tak v druhej Grand Tour sezóny pôjde oveľa lepšie. A aj vtedy, keď Quintana sklame - tak ako vlani na Tour -, stále platí, že vie jazdiť veľmi vyrovnane. To by mohlo rozhodnúť v súboji o žltý dres, keďže viacerí rivali majú slabšie miesta alebo otázniky.

Napríklad: vyzerá to tak, že Chrisovi Froomovi tento rok niečo chýba, Richie Porte bol najsilnejším jazdcom, ale vždy je náchylný vybrať si slabší deň. Alberto Contador už má to najlepšie za sebou. Alejandro Valverde a Fabio Aru budú dobrí, ale nebude to stačiť. Romain Bardet len ťažko zopakuje vlaňajšok. Keď si takto preberám pretekára za pretekárom, mojím favoritom je Quintana...

Guy Van Den Langenbergh, Het Nieuwsblad, Belgicko

1. Sagan v zelenom drese?

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Sagan nemá konkurenta. Jediný, ktorý ním mohol byť, na Tour neštartuje, tvrdí expert