Torres začne v Chelsea zrejme proti Liverpoolu

Fernando Torres v drese Liverpoolu.
Fernando Torres v drese Liverpoolu. (Autor: SITA)
SITA|1. feb 2011 o 07:52

Odchod Fernanda Torresa z Liverpoolu je tretím najdrahším prestupom. Španielskeho útočníka zrejme čaká v Chelsea štart ako hrom.

LONDÝN. Úradujúci anglický futbalový šampión FC Chelsea získal v posledný prestupový deň na Britských ostrovoch veľmi cennú posilu.

"The Blues“ sa na päť a pol roka upísal španielsky kanonier Fernando Torres doteraz pôsobiaci v konkurenčnom FC Liverpool.

Rekordný prestup

Londýnčania zaplatili za služby "El Niňa" 50 miliónov libier, čo predstavuje absolútny anglický prestupový rekord. Na ostrovoch doteraz patril rekordný prestup Carlosovi Tevezovi, ktorý v roku 2009 prestúpil z Manchestru United do tímu mestského rivala City za 47 miliónov libier.

Dvadsaťšesťročný úradujúci majster sveta Torres vyjadril veľkú spokojnosť so svojím presunom na Stamford Bridge. "Som veľmi šťastný. Teším sa, že budem môcť mojim novým spoluhráčom pomôcť v tejto sezóne aj v ďalších rokoch získavať trofeje," povedal bývalý hráč madridského Atlética.

Do Liverpoolu prišiel v roku 2007 a odvtedy strelil za "The Reds" celkovo 81 gólov. "Pamätám si mnohé duely proti Chelsea, na niektoré sa skutočne nedá zabudnúť. Viem, že ma tu čaká veľká konkurencia, ale nebojím sa. Urobím všetko pre to, aby som si vybojoval miesto v zostave. Verím že sa mi na Stamford Bridge podarí streliť veľa dôležitých gólov," doplnil Torres.

Chelsea figuruje na štvrtej priečke ligovej tabuľky a na vedúci Manchester United stráca už desať bodov. V Lige majstrov sa však prebojovala medzi najlepšiu šestnástku a prestížnu súťaž by chcela prvýkrát v histórii vyhrať.

"Mojím snom je vyhrať Ligu majstrov a verím, že s Chelsea sa mi to môže podariť. Myslím si, že všetci moji spoluhráči zdieľajú rovnaký sen. Je to cieľ každého futbalistu," pokračoval Torres.

Tím FC Chelsea získal spolu s Torresom aj Davida Luiza. Brazílčan prichádza z Benficy Lisabon za 25 miliónov eur, podpísal zmluvu na päť a pol roka.

Súčasťou dohody s portugalským klubom sa stal aj bývalý hráč MFK Košice Nemanja Matič, ktorý po skončení sezóny zamieri na Pyrenejský polostrov. Dovtedy zostane na hosťovaní v holandskom Vitesse Arnhem.

Debut proti Liverpoolu?

Španielsky zakončovateľ by si svoj debut za Chelsea mohol odkrútiť paradoxne práve proti Liverpoolu, s ktorým sa Londýnčania stretnú v nedeľu v Premier League. Je totiž nepravdepodobné, že by Torres zasiahol do hry už v utorok proti Sunderlandu.

Autor víťazného presného zásahu vo finále ME 2008 proti Nemecku (1:0) sa bude musieť na Stamford Bridge pobiť o pozíciu v ofenzíve s Didierom Drogbom a Nicolasom Anelkom. Až nasledujúce dni či týždne ukážu, ako dokáže tréner Carlo Ancelotti využívať týchto skvelých útočníkov.

"Získali sme jedného z najkvalitnejších forwardov na svete, ktorý má tie najlepšie roky ešte len pred sebou. Pre Chelsea je to významný deň. Verím, že každý fanúšik nášho klubu je nadšený z tohto kroku. Už dlhší čas sme ho mali v hľadáčiku a sme radi, že sa nám ho napokon podarilo získať," povedal prezident Londýnčanov Bruce Buck.

Odchod Torresa vyvážili Carroll a Suárez

Transfer Torresa prekonal v súvislosti s najdrahšími prestupmi na Britských ostrovoch len o hodinu "starší" presun útočníka Andyho Carrolla z Newcastle United práve do FC Liverpool. Mužstvo slovenského stopéra Škrtela zaplatilo "strakám" za služby talentovaného, ešte stále len 22-ročného zakončovateľa, 35 miliónov libier.

Odchovanec Newcastlu napriek tomu drží dva rekordy, keďže sa stal najdrahším britským futbalistom všetkých čias a zároveň aj najdrahším hráčom, aký kedy prišiel do Liverpoolu.

Carroll, ktorý je považovaný za jeden z najväčších anglických talentov, podpísal s Liverpoolom rovnako ako Torres s Chelsea zmluvu na päť a pol roka. Na Anfield Road si bude anglický reprezentant obliekať dres s číslom 9, ktoré doteraz nosil na svojom chrbte "El Niňo".

Okrem Carrolla skompletizovali Liverpoolčania v posledný prestupový deň aj príchod ďalšej "veľkej ryby". Z Ajaxu Amsterdam prichádza uruguajský útočník Luis Suárez, ktorý by mal spolu s Angličanom nahradiť v ofenzíve odchádzajúceho španielskeho kanoniera. Liverpool zaplatil za účastníka semifinále minuloročných MS 2010 holandskému tímu 26,5 milióna eur.

Dvadsaťštyriročný Uruguajčan sa s LFC dohodol na 5,5-ročnej zmluve. "Podpis kontraktu bol podmienený úspešným absolvovaním lekárskych testov. Tie dopadli pozitívne, takže transfer je kompletný. Luis Suárez si bude v Liverpoole obliekať dres s číslom sedem," uvádza sa v oficiálnom stanovisku "The Reds".

Suárez strelil v uplynulom ročníku v drese Ajaxu vo všetkých súťažiach skvelých 49 gólov, 35 z nich dosiahol v 33 ligových dueloch.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Torres začne v Chelsea zrejme proti Liverpoolu