Tönnies sa po troch mesiacoch vrátil na pozíciu šéfa Schalke

Šéf Schalke Clemens Tönnies.
Šéf Schalke Clemens Tönnies. (Autor: TASR/AP)
SITA|6. nov 2019 o 16:57

V auguste sa stal terčom kritiky za komentáre adresu obyvateľov Afriky.

BERLÍN. Clemens Tönnies sa po troch mesiacoch vrátil na pozíciu prezidenta nemeckého klubu Schalke 04 z Gelsenkrichenu vo futbalovej I. bundeslige.

Funkcionár v úvode augusta na tri mesiace odstúpil z postu, dôvodom bola vlna kritiky na jeho osobu za vyjadrenia s rasistickým podtextom.

Tönnies, ktorý šéfuje klubu už takmer dve dekády, povedal, že namiesto zvyšovania daní za boj proti zmene klímy by Nemecko malo každý rok v Afrike financovať 20 elektrární.

"Potom by Afričania prestali vyrubovať stromy a po zotmení plodiť toľko detí," povedal 63-ročný podnikateľ v mäsovýrobe podľa periodika Neue Westfälische.

Tönnies obvinenia z rasizmu označil ako nepodložené, zároveň však pripustil, že porušil hodnoty klubu o potieraní diskriminácie.

Práve preto na tri mesiace opustil stoličku šéfa. Vedenie klubu prijalo jeho dočasný odchod, potešilo sa však jeho skorému návratu.

Tönnies sa za svoje výroky dodatočne ospravedlnil, no v Nemecku napriek tomu čelil poriadnej kritike.

Ministerka obrany Christine Lambrechtová ho nazvala "dutým rasistom" a Sylvia Schenková z Transparency International ho označila ako osobu s "veľmi problematickou mentalitou".

Kritike sa Tönnies nevyhol ani vo futbalových kruhoch, dokonca aj vo vlastnom klube.

Niekdajší hráč Schalke 04, ktorý pracuje pri tíme klubovom výbere do 23 rokov, útočník Gerald Asamoah, priznal, že "bol veľmi prekvapený, šokovaný a zronený", keď počul slová prezidenta vlastnej organizácie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Bundesliga»Tönnies sa po troch mesiacoch vrátil na pozíciu šéfa Schalke