Vychytá finálovú miestenku Švéd či Američan? Odborníci sa nezhodli

V semifinále na seba narazia Zvolen a Slovan.
V semifinále na seba narazia Zvolen a Slovan. (Autor: TASR)
Patrik Fotta|12. apr 2021 o 16:45

Zvolen vyzve v semifinále Slovan.

ZVOLEN, BRATISLAVA. Znie to ako klišé. Výkony brankárov v play off znamenajú viac ako 50 percent úspechu tímu.

V prípade semifinalistov hokejovej Tipos extraligy zo Zvolena a Bratislavy to však jednoznačne platí.

Víťaz základnej časti sa počas celej sezóny opiera o stabilné výkony švédskeho gólmana Robina Rahma. V drese Slovana zase žiari Američan Tyler Parks, ktorý v Bratislave chytá od druhej polovice októbra.

Obaja by mali byť kľúčovými postavami svojich tímov v boji o finále.

„Rahm potvrdil formu zo základnej časti a aj vo štvrťfinále s Novými Zámkami dokázal, že je mimoriadne kvalitný brankár.

Parks chytal proti Nitre výborne. Okrem štvrtého zápasu, v ktorom vybuchol, bol ťažko prekonateľný,“ hovorí bývalý reprezentačný brankár Rastislav Staňa.

Slovan pozitívne prekvapil

Slovanisti sa medzi najlepšie štyri tímy súťaže dostali cez Nitru. Vo štvrťfinálovej sérii uspeli 4:1 na zápasy a v troch domácich dueloch inkasoval len raz.

„Slovan ma pozitívne prekvapil. Nemal ideálny záver základnej časti. Káder má kvalitný a hoci mal viacero zranených hráčov, umiestnil sa v prvej štvorke a následne dokázal hladko postúpiť cez Nitru,“ uviedol Staňa.

Zvolenčania sa spoliehajú na švédskeho brankára Robina Rahma.
Zvolenčania sa spoliehajú na švédskeho brankára Robina Rahma. (Autor: TASR)

Podľa hokejového experta bude jedným z kľúčových faktorov využívanie presilových hier. Práve tie sú silnou zbraňou Zvolenčanov, ktorí v prvom kole vyradili Nové Zámky jednoznačne 4:0.

„V doterajšom priebehu play off sa presilovky javia ako rozhodujúci prvok. Ktorý tím ich zvládne lepšie, má veľkú šancu na postup,“ vraví Staňa.

Prezradil aj svojho favorita na postup.

„Slovan má lepší káder, než aké bolo jeho umiestnenie v základnej časti. Povedal by som, že to budú práve Bratislavčania, ktorí z tejto dvojice pôjdu do finále,“ predpovedá majster sveta z Göteborgu.

Zvolen je kompaktnejší

V minulosti stál Miroslav Chudý aj na lavičke Zvolena ako asistent trénera. Aktuálnu sezónu začal v pozícii kouča Michaloviec, teraz vedie prvoligový Martin.

„Vo štvrťfinále sa ukázalo, že tímy, ktoré dajú do zápasu viac emócií, môžu byť úspešné,“ tvrdí Chudý.

Z dvojice Zvolen – Slovan sa prikláňa viac na stranu vyššie nasadeného mužstva, ktoré prešlo suverénne základnou časťou.

„Zvolen mi pripadá kompaktnejší ako Slovan. Káder je dobre vyvážený. Je tam pestrá zmes mladých a skúsených hráčov aj legionárov. V základnej časti predvádzali veľmi pekný hokej. Verím, že postúpia ďalej,“ vyhlásil Chudý.

V semifinále by mali potiahnuť iní hráči

Vyrovnanú sériu očakáva bývalý tréner Žiliny, Košíc či Liptovského Mikuláša Anton Tomko, ktorý vie, ako chutia majstrovské oslavy.

V zbierke má tri extraligové tituly – jeden získal so Žilinou a dva s Košicami.

„Mám skúsenosť, že hráčov, ktorí ťahali vo štvrťfinále, môže forma opustiť a chytia sa ďalší. Bude záležať od toho, ktorému mužstvu zaberie viac formácií a nebude sa spoliehať len na elitných útočníkov,“ odhaduje Tomko.

Americký brankára Slovana Bratislava Tyler Parks.
Americký brankára Slovana Bratislava Tyler Parks. (Autor: TASR)

Šance na postup sú podľa neho vyrovnané. Dôležité bude, ako sa oba tímy vyrovnajú s disciplínou.

„Hráči sa musia vyvarovať zbytočných faulov. Najmä v útočnej fáze. Ktorému mužstvu sa to podarí lepšie, postúpi do finále,“ predpovedá.

Z historického hľadiska má na konte viac úspechov Slovan. Z majstrovského titulu sa Bratislavčania tešili osemkrát. Okrem toho majú aj dve striebra a päť bronzových medailí.

Zvolenčania vyhrali ligu dvakrát. V štyroch sezónach skončili na striebornej priečke a dvakrát boli bronzoví.

V minulosti na seba Slovan a Zvolen narazili v play off sedemkrát a až v šiestich prípadoch bol úspešnejší Slovan.

Všetky štyri vzájomné zápasy v základnej časti sa skončili len rozdielom jediného gólu. Raz rozhodovalo predĺženie, dvakrát nájazdy. Oba tímy majú po dve víťazstvá.

Prvý zápas série je na programe v utorok od 18.00 vo Zvolene.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Vychytá finálovú miestenku Švéd či Američan? Odborníci sa nezhodli