Tímšprint aj so Slovákmi, zostava otázna

SITA|21. feb 2010 o 10:13

Program súťaží v behu na lyžiach na XXI. zimných olympijských hrách v kanadskom Vancouvri pokračuje v pondelok ďalšou atraktívnou disciplínou - tímšprintom mužov a žien voľnou technikou.

WHISTLER. Slovensko bude mať zastúpenie iba v kategórii mužov, hoci v pôvodných plánoch sa potichu hovorilo aj o ženskej dvojici.

"Uvažovali sme aj o tímšprinte spolu s biatlonistkou Anastasiou Kuzminovou. Nakoniec to však padlo,“ uviedol pre agentúru SITA tréner slovenskej reprezentantky v behu na lyžiach Aleny Procházkovej Ján Valuška.

Na tomto rozhodnutí sa podpísal jednak mimoriadne nabitý program biatlonových súťaží, ale aj zdravotný stav Aleny Procházkovej. Kuzminová v nedeľu absolvuje preteky s hromadným štartom, v utorok ju potom čaká záverečný štart v štafete. Procházková mala po príchode do Kanady problémy so zapáleným hrdlom, musela na niekoľko dní prerušiť tréningy a to sa výrazne podpísalo pod výsledok v jej hlavnej disciplíne, ktorou bol pre ňu individuálny šprint klasickou technikou.

V kategórii mužov by sa mal v slovenskom drese predstaviť Ivan Bátory. Kto s ním vytvorí dvojicu, je však zatiaľ otázne. Definitíva padne podľa trénera mužskej reprezentácie Petra Bartoňa až v nedeľu krátko pred 16.00 h vancouverského času, keď musí nahlásiť zloženie tímu.

Martin Bajčičák bol totiž po sobotňajšom skiatlone dosť vyčerpaný a pred záverečnou päťdesiatkou klasickou technikou s hromadným štartom, ktorá je na programe v záverečný deň ZOH v nedeľu 28. februára by mu zrejme viac prospel oddych. Tréner však práve v tímšprinte vidí veľké šance svojich zverencov na kvalitný výsledok. Alternatívou je teda Michal Malák.

"Zvažujem, čo by bolo lepšie, ale v danej situácii by som tímšprint nešiel a radšej sa sústredil na záverečnú päťdesiatku klasicky. Samozrejme, predtým by som si chcel ešte vyskúšať klasický úsek v rámci štafety," uzavrel debatu o možných alternatívach Martin Bajčičák.

V pretekoch, v ktorých si dvojice odovzdávajú štafetu a každý absolvuje tri šprintérske okruhy, obsadili Bajčičák s Bátorym v Turíne ôsme miesto, čo bolo vyrovnaním doteraz najlepšieho výsledku slovenských bežcov na lyžiach na ZOH v ére samostatnosti. Ženy absolvujú semifinále tímšprintu o 10.45 h miestneho času (19.45 SEČ), muži budú bojovať o účasť vo finále o 11.35 (20.35 SEČ). Finále žien je potom na programe o 13.00 (22.00 SEČ), mužov pustia na trať o 25 minút neskôr.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Tímšprint aj so Slovákmi, zostava otázna