Ako sa darí víťazom z Bratislavy? Jeden prežíva životnú sezónu, ďalší je mimo Top 100

Kanadský tenista Gabriel Diallo sa stal víťazom dvojhry na bratislavskom challengeri Peugeot Slovak Open 2023.
Kanadský tenista Gabriel Diallo sa stal víťazom dvojhry na bratislavskom challengeri Peugeot Slovak Open 2023. (Autor: TASR)
Jakub Hlubek|22. okt 2023 o 16:30

Aj z Bratislavy sa dá dostať medzi elitu.

BRATISLAVA. Minulý týždeň pútali pozornosť tenisových fanúšikov na Slovensku aj zápasy turnaja Peugeot Slovak Open v areáli Národného tenisového centra v Bratislave.

Štvrtým víťazom challengeru sa stal 22-ročný Kanaďan Gabriel Diallo.  

Na ceste k trofeji zdolal aj víťaza grandslamového turnaja US Open spred troch rokoch Dominika Thiema.

Vo štvrťfinále po trojsetovom boji vyradil najlepšieho Slováka tohtoročnej edície Lukáša Kleina. Odmenou za jeho výkony je aj posun v rebríčku.  

Pred zápolením v Bratislave sa nachádzal na 164. priečke. Turnajový titul ho vyniesol na 130. miesto, čo je zároveň jeho kariérne maximum.  

Z víťazstva na druhom bratislavskom challengeri sa pred Kanaďanom radovali Rakúšan Dennis Novak, Holanďan Tallon Griekspoor a Maďar Márton Fucsovics. Ako si počínajú víťazi po triumfe na Slovensku?

Usadili sa v elitnej stovke? Ako sa im darí v aktuálnej sezóne? Začali zbierať úspechy aj na ATP turnajoch alebo sa z challengerovej úrovne neposunuli?

Gabriel Diallo (vpravo) a Joris de Loore po finálovom zápase na turnaji Peugeot Slovak Open 2023.
Gabriel Diallo (vpravo) a Joris de Loore po finálovom zápase na turnaji Peugeot Slovak Open 2023. (Autor: TASR)

Premiérový ročník ovládol nenasadený hráč 

Druhý bratislavský challenger sa rozbehol iba v roku 2019. Premiérový ročník sa konal od 4. do 11. novembra. Pozíciu nasadenej jednotky v premiérovom ročníku okupoval Kazach Michail Kukuškin.

Pred začiatkom turnaja mu patrilo 67. miesto. Nasadená dvojka, Maďar Márton Fucsovics bol 71. hráčom sveta.

V elitnej stovke sa nachádzali aj Talian Stefano Travaglia, Poliak Kamil Majchrzak a Austrálčan Alexej Popyrin. Slovensko na základe rebríčkového postavenia zastupovali Norbert Gombos a Filip Horanský.  

Voľnú kartu od organizátorov dostali Andrej Glváč, Lukáš Klein, Lukáš Lacko a Alex Molčan.

Turnaj ovládol nenasadený hráč. Rakúšan Dennis Novak pred začiatkom bratislavského zápolenia ťahal sériu štyroch prehier v rade, ale v Bratislave postupne zdolal krajana Sebastiana Ofnera, nasadenú šestku Alexeja Popyrina, v osemfinále bez straty podania Norberta Gombosa.

Vo štvrťfinále narazil na tretieho nasadeného Stefana Travagliu. Za stavu 3:5 v treťom sete bol Novak loptičku od vypadnutia. Krízovú situáciu zvládol, stratené podanie si vzal späť a o víťazovi rozhodol tajbrejk.

V semifinále Rakúšan vyradil Bielorusa Jegora Gerasimova a v súboji o titul úspešne súperil s Bosniakom Damirom Džumhurom.  

Dostal sa do elitnej stovky

Po víťazstve v Bratislave sa vyšvihol na 108. priečku. V nasledujúcej sezóne, ktorú ovplyvnila pandémia koronavírusu, sa etabloval na ATP turnajoch.

Na začiatku marca sa posunul na 85. miesto, čo je do dnešného dňa jeho maximum. Najlepší výsledok dosiahol v Kolíne nad Rýnom.

Postúpil do štvrťfinále, kde ho po troch setoch vyradil Španiel Alejandro Davidovich Fokina. Na konci sezóny mu patrilo 96. miesto.  

Dennis Novak počas finálového zápasu na Peugeot Slovak Open 2019.
Dennis Novak počas finálového zápasu na Peugeot Slovak Open 2019. (Autor: TASR)

Neskôr vypadol zo svetovej stovky a postupne sa vrátil aj na challengre. Rok 2022 ukončil na 180. priečke.

Túto sezónu odštartoval vo veľkom štýle. Na challengeri v thajskom Nonthaburi ako nasadená dvojka nenašiel premožiteľa.

Na Wimbledone zvládol kvalifikáciu, ale v úvodnom kole ho po štyroch setoch vyradil Kanaďan Miloš Raonič, niekdajšia svetová trojka.  

Novak nechýbal na bratislavskom challengeri ani tento rok, ale už v prvom kole mu vystavil stopku ukrajinský kvalifikant Iľja Marčenko. Momentálne mu v rebríčku patrí 176. miesto. 

Druhý víťaz vyhral piaty turnaj v rade

Po ročnej prestávke sa druhý bratislavský challenger opäť konal v roku 2021, tentoraz od 8. do 14. novembra. Nasadenou jednotkou bol Stefano Travaglia, pred turnajom 81. hráč na svete.

Tallon Griekspoor, druhý nasadený, bol v deň začiatku turnaja už na 72. priečke, keďže niekoľko hodín pred štartom zápolenia na Slovensku ovládol podujatie v španielskom Tenerife.

Členom elitnej stovky bol aj Španiel Carlos Taberner.  

Tallon Griekspoor vyhral Peugeot Slovak Open 2021.
Tallon Griekspoor vyhral Peugeot Slovak Open 2021. (Autor: TASR)

Domáci fanúšikovia mohli fandiť nasadenej štvorke Norbertovi Gombosovi, Filipovi Horanskému, kvalifikantovi Milošovi Karolovi, Lukášovi Lackovi aj Alexovi Molčanovi. Na základe voľnej karty boli súčasťou hlavnej súťaže aj Lukáš Palovič a Lukáš Pokorný.

Tallon Griekspoor nadviazal na kvalitné výkony z Tenerife a premožiteľa nenašiel ani na Slovensku. Pre Holanďana šlo vtedy o piaty víťazný challenger za sebou. 

Na ceste do finále vyradil aj dvoch Slovákov – v prvom kole Lukáša Pokorného a v semifinále Alexa Molčana. V súboji o titul si poradil s Maďarom Zsomborom Pirosom. Vďaka triumfu postúpil na 65. miesto v rebríčku ATP.  

Prežíva životnú sezónu

Vlaňajšiu sezónu odštartoval na Australian Open. Prvé dve kolá zvládol, do tretieho duelu proti Rafaelovi Nadalovi nenastúpil. Za zmienku stojí štvrťfinále na ATP v Ženeve. Sezónu ukončil na 95. priečke.  

Kým vlaňajšia sezóna mu veľmi nevyšla, od začiatku roku 2023 podával výborne výkony. Hneď úvodné podujatie sezóny ATP Pune ovládol.

V boji o titul zdolal Francúza Benjamina Bonziho. Na Australian Open ho v treťom kole zastavil Stefanos Tsitsipas, ale až po troch setoch.

Ďalší cenný výsledok dosiahol v Rotterdame, kde sa dostal do semifinále. Po dvoch vyrovnaných setoch kapituloval pred Jannikom Sinnerom.  

V júni dosiahol ďalší veľký úspech. Na trávnatom turnaji v Hertongenboschi dokráčal až do finále, kde po trojsetovej bitke pokoril Austrálčana Jordana Thompsona.

O mesiac neskôr bojoval o titul aj na tvrdom povrchu vo Washingtone. Vo finále bol nad jeho sily Brit Daniel Evans.

Zároveň sa trikrát dostal do najlepšej osmičky. Naposledy štartoval v Šanghaji, kde ho už v prvom kole vyradil Srb Dušan Lajovič.  

Zlepšené výkony sa, pochopiteľne, odrazili aj na jeho rebríčkovom postavení. Z 95. miesta na začiatku sezóny je aktuálne 25. priečka. 

Trofej k južným susedom

Na vlaňajší ročník, ktorý sa konal od 7. do 11. novembra, zavítal iba jeden zástupca z elitnej stovky. Číňan Čang Č’-čen pred turnajom mu patrilo 98. miesto.

Nasadenou dvojkou bol Maďar Márton Fucsovics a početné zastúpenie mal aj domáci tenis. Po roku na dvorcoch v Bratislave opäť nechýbali Norbert Gombos a Lukáš Klein.

Pridal sa k ním Jozef Kovalík. Voľnú kartu dostali Benjamín Peter Prívara a Lukáš Pokorný.  

Po roku sa z celkového triumfu opäť tešila nasadená dvojka. Fucsovics najprv vyradil Lukáša Pokorného, následne zdolal duo Nemcov Yannicka Hanfmanna a Maximiliana Marterera.

Prvé tri zápasy zvládol bez straty setu. Ten mu napokon v semifinále vzal Tomáš Macháč. V boji o titul zdolal krajana Floriana Maroszana.  

Vďaka celkovému víťazstvu sa dostal do elitnej stovky na 97. miesto.

Vie potrápiť aj hráčov z Top 10

Novú sezónu odštartoval ako 87. hráč sveta na challengeri v austrálskej Canberre. Turnaj ovládol, keď vo finále zdolal Švajčiara Leandra Riediho.

Na Australian Open sa prepracoval do tretieho kola, kde v päťsetovom boji podľahol Jannikovi Sinnerovi. Kvalitné výkony podával aj na turnaji Masters v Indian Wells.

Vyhral tri zápasy a v treťom kole porazil Alexa Molčana. Následne ho vyradil domáci Taylor Fritz.  

V júni sa dostal do semifinále ATP turnaja v Mníchove. Naposledy štartoval na ATP podujatí v Šanghaji, kde v treťom kole po trojsetovej bitke podľahol Argentínčanovi Franciscovi Cerundolovi.  

Jeho výsledky sa pretavili aj do postavenia v rebríčku. Aktuálne mu patrí 57. priečka. Kariérnym maximom zostáva 31. miesto zo začiatku marca 2019.  

Kam to dotiahne Kanaďan?

Generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu a zároveň riaditeľ turnaja Igor Moška verí, že tohtoročný víťaz bude naďalej napredovať.

„Máme skvelého šampióna, ktorého čaká svetlá budúcnosť. Počas celého turnaja podával vynikajúce výkony a zdolal aj víťaza grandslamového US Open z roku 2020 Dominika Thiema, ktorý bol veľkým lákadlom pre fanúšikov,“ hodnotil pre TASR.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Ako sa darí víťazom z Bratislavy? Jeden prežíva životnú sezónu, ďalší je mimo Top 100