Ako je to možné? pýta sa Djokovič. Sporné situácie môže rozlúsknuť VAR, v tenise však chýba

Novak Djokovič.
Novak Djokovič. (Autor: TASR/AP)
Lukáš Prokop |26. aug 2024 o 14:55

V 21. storočí, ktoré je plné technológií, tenis stále nemá možnosť preskúmať spornú situáciu na videu.

BRATISLAVA. Turnaj v americkom Cincinnati skončil už pred týždňom a začína sa posledný grandslamový turnaj sezóny - US Open.

V tenise však stále rezonujú niektoré momenty z posledného turnaja kategórie Masters a zrejme ešte nejaký čas aj rezonovať budú.

Či už netypické emócie Carlosa Alcaraza v podľa jeho slov najhoršom zápase v kariére proti Gaelovi Monfilsovi alebo nesprávne posúdenie situácie pri mečbale v zápase Jack Draper - Felix Auger-Aliassime.

Tieto dve situácie sa asi každému tenisovému fanúšikovi vryli do pamäti. Navyše, druhá situácia zburcovala väčšinu najlepších hráčov sveta, ktorí žiadajú zavedenie systému VAR aj v tenise.

Sporný moment

Hrá sa tretí set, stav zápasu 5:4, 40:30 a Draper má pri svojom podaní mečbal proti Auger-Aliassimovi. Táto loptička môže rozhodnúť o tom, kto z hráčov postúpi do štvrťfinále turnaja Masters.

Draper hrá štýlom servis-volej a kanadský tenista zo svojho bekhendu returnuje loptičku Draperovi pod nohy.

Brit loptičku zvláda zahrať a dostáva ju aj s pomocou pásky cez sieť na stranu Kanaďana. Rozhodca po chvíli zahlási víťazstvo Drapera.

VIDEO: Kontroverzná situácia v zápase Jack Draper - Felix Auger-Aliassime

Všetko sa zdalo byť regulárne, keby Draper zahral loptičku na sieti podľa pravidiel. Lenže podľa opakovaných záberov sa tak nestalo.

Brit totiž zahral loptičku najskôr svojou raketou, no následne sa odrazila od zeme na jeho strane kurtu a až potom prešla na stranu Kanaďana.

Čo tak pozrieť si videozáznam?

Auger-Aliassime, ktorý hru Drapera proti tenisovým pravidlám videl, sa už s vedomím toho, že práve odvrátil mečbal, presúval na druhú stranu kurtu, kde sa chcel pripraviť na ďalší príjem podania svojho súpera.

Počas niekoľkých sekúnd sa však z mikrofónu rozhodcu ozvalo oznámenie o víťazstve Drapera. Kanaďan ihneď pribehol k sieti a snažil sa rozhodcovi objasniť situáciu, ale ten si stál za svojim rozhodnutím.

Draper, aby podľa svojich slov nevyzeral pred publikom ako podvodník, navrhoval preskúmať situáciu na opakovanom zábere výmenu a prípadne ju opakovať.

Možnosť preskúmania videa však v tenise zatiaľ neexistuje. Po tom, čo situáciu nevyriešil ani hlavný rozhodca turnaja, ktorý výmenu nevidel, zápas napokon ukončili ako víťazstvo Drapera.

Čo vravia tenisti?

Tento kontroverzný záver zápasu okamžite vyvolal vlnu reakcií a komentárov, a to ako od fanúšikov, tak aj od profesionálnych tenistov.

Niektorí kritizovali Drapera za neférovú hru. Podľa nich hráč, ktorý hrá tenis tak dlho, musí cítiť, že loptičku nezahral podľa pravidiel.

V takom prípade sa mal po tomto chybnom zahraní loptičky vzdať bodu sám.

Ďalší zasa kritizovali nesprávne rozhodnutie rozhodcu, ktorý situáciu videl zblízka, ale aj napriek tomu situáciu posúdil zle.

Var - áno či nie?

Najväčšia kritika však smerovala k tomu, prečo v tenise ešte neexistuje niečo ako VAR (Video Assistant Referee) pre možnosť preskúmania spornej situácie na videu.

Použitie VAR môžeme pomerne často pozorovať napríklad vo futbale, v ktorom má jeho rozhodnutie výrazný vplyv na výsledok zápasu.

Za to, aby sa niečo ako VAR mohlo zaviesť aj v tenise, sa na sociálnych sieťach prihovorilo viacero profesionálnych tenistov ako Novak Djokovič či Stefanos Tsitsipas.

Djokovič sa v príspevku na sociálnej sieti X posťažoval na to, ako je možné, že v 21. storočí, ktoré je plné technológií, stále tenis nemá možnosť preskúmať spornú situáciu na videu.

Vyjadrenie k tomuto problému od osobnosti, akou je Djokovič, určite môže mať svoju váhu. Srbský tenista bol do roku 2020 prezidentom hráčskej rady ATP, ktorá zastupuje hráčov vo vzťahu k ATP.

V súčasnosti je vo výkonnom výbore Asociácie profesionálnych tenistov, ktorú spoluzaložil a ktorá zastupuje záujmy hráčok a hráčov na tenisovom okruhu.

Teraz je však na Medzinárodnej tenisovej federácii (ITF), ako sa k celej situácii postaví.

Autor píše pre portál tbtennis.cz

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Ako je to možné? pýta sa Djokovič. Sporné situácie môže rozlúsknuť VAR, v tenise však chýba