Davis Cup v Číne? Byť spotený už pred prvou loptou nie je príjemné, vraví Molčan

Alex Molčan na turnaji Indian Wells 2023.
Alex Molčan na turnaji Indian Wells 2023. (Autor: TASR/AP)
TASR|7. sep 2024 o 17:30

Slovenskí tenisti sa pripravujú na súboje v Davis Cupe.

ČU-CHAJ. Slovenskí tenisti si v piatok prvýkrát vyskúšali zápasový dvorec v čínskom Ču-chaji, kde ich na budúci týždeň čakajú zápasy skupinovej fázy finálového turnaja Davisovho pohára.

Postupne sa od stredy stretnú v C-skupine s Nemeckom, USA a Čile, na novembrový finálový turnaj v Malage postúpia prvé dva tímy z každej skupiny.

Jeden z pilierov tímu kapitána Tibora Tótha je už dlhší čas Alex Molčan, ktorý je s povrchom v Ču-chaji spokojný.

"Hrá sa na betóne, je to celkom rýchle, ale berie to aj spin. Je to klasický hard, aký je na väčšine turnajov, ktoré sa hrajú vonku.

Tu sa hrá síce v hale, ale tá je zboku otvorená, takže je to rovnaké. Mne ten povrch celkom vyhovuje," uviedol Molčan Slovenský tenisový zväz (STZ).

Ázijské podmienky sú podľa neho náročné: "Je to tu iné ako v Európe, teplo a vlhko je brutálne. Všetci sa extrémne potíme. Byť spotený pred prvou loptou síce nie je nič príjemné, ale v pohode si na to zvykáme."

Slovenskí tenisti, zľava Lukáš Klein, Igor Zelenay, Norbert Gombos, Jozef Kovalík, Lukáš Pokorný a Alex Molčan.
Slovenskí tenisti, zľava Lukáš Klein, Igor Zelenay, Norbert Gombos, Jozef Kovalík, Lukáš Pokorný a Alex Molčan. (Autor: TASR)

Molčan sa počas prebiehajúcej sezóny trápil so zranením zápästia, ktoré mu napokon v júni operovali. Do turnajového kolotoča sa vrátil minulý týždeň na antukovom challengeri v Come, kde hral semifinále.

Skupinová fáza finálového turnaja DC sa však hrá na tvrdom povrchu:

"Prechod z antuky na hard mi nerobí problém. Pol roka som na tvrdom povrchu síce nehral, ale pomerne rýchlo som si zvykol na tajming. Zápästie drží v pohode, nemám s ním žiaden problém, čo ma veľmi teší."

Slovenská výprava priletela do dejiska už v utorok.

"Čo sa týka nejakého výletu do okolia, nestihli sme ešte vôbec nič. Všetok čas venujeme príprave. Blízko hotela je nákupné stredisko, tam sme na chvíľu zašli, ale na nič iné sme zatiaľ nemali čas.

Prvé dni sme tu boli jediní, takže to bolo celkom vtipné. Nemci pricestovali v piatok, z Čiľanov som dnes videl trénovať Tabila. Američania tu ešte stále nie sú," vyhlásil 26-ročný hráč Národného tenisového centra.

Napriek menšej zápasovej praxi by určite rád zasiahol do hry:

"Beriem to klasicky daviscupovo. Myslím si, že šance budú, hráme tri stretnutia, takže keď sa aj jeden deň nevydarí, stále sú ďalšie dva zápasové dni.

Atmosféra je fajn, posledné roky sme vyhrávali aj vďaka tomu, že sme sa všetci dokázali navzájom podporovať a nikto nekazil atmosféru v kabíne."

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup v Číne? Byť spotený už pred prvou loptou nie je príjemné, vraví Molčan