Mŕtva ryba či praclík. Najlepší tenista sveta hrá ako rekreant

Daniil Medvedev.
Daniil Medvedev. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|28. feb 2022 o 00:00

Rus Daniil Medvedev sa stal tenisovou jednotkou.

BRATISLAVA. Končí sa séria, aká v športe len ťažko hľadá obdobu.

Začala sa ešte v časoch, keď dvaja mladí ruskí hokejisti Alexander Ovečkin a Jevgenij Malkin čakali na draft NHL. Iná mladá Ruska, iba 17-ročná Maria Šarapovová, zase v tom istom roku šokovala svet víťazstvom vo Wimbledone.

Keď sa tieto udalosti stali, písal sa rok 2004. Ich osemročný krajan Daniil Medvedev vtedy možno ešte ani nedržal tenisovú raketu v ruke.

Podľa oficiálnej stránky ATP ho rodičia ako deväťročného zapísali na hodiny plávania, on však mal väčší záujem o tenis.

V tom istom roku sa 2. februára stal po prvý raz svetovou jednotkou 22-ročný mladík zo švajčiarskeho Bazileja Roger Federer.

Vtedy nemohol tušiť, akú výnimočnú sériu začal. Ďalších dlhých osemnásť rokov totiž pozíciu prvého tenistu sveta okupovali iba štyria muži, ktorí sa na tejto priečke striedali.

Boli to Roger Federer, jeho dvaja veľkí rivali Španiel Rafael Nadal a Srb Novak Djokovič a neskôr sa k nim pridal aj Andy Murray.

Brit síce nedosiahol toľko, čo spomenutá trojica veľkých šampiónov, ale celú kariéru až do vážneho zranenia im dokázal najviac konkurovať.

Veľká séria sa končí 28. februára 2022. Na post najlepšieho tenistu sveta sa totiž dostáva 26-ročný Daniil Medvedev.

Gratuloval Djokovič

Ten je iba tretím Rusom v histórii, ktorý sa stal svetovou tenisovou jednotkou. Pred ním sa to podarilo Maratovi Safinovi a Jevgenijovi Kafeľnikovovi.

Tento moment bol na spadnutie už dlhšie. Po tom, čo Djokovič pre povinné očkovanie neprišiel obhajovať titul z Australian Open, sa Medvedev prípadným úspechom na grandslamovom turnaji mohol posunúť na čelo rebríčka ATP.

Vo finále však po veľkom obrate nestačil na Rafaela Nadala.

Dočkal sa však o niečo neskôr, keď svetová jednotka Novak Djokovič nestačila senzačne na turnaji v Dubaji na Jiřího Veselého už vo štvrťfinále. Bolo tak jasné, že Medvedev sa s určitosťou posunie na najvyšší stupienok.

"Ani som nevedel, že ak Novak prehrá, budem jednotkou. Myslel som si, že budem musieť zahrať niečo veľké," hovoril Rus na turnaji v mexickom Acapulcu, kde sa dozvedel, že bude jednotkou.

Práve Djokovič bol jedným z prvých gratulantov k pozícii svetovej jednotky. "Chcem pogratulovať Daniilovi Medvedevovi, ktorý si veľmi zaslúži 1. miesto," napísal vtedy ešte aktuálny líder rebríčka ATP.

Odsúdil vojnu

Táto definitíva padla 24. februára. Teda v deň, keď práve Rusko, rodná krajina Medvedeva, vojensky zaútočila na susednú Ukrajinu.

Svet chcel okamžite počuť reakcie ruských športovcov. Niektorí mlčali, mnohí však otvorene kritizovali svoju krajinu. Čo povie v tej chvíli neoficiálny líder rebríčka ATP, bolo zrejme pre väčšinu fanúšikov veľkou záhadou.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Mŕtva ryba či praclík. Najlepší tenista sveta hrá ako rekreant