Ruská tenistka útočí na Ukrajincov, rozčúlil ju zničený most

Ruská tenistka Anastasia Gasanovová.
Ruská tenistka Anastasia Gasanovová. (Autor: Reuters)
Boris Vanya|18. okt 2022 o 16:50 (aktualizované 18. okt 2022 o 23:35)

Gasanovová šíri ruskú vojnovú propagandu.

BRATISLAVA. Po ruskej invázii na Ukrajinu sa dostal ruský šport do medzinárodnej izolácie.

Ruské reprezentácie nehrajú žiadne šampionáty ani turnaje, ruskí športovci sú vylúčení z účasti na pretekoch v zahraničí. Jednou z mála výnimiek je tenis.

Ruskí i bieloruskí hráči môžu aj po vypuknutí vojny naďalej hrať na medzinárodných turnajoch, jedinou zmenou je, že vedľa ich mena nesvieti vlajočka a štátna príslušnosť.

Uplynulý víkend vyhrala Anna Blinkovová turnaj v rumunskom Kluži a Andrej Rubľov zasa triumfoval na turnaji v španielskom Gijone. K vojne na Ukrajine sa ruskí tenisti až na zopár výnimiek nevyjadrujú.

Ojedinelé gesto predviedol deň po napadnutí Ukrajiny Ruskom práve Rubľov, ktorý po víťaznom zápase na turnaji v Dubaji napísal fixkou na kameru vetu No war please (Žiadnu vojnu, prosím).

Daria Kasatkinová v júli v rozhovore nakrútenom v Španielsku, kde sa dlhodobo pripravuje, označila vojnu za nočnú moru, prihlásila sa k inej sexuálnej orientácii a povedala, že v prípade návratu do Ruska by sa bála o svoju bezpečnosť.

Pre ďalších ruských tenistov je vojnový konflikt na Ukrajine tabu. Až v uplynulých dňoch sa prejavila hráčka druhej stovky rebríčka WTA Anastasia Gasanovová. 

Rozčúlil ju zničený most

Na sociálnych sieťach zverejnila video a niekoľko príspevkov, v ktorých zaútočila na Ukrajincov a šíri v nich rovnakú propagandu, akou obhajuje vojnu na Ukrajine Kremeľ.

Príspevky boli určené len úzkemu okruhu jej priateľov, nie verejnosti. Ukrajinské zdroje ju však kompletne zverejnili aj s anglickým prekladom a pridali viacero argumentov, ktorými vyvrátili jednotlivé Gasanovovej tvrdenia. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Ruská tenistka útočí na Ukrajincov, rozčúlil ju zničený most