Nadal inšpiroval milióny detí. Jeho kariéru ocenil Djokovič aj hviezdy obľúbeného klubu

Španielsky tenista Rafael Nadal počas OH v Paríži 2024.
Španielsky tenista Rafael Nadal počas OH v Paríži 2024. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|10. okt 2024 o 21:00

Rafael Nadal oznámil koniec tenisovej kariéry.

BRATISLAVA. Iba pred pár dňami ukončil svoju futbalovú kariéru legendárny záložník Barcelony a autor víťazného gólu z MS 2010 Andrés Iniesta.

Vo štvrtok už sám patril k dlhému radu gratulantov, ktorí vyjadrili obdiv pred kariérou iného Španiela, ktorý si podmanil športový svet.

"Gratulujem k tvojej spektakulárnej kariére a odkazu, ktorý si zanechal," napísal Iniesta na adresu 22-násobného grandslamového víťaza Rafaela Nadala.

O každý bod bojoval ako nikto iný

Tridsaťosemročný rodák z Malorky a víťaz 92 turnajov ATP oznámil, že po tejto sezóne zavesí raketu na klinec a jeho definitívnou rozlúčkou bude finálový turnaj Davisovho pohára v Málage (19. - 24. november).

"V živote má všetko svoj začiatok a koniec. Myslím si, že je správny čas ukončiť kariéru, ktorá bola dlhá a oveľa úspešnejšia, ako som si kedy vedel predstaviť," povedal Nadal vo videu na sociálnych sieťach. 

Na jeho slová zakrátko reagoval Roger Federer, pri ktorého rozlúčke na Laver Cupe 2022 Nadal plakal, a následne sa pridali ďalšie športové osobnosti.

Rafael Nadal (vpravo) pri rozlúčke Rogera Federera s tenisovou kariérou.
Rafael Nadal (vpravo) pri rozlúčke Rogera Federera s tenisovou kariérou. (Autor: REUTERS)

"Ďalší ťažký odchod. Koniec kariéry je nevyhnutný, ale sledovanie tohto chlapíka, ktorý bojuje o každý bod ako nikto iný, mi bude chýbať. 

Naozaj pozoruhodný človek, prajem ti len to najlepšie," uviedol legendárny Austrálčan Rod Laver, po ktorom je od roku 2017 pomenovaný prestížny súboj tenistov Európy a výberu svetu. 

"Si úžasný! Bolo to neuveriteľné byť svedkom tvojej veľkosti a pracovnej etiky. Ďakujem, že som sa mohla od teba učiť. Prajem ti len to najlepšie v ďalšej životnej kapitole," pridala sa Američanka Coco Gauffová.

Djokovič: Tvoj odkaz bude žiť navždy

Okrem tenistov Nadalovi gratulovali aj osobnosti z iných športov. 

Futbalista Cristiano Ronaldo či šesťnásobný víťaz seriálu MotoGP Marc Márquez sa zhodli, že Rafa je obrovskou inšpiráciou pre ľudí po celom svete.

V podobnom duchu sa vyjadril aj muž, ktorý už čoskoro zostane na okruhu ATP ako posledný z "veľkej štvorky", ktorá si roky delila najväčšie víťazstvá.

"Inšpiroval si milióny detí, aby začali hrať tenis a myslím si, že to je pravdepodobne najväčší úspech, aký si môže niekto priať. 

Tvoja húževnatosť, oddanosť a bojovný duch sa budú učiť celé desaťročia. Tvoj odkaz bude žiť navždy. Len ty vieš, čím si si musel prejsť, aby si sa stal ikonou tenisu a športu vo všeobecnosti. 

Ďakujem, že si ma počas našej rivality posunul až na limit toľkokrát, že ma to ako hráča posúvalo najďalej," odkázal Nadalovi Novak Djokovič.

VIDEO: Top 10 úderov Rafaela Nadala počas Roland Garros

Súčasný líder rebríčka ATP sa tak trochu vyjadril za celú mladú generáciu tenistov, ktorý sa od profesionála typu Nadala mohli veľa naučiť.

"Mal som neuveriteľné šťastie, že som ho mohol spoznať aj po ľudskej stránke, je to neuveriteľný človek. Dával nám neoceniteľné lekcie ako zvládať ťažké situácie na kurte," uviedol taliansky tenista.

Z fanúšika je jeho nástupca

Svoj doposiaľ posledný zápas odohral Rafael Nadal na mieste, ktoré sa v športovom svete zmenilo na jeho obývačku.

Na kurte Philippa Chatriera vyhral 14-krát grandslamový turnaj Roland Garros a koncom júla sa tam počas OH predstavil vo dvojhre i štvorhre.

Po tom, čo ho v singli zdolal v druhom kole Novak Djokovič, to vo štvorhre dotiahol o kolo ďalej s krajanom, ktorý sa pomaly stáva jeho nástupcom.

Carlos Alcaraz si pamätá na moment, keď sa ako malý chlapec odfotil s Nadalom. Vtedy ešte netušil, že si s ním zahrá na rovnakom kurte.

"Od chlapca, ktorý ťa sledoval v televízii a sníval o tom, že sa stane tenistom, až po človeka, ktorý dostal nesmierny dar hrať po tvojom boku na Roland Garros či reprezentovať Španielsko na olympiáde. 

Ďakujem, že na všetkých úrovniach ideš príkladom. Tvoj odkaz je neopakovateľný. Rafa, veľmi som si tvoju hru užil a keď skončíš po Davis Cupe, budeš mi veľmi chýbať," napísal o 17 rokov mladší tenista.

Tradične úprimný bol Nick Kyrgios, ktorý priznal, že mali medzi sebou nezhody, no vyzdvihol, že Nadal bol na kurte neuveriteľný bojovník. Tiež ho podpichol, aby ešte nekončil, lebo si s ním chce naposledy zahrať.

Nadal je veľkým futbalovým fanúšikom, a tak na jeho tenisový koniec kariéry reagovala aj Španielska kráľovská federácia: "Je jeden z nás a jeden z najlepších športovcov, akých naša krajina kedy vychovala."

Okrem toho je veľkým fanúšikom Realu Madrid, a tak sa dočkal slov uznania od Kyliana Mbappého, Viniciusa Júniora, Lucasa Vázqueza či už bývalých hráčov bieleho baletu ako Toni Kroos či Marcelo.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nadal inšpiroval milióny detí. Jeho kariéru ocenil Djokovič aj hviezdy obľúbeného klubu