Z Wimbledonu nikto neodíde naprázdno. Organizátori darujú tenistom cennú pamiatku

Fotka zo zápasu Carlos Alcaraz - Francis Tiafoe.
Fotka zo zápasu Carlos Alcaraz - Francis Tiafoe. (Autor: TASR/AP)
SITA|6. júl 2024 o 12:35

S nápadom prišiel turnajový riaditeľ Jamie Baker, ktorý zakaždým vypadol už v 1. kole dvojhry mužov.

LONDÝN. Cennú pamiatku na tretí grandslamový turnaj tenisovej sezóny si po novom neodnášajú už len víťazi jednotlivých kategórií.

Organizátori londýnskeho Wimbledonu totiž každému účastníkovi seniorských hlavných súťaží "pribalia" pamätnú striebornú plaketu.

Všetci tak môžu spomínať na tom, že si zahrali v slávnom All England Clube.

Mnohí tenisti počas svojej hráčskej kariéry získajú iba limitovaný počet titulov, niektorí na to nedosiahnu nikdy.

Neplatí to len o hŕstke najlepších, veď hviezdny Martina Navrátilova, Serena Williamsová, Roger Federer či Novak Djokovič zbierali či zbierajú tituly ako "na bežiacom páse".

So spomenutým nápadom prišiel turnajový riaditeľ Jamie Baker, ktorý v minulosti ako profesionál súťažil na wimbledonských dvorcoch päťkrát, no zakaždým vypadol už v 1. kole dvojhry mužov.

"Doma k tomu nemám čo ukázať. Možno pár fotografií," prezradil so smiechom a pokračoval: "Rád by som mohol ukázať svojim deťom, že som tam skutočne hral. Takže sa mi páči, že tenisti teraz majú malú spomienku."

V roku 2022 dostali takú plaketu iba singlisti, vlani už aj deblisti. A získajú ju aj hráči v tenise na vozíku.

Wimbledon bol miestom, kde mnoho hráčov síce dosiahli počas kariéry viacero triumfov, no v konečnom dôsledku odtiaľ odchádzali s prázdnymi rukami, keďže nikdy to nedotiahli až do víťazného finále. A nemali si čo položiť na konferenčný stolík alebo do skrinky na trofeje.

"Keď niekto ešte ako dieťa chytí raketu a napokon to dotiahne až do hlavnej súťaže vo Wimbledone, je niečo ako splnený sen. Už len byť tu je naozaj veľký úspech," uviedli zástupcovia turnaja.

Tenisti si iniciatívu organizátorov pochvaľujú. "Je to Wimbledon, je to niečo výnimočné. Páči sa mi tento dôraz na detaily, aj preto je to tu výnimočné.

Tento turnaj so sebou nesie bohaté dedičstvo a dýcha históriou," zhodnotil Američan Marcos Giron.

Každý rok je dizajn spomienkovej plakety iný. Tohtoročná edícia pripomína pohľadnicu.

Na jednej jej strane je logo turnaja, vyleptaná silueta areálu All England Clubu a motto: "Vždy ako nikdy predtým".

Na druhej strane je vyobrazená poštová známka s podobizňou kráľa Karola III. a nápis: "Gratulujeme vám k účasti na Šampionáte 2024."

Suvenír dostanú hráči v zelenom puzdre a kartičkou s vysvetlením, že "slúži ako spomienka na to, že daná osoba súťažila vo Wimbledone".

Nechýba ani odkaz od Bakera, účasť na turnaji označuje ako "veľký úspech" a prianie: "Želáme vám všetko najlepšie pri zbieraní takýchto spomienok počas vašej kariéry."

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Z Wimbledonu nikto neodíde naprázdno. Organizátori darujú tenistom cennú pamiatku