Alcaraz skrotil beštiu, Djokovič plakal. Na kurtoch sa začala nová rivalita

Carlos Alcaraz (vľavo) a Novak Djokovič po finálovom dueli na tenisovom turnaji vo Wimbledone.
Carlos Alcaraz (vľavo) a Novak Djokovič po finálovom dueli na tenisovom turnaji vo Wimbledone. (Autor: TASR/AP)
Boris Vanya|17. júl 2023 o 08:15

Tenisový zázrak má obľúbenú zbraň.

LONDÝN, BRATISLAVA. Mal šestnásť, keď nastúpil na svoj premiérový zápas na okruhu ATP Tour. Na turnaji v Riu de Janeiro dostal 406. hráč rebríčka divokú kartu a v prvom kole zdolal krajana Alberta Ramosa-Vinolasa po urputnom tri a pol hodinovom boji 7:6, 4:6 a 7:6.

"Na Rio nikdy nezabudnem," vravel šťastný Carlos Alcaraz. Už v tom čase považovali španielskeho mladíka za veľký tenisový talent. 

V nasledujúcich týždňoch, mesiacoch a rokoch pridal desiatky ďalších víťazstiev, aj nad špičkovými hráčmi, stal sa najmladšou svetovou jednotkou v histórii, vyhral prvý grandslamový turnaj (US Open 2022), zarobil milióny dolárov na kurte aj mimo neho a v nedeľu bol hrdinom epickej tenisovej bitky s hrajúcou legendou Novakom Djokovičom.

Úprimne, kto z vás by si na neho stavil po prvom sete?

V hľadisku James Bond aj Brad Pitt

Finále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone mal byť blockbuster športového leta. Súboj dvoch najvyššie nasadených hráčov, tenisový kráľ Djokovič proti španielskej kométe. Zodpovedalo tomu aj publikum v hľadisku centrálneho dvorca All England Clubu. 

Okrem viacerých tenisových legiend boli v hľadisku aj hviezdy šoubiznisu. Napríklad predstaviteľ Jamesa Bonda Daniel Craig s manželkou Rachel Weiszovou, Guy Ritchie, Brad Pitt či speváčka Ariana Grande. V kráľovskej lóži sedel Princ William a princezná Kate, aj španielsky kráľ Filip VI.

Tenisoví experti favorizovali pred zápasom skôr Djokoviča. V prospech 36-ročného Srba hovorili najmä skúsenosti z veľkých finálových zápasov a hry na tráve. Kým Djokovič útočil na ôsmy wimbledonský titul, Alcaraz hral len štvrtý turnaj v kariére na tomto povrchu. 

Obaja hráči sa pred wimbledonským finále stretli dvakrát. Španiel uspel v kultovej antukovej klasike v Madride 2022, ale nedávne semifinále Roland Garros ovládol Djokovič. Alcaraz priznal, že ho v Paríži zomleli emócie. Chytali ho kŕče a zo súpera mal príliš veľký rešpekt. 

Wimbledon 2023

Dvojhra mužov - finále:

Carlos Alcaraz (Šp.-1) - Novak Djokovič (Srb.-2) 1:6, 7:6 (6), 6:1, 3:6, 6:4

"Na kurte nerobí žiadne chyby. Z fyzickej stránky je zviera, z mentálnej beštia," charakterizoval Alcaraz Djokoviča na tlačovej konferencii pred finále.

"Verím, že tentoraz nebudem mať zo zápasu také nervy. Musím zabudnúť, že hrám proti Novakovi," dodal Španiel.

Drop shot ako umelecké dielo

Ale úvod zápasu tomu vôbec nenasvedčoval. Djokovič dusil súpera dôsledným returnom, Alcaraz sa musel ponáhľať so svojimi údermi a robil príliš veľa chýb. Navyše ho nepodržal ani servis a prvý set vyhral srbský tenista za 34 minút hladko 6:1. 

Španiel sa však rýchlo otriasol. Chytil rytmus, spresnil údery a čoraz častejšie si pomáhal svojou obľúbenou zbraňou. 

Drop shot (skrátenie hry) je tenisový úder, po ktorom loptička sotva preletí sieť a dopadne tesne za ňu. Vyžaduje si jemnosť a presnosť, načasovanie a kreativitu. Alcaraz posunul tento úder na vyššiu úroveň.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Wimbledon»Alcaraz skrotil beštiu, Djokovič plakal. Na kurtoch sa začala nová rivalita