Kyrgiosovi bude Medvedev na Wimbledone chýbať, ani Djokovič so zákazom nesúhlasí

Nick Kyrgios.
Nick Kyrgios. (Autor: TASR/AP)
TASR, SITA|27. jún 2022 o 08:48 (aktualizované 27. jún 2022 o 11:58)

Rusi a Bielorusi pre vojnu na Ukrajine nemôžu súťažiť na Wimbledone.

LONDÝN. Austrálsky tenista Nick Kyrgios podrobil krátko pred štartom grandslamového Wimbledonu londýnskych organizátorov kritike za to, že neumožnili štart hráčom z Ruska a Bieloruska.

Dôvodom pre tento krok bola ruská vojenská invázia na Ukrajinu. V mužskom pavúku bude preto absentovať aj líder svetového rebríčka Daniil Medvedev, s ktorým Kyrgios prehral v januári v druhom kole Australian Open.

"Úprimne, nemyslím si, že to bol dobrý nápad. Som sklamaný, že tu nie sú. Medvedev je to najlepšie, čo momentálne v našom športe máme a je zvláštne, že tu nemôže byť, pretože všetci vieme, čoho je schopný," reagoval Kyrgios podľa DPA na rozhodnutie vedenia Wimbledonu.

Australčan je v rebríčku v súčasnosti na 45. pozícii, v prvom kole ho v utorok čaká súboj s domácim držiteľom voľnej karty Paulom Jubbom.

"Vzhľadom na výsledky z uplynulých týždňov by som mal vyhrať celkom ľahko. Ale viem, že to ľahké nebude, takže musím byť sústredený a držať sa svojej hry."

Kyrgios sa na tráve v uplynulých týždňoch prezentoval v dobrej forme, v Stuttgarte i v Halle sa prebojoval až do semifinále.

Ani obhajca titulu Novak Djokovič nesúhlasí so sankciami pre Rusov a Bielorusov. „Môžem povedať, že ako dieťa vojny, niekoľkých vojen v 90. rokoch, viem, aký je to pocit byť v takejto pozícii. Ale na druhej strane, nemôžem povedať, že súhlasím so zákazom pre ruských a bieloruských tenistov,“ povedal Djokovič podľa webu insidethegames.biz.

Djokovič nerozumie, prečo by nemohli Rusi a Bielorusi hrať, keďže podľa neho žiadnym spôsobom neprispeli k tomu, čo sa deje na Ukrajine.

„Nemyslím si, že je to fér. Mali prijať kompromis, aký funguje trebárs na olympijských hrách, kde Rusi súťažili pod neutrálnou vlajkou,“ dodal 35-ročný rodák z Belehradu, ktorý vo Wimbledone obhajuje vlaňajší triumf. Celkovo toto podujatie ovládol šesťkrát.

Účastníkom tohtoročného turnaja sa nebudú udeľovať žiadne body do rebríčkov ATP a WTA. Znamená to, že niekoľkým hráčom hrozí pokles v renkingu, pretože nebudú schopní získať alebo obhájiť významné body. Samotný Djokovič príde o 2000 bodov, ktoré získal za minuloročné víťazstvo vo Wimbledone.

Dvadsaťnásobný grandslamový šampión však mnoho viac pomýšľa na ďalší wimbledonský triumf. „Nechcem povedať, že body v rebríčku nie sú pre mňa dôležité. Samozrejme, že sú, ale nie tak, ako to bolo donedávna,“ skonštatoval Djokovič.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Wimbledon»Kyrgiosovi bude Medvedev na Wimbledone chýbať, ani Djokovič so zákazom nesúhlasí