Zverev končí nečakane skoro. Mladík teraz vyzve Rafaela Nadala

Denis Shapovalov.
Denis Shapovalov. (Autor: TASR/AP)
TASR|23. jan 2022 o 07:42 (aktualizované 23. jan 2022 o 13:28)

Alexander Zverev musí ďalej čakať na prvý grandslamový titul.

MELBOURNE. Španielsky tenista Rafael Nadal sa stal prvým štvrťfinalistom mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open.

Melbournsky šampión z roku 2009 zdolal v osemfinále ako nasadená šestka Francúza Adriana Mannarina 7:6 (14), 6:2, 6:2.

V dueli o postup do semifinále nastúpi proti štrnástemu nasadenému Kanaďanovi Denisovi Shapovalovovi, ktorý po výbornom výkone vyradil turnajovú trojku Nemca Alexandra Zvereva 6:3, 7:6 (5), 6:3.

Kanaďan poďakoval melbournskym fanúšikom za podporu. "Atmosféra v aréne Maragret Courtovej bola skvelá. Z víťazstva nad Saschom mám veľkú radosť.

Na osemfinále to bol veľmi ťažký žreb a vôbec som nečakal, že by som mohol triumfovať v troch setoch. Na kurte som sa cítil veľmi komfortne, vychádzali mi forhendové i bekhendové údery aj rôzne kombinácie.

Už sa teším na štvrťfinále proti Rafovi Nadalovi, určite si ho užijem. Je pre mňa česť nastúpiť proti jednému z najlepších hráčov tenisovej histórie," uviedol v prvom rozhovore priamo na kurte Shapovalov, ktorý má v úvode sezóny výbornú formu. V Sydney prispel výraznou mierou k triumfu Kanady na ATP Cupe.

Shapovalov potvrdil, že to na dvojnásobného víťaza Turnaja majstrov vie. Počas celého zápasu skvele podával, v dôležitých momentoch dokázal využiť brejkbaly a súpera ničil bekhendovými winnermi. Prvý set získal vo svoj prospech vďaka rýchlemu brejku.

V druhom dejstve prehrával 3:5, no dokázal vyrovnať a vynútiť si tajbrejk, v ktorom slávil úspech. Na začiatku tretieho setu odskočil Zverevovi na 3:0 a šancu na postup medzi elitnú osmičku už z rúk nepustil. Nemec tak ani na Australian Open nezíska vytúženú prvú grandslamovú trofej.

Nadal sa proti Mannarinovi v prvom sete nevedel chytiť na returne, hral príliš pasívne a robil priveľa nevynútených chýb. Za stavu 5:5 odvrátil brejkbal a o osude prvého setu rozhodol tajbrejk, ktorý priniesol veľkú drámu.

Po takmer polhodine napokon Španiel využil za stavu 15:14 siedmy setbal a dostal sa na koňa. V druhom dejstve Nadal v aréne Roda Lavera dominoval, keď dvakrát zobral súperovi podanie.

Mannarina trápili bolesti v oblasti slabín a mal čoraz väčšie problémy s pohybom. Hneď na začiatku tretieho setu prišiel dvakrát o servis a Nadal už dotiahol zápas do úspešného konca. Za stavu 5:2 premenil vďaka esu hneď prvý mečbal.

Za kľúč k úspechu označil víťazný tajbrejk. "Prvý set bol bláznivý. Bolo tam veľa emócií, mohlo sa to zvrtnúť na ktorúkoľvek stranu. Rozhodovala hlava. Adrian hral výborne, v priebehu turnaja vyradil Huberta Hurkacza i Aslana Karaceva.

Má priame, rýchle údery, povrch v Melbourne mu vyhovuje. Nebolo ľahké zlomiť jeho odpor. Zisk prvého setu mi veľmi pomohol. Teší ma, že som na Australian Open opäť vo štvrťfinále. Ďalší zápas bude náročný bez ohľadu na to, kto bude môj súper.

Denis Shapovalov patrí k najtalentovanejším hráčom na okruhu, Sascha Zverev má skvelú formu," uviedol v prvom pozápasovom rozhovore Nadal, ktorý stále živí šancu na zisk rekordného 21. grandslamového titulu.

Medzi elitnú osmičku postúpil aj sedemnásty nasadený Francúz Gael Monfils, ktorý si poradil so Srbom Miomirom Kecmanovičom 7:5, 7:6 (4), 6:4.

Jeho veľká zbraň bol servis, celkovo zahral 17 es. Monfilsovym štvrťfinálovým súperom bude vlaňajší wimbledonský finalista Talian Matteo Berrettini, ktorý v pozícii turnajovej sedmičky zvíťazil nad Španielom Pablom Carrenom-Bustom 7:5, 7:6 (4), 6:4.

Australian Open 2022

Muži - dvojhra - osemfinále:

Matteo Berrettini (Tal.-7) - Pablo-Carreno-Busta (Šp.-19) 7:5, 7:6 (4), 6:4

Gael Monfils (Fr.-17) - Miomir Kecmanovič (Srb.) 7:5, 7:6 (4), 6:3

Denis Shapovalov (Kan.-14) - Alexander Zverev (Nem.-3) 6:3, 7:6 (5), 6:3

Rafael Nadal (Šp.-6) - Adrian Mannarino (Fr.) 7:6 (14), 6:2, 6:2

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Zverev končí nečakane skoro. Mladík teraz vyzve Rafaela Nadala