Ukrajinka nepodala súperke ruku. Wilander: Neviem si predstaviť, že som z Ruska

Marta Kosťuková.
Marta Kosťuková. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|2. sep 2022 o 12:10

Marta Kosťuková na US Open odmietla Azarenkovej podať ruku.

BRATISLAVA. Ukrajinka Marta Kosťuková vypadla na US Open v druhom kole s favoritkou Viktoriou Azarenkovou. Hladko vo dvoch setoch 2:6, 3:6.

Keď však po zápase pristúpila k sieti, miesto ruky smerom ku svojej súperke zodvihla raketu. Ruku si s ňou odmietla podať. Tenistky sa len symbolicky dotkli navzájom tenisovými raketami.

Azarenková je Bieloruska a nevystúpila proti krokom svojej krajiny vo vojne na Ukrajine. 

K zápasu prišlo len pár dní po tom, čo sa v New Yorku uskutočnila charitatívna akcia na pomoc Ukrajine. Pôvodne mala na tomto turnaji vystúpiť aj Azarenková.

Kosťuková: Nepodporila nás

To však Kosťukovú rozhnevalo. Americká tenisová asociácia (USTA) krátko pred akciou oznámila, že Azarenková sa na nej nezúčastní. 

„Nechápem prečo ju pozývali. Nikdy nás otvorene nepodporila a nepomohla nám. Nekomunikuje so mnou, hoci viem, že je v spojení so Serhijom Stachovským (bývalý ukrajinský tenista – pozn.red.),“ uviedla Kosťuková po zápase. 

„Len si predstavte, že je druhá svetová vojna, koná sa akcia na pomoc Židom a chce na nej vystúpiť nemecký hráč,“ opisovala ako vnímala účasť súperky na charitatívnom turnaji.

Ocenila, že Azarenková je ako tenistka skvelá súperka, no ako človeka ju neuznáva. 

Bieloruska prijala po zápase raketu miesto ruky bez prehnaných emócií. 

„Nemyslím si, že je dôležité robiť z tohto veľkú vec. S každou súperkou si podám ruku. Vo Washingtone som toto isté zažila s Dajanou Jastremskou. Neriešim to. Nikoho nemôžem nútiť, aby mi stisol ruku,“ vravela bývalá svetová jednotka a dvojnásobná grandslamová šampiónka. 

Wilander: Je nebezpečné, ak to bude osobné

Azarenková vysvetľovala novinárom na tlačovej konferencii, že zo svojej pozície v Rade tenistiek s nohými hovorí, zastupuje hlas tenistiek na profesionálnom okruhu WTA a pomáha riešiť ich problémy. 

„Je to súčasť mojej práce, vypočuť hráčky a platí to aj o Marte. Keď sa na ňu pozriem teraz, ako na kolegyňu, viem, že prechádza veľmi náročnými situáciami. Nie je to pre ňu ľahké,“ vravela Azarenková. 

„Bola by som však rada, keby mala niekoho, kto jej pomôže v týchto náročných chvíľach, pretože jej reakcie nemusia ľudia prijať dobre.“ 

Pozápasový moment, kedy si hráčky miesto rúk len ťukli tenisovými raketami okomentoval aj odborník Eurosportu Mats Wilander.

„Bolo to viac ako len bežný tenisový zápas. Ruských a bieloruských hráčov vylúčili z účasti na WImbledone a aj tu sú hráči, ktorí si myslia, že rovnaké pravidlo by mali aplikovať smerom k Bielorusom a Rusom aj Američania. Ale ak sa to presúva do osobnej roviny, je to veľmi nebezpečné,“ vravel Wilander. 

„Do istej miery musíte chápať obe strany. Neviem si predstaviť, že by som bol z Ruska či Bieloruska, pokúšal sa odovzdať na kurte to najlepšie a vedel, že mnoho ľudí okolo mňa nesúhlasí s tým, čo robí moja vláda,“

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»US Open»Ukrajinka nepodala súperke ruku. Wilander: Neviem si predstaviť, že som z Ruska