Senzáciu Wimbledonu vedú traja Slováci. Keď ju spoznali, nevedela ani správne behať

Novozélandská tenistka Lulu Sunová postúpila do štvrťfinále Wimbledonu 2024.
Novozélandská tenistka Lulu Sunová postúpila do štvrťfinále Wimbledonu 2024. (Autor: REUTERS)
Miroslav Kováčik|9. júl 2024 o 12:00

Sunová zmenila občianstvo a vo Wimbledone je v životnej forme.

BRATISLAVA. Slovenský mužský tenis na tohtoročnom Wimbledone neuspel. Lukáš Klein s Jozefom Kovalíkom neprešli kvalifikáciou, a tak v hlavnej časti turnaja nebola ani jedna slovenská vlajočka. 

Napriek tomu sa v londýnskom All England Clube nájdu Slováci, ktorí sa tešia z nečakaného úspechu, ktorý ešte môže nabrať na rozmeroch. 

Už do štvrťfinále Wimbledonu sa prebojovala 23-ročná Lulu Sunová, ktorú vedie slovenský tím na čele s trénerom Vladimírom Pláteníkom.

"Sme neskutočný tím a máme výborné podmienky, ktoré nám vytvorili rodičia Lulu. Také podmienky som ešte nemal," povedal Pláteník pre TV JOJ.

Mohol sedieť v lóži súperky

Prvýkrát ju videl hrať vlani na turnaji challengerovom turnaji v Kanade. Videl v nej potenciál a rozhodol sa, že ponuku trénovať ju príjme.

Sunová bola v tom čase v tretej stovke rebríčka, ale po Wimbledone prenikne minimálne do top 60 a zaznamená kariérne maximum. Na najslávnejšom tenisovom turnaji vyhrala vrátane kvalifikácie už sedem zápasov. 

V prvom kole prekvapujúco zdolala svetovú osmičku Číňanku Qinwen Zheng, následne zvládla dve vyrovnané stretnutia a v osemfinále vyradila aj domácu britskú nádej Emmu Raducanuovú 6:2, 5:7, 6:2.  

VIDEO: Zostrih zo zápasu Lulu Sunová - Emma Raducanuová

Zaznamenala celkovo 52 víťazných úderov a stala sa prvou ženou z Nového Zélandu, ktorá sa prebojovala do štvrťfinále Wimbledonu.

Zaujímavosťou je, že nechýbalo veľa a Pláteník mohol počas nedeľného zápasu sedieť v trénerskej lóži senzačnej víťazky US Open 2021. 

Prvýkrát mohol trénovať Raducanuovú ešte pred jej úspechom v New Yorku, no o pár dní skôr sa dohodol s Ruskou Annou Blinkovovou. Ian Raducanu sa mu ozval aj pred dvoma rokmi, no Pláteník ponuku odmietol. 

"Bola to lákavá ponuka, ale pozrel som sa do zrkadla a povedal som si, že nemám na to energiu. Nie som človek, ktorý sa ženie do vecí bez rozmyslu.

Bol by to náročný projekt aj z hľadiska záujmu médií, keďže je Angličanka. Navyše, ide o mladú hráčku, ktorá sa stále potrebuje rozvíjať, čo by znamenalo veľa zodpovednosti," povedal Pláteník pre denník N

Rozhodla sa zmeniť občianstvo

Dnes vedie o dva roky staršiu Lulu Sunovú, ktorá pred úspechom vo Wimbledone nikdy neprešla cez prvé kolo grandslamového podujatia. 

Súčasťou jej tímu sú aj bývalý triatlonista Gabriel Baran, ktorý sa stará o kondičnú stránku a tiež niekdajší tenista Matej Maruščák.

"Keď som ju v novembri spoznal, tak nevedela správne behať dopredu či dozadu - obyčajný lokomočný pohyb. Spolupracuje sa mám s ňou dobre a dôveruje nám, čo je základ úspechu," povedal Baran pre TV JOJ

Sunovej osobný aj tenisový život je veľmi zaujímavý. 

Má v sebe mix kultúr, keďže sa narodila na Novom Zélande čínskej matke a chorvátskemu otcovi, od piatich rokov vyrastala vo Švajčiarsku a tenisovo napredovala na univerzite v Texase. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Senzáciu Wimbledonu vedú traja Slováci. Keď ju spoznali, nevedela ani správne behať