Keď plakal, rozplakal ostatných. V Paríži sa lúčila francúzska legenda

Jo-Wilfried Tsonga.
Jo-Wilfried Tsonga. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|25. máj 2022 o 08:00

Jo-Wilfried Tsonga ukončil kariéru.

PARÍŽ, BRATISLAVA. Vyskakoval do vzduchu, otáčal sa do kruhu a víťazoslávne zdvíhal ruky. Toto gesto bolo roky jednou z najznámejších tenisových víťazných osláv.

Jo-Wilfried Tsonga nikdy nevyhral grandslamový titul, ani sa nestal svetovou jednotkou, napriek tomu jeho zápasy vždy lákali množstvo divákov. Bol to taký šoumen na kurte.

"Môžete byť skvelý hráč, môžete vyhrať veľa turnajov, ale je oveľa dôležitejšie byť dobrý človek. A to je dôvod, prečo všetci zbožňujú Jo-Wilfrieda Tsongu," hovoril pre televíziu Eurosport bývalý tenista Alex Corretja.

Tentokrát sa však šoumen neubránil slzám. Na Roland Garros v prvom kole v tajbrejku štvrtého setu viedol jeho súper Casper Ruud už 6:0 a Tsonga mal podávať proti sérii mečbalov. Po šiestich bodoch si v tajbrejku hráči menia strany. Väčšinou sa pri tom aspoň pristavia pri lavičke, napijú sa a osušia uterákom, prípadne si sadnú.

Tsonga sa pri lavičke ani nezastavil. Prešiel na druhú stranu kurtu, ako keby chcel obkrúžiť celý dvorec. Dokonca išiel úplne opačnou stranou, ako sú lavičky. Celý centrálny kurt Philippa Chatriera vstal a začal mu tlieskať. Z tváre si utieral slzy.

Naozaj dlho sa pripravoval na to, kým sa odhodlá podávať. Ak by chcel byť rozhodca prísny, možno by mu aj dal varovanie za zdržiavanie hry. Výmenu potom po peknom víťaznom údere vyhral Ruud. Zrazu bolo po všetkom. Všetci tlieskali, tentoraz však viac zdolanému ako víťazovi. K veľkému potlesku sa pridal aj Ruud.

Vo veku 37 rokov Tsonga ukončil kariéru na mieste, kde v roku 2005 odohral svoj prvý zápas na grandslame.

Emotívna rozlúčka

Už dávno to nebol hráč svetovej špičky. Trápili ho zranenia, svoju úlohu zohral aj vek. Napriek tomu stále hral a ľudia sa naňho radi pozerali.

"Toto je jedna z najemotívnejších rozlúčok, akú som kedy v profesionálnom športe videl. Je úžasné, aký bol populárny v časoch, keď hral v najťažšej generácii v histórii," hovoril pre televíziu Eurosport Mats Wilander.

"Možno už starnem, ale plakal som aj ja," pridal sa Alex Corretja.

"Keď som ho videl plakať, tiež som začal plakať," priznal dokonca aj John McEnroe.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Keď plakal, rozplakal ostatných. V Paríži sa lúčila francúzska legenda