Fantastický rok Sinnera. V tomto tisícročí dokázal to, čo len dvaja tenisoví velikáni

Talian Jannik Sinner sa stal víťazom US Open 2024.
Talian Jannik Sinner sa stal víťazom US Open 2024. (Autor: TASR/AP)
TASR|8. sep 2024 o 22:40 (aktualizované 8. sep 2024 o 23:40)

Vo finále US Open zdolal domáceho tenistu.

US Open 2024

Dvojhra - finále mužov:

Jannik Sinner (Tal.-1) - Taylor Fritz (USA-12) 6:3, 6:4, 7:5

NEW YORK. Taliansky tenista Jannik Sinner triumfoval prvýkrát na grandslamovom turnaji US Open. Vo finále zvíťazila svetová jednotka nad dvanástkou "pavúka" Američanom Taylorom Fritzom 6:3, 6:4, 7:5.

Sinner získal v New Yorku druhý titul z podujatí veľkej štvorky, v januári nenašiel premožiteľa na Australian Open.

Vyhrať oba grandslamové turnaje na tvrdom povrchu v jednej sezóne sa v tomto tisícročí podarilo iba Rogerovi Federerovi a Novakovi Djokovičovi.

Sinner si z Flushing Meadows odnáša prémiu 3,6 milióna USD pred zdanením a 2000 bodov do svetového rebríčka ATP, čím si upevní svoju pozíciu.

Fritz neukončil americké čakanie na grandslamový titul v mužskom singli, ktoré trvá od roku 2003, keď na US Open zvíťazil Andy Roddick.

Priebeh zápasu Jannik Sinner - Taylor Fritz

Sinner hneď v úvodnom geme prelomil podanie Fritza a po potvrdení brejku sa ujal vedenia 2:0. Američan síce otočil na 3:2, no ďalšie štyri gemy sa stali korisťou Taliana.

Bol trpezlivejší v dlhých výmenách, robil menej chýb. Fritz mal nízku percentuálnu úspešnosť prvého podania, čo bola voda na mlyn Sinnera, ktorý po druhom servise dokázal zatlačiť súpera do defenzívy.

V druhom dejstve si až do deviateho gemu obaja hráči suverénne držali podanie. Za stavu 5:4 pre Sinnera sa Talian po troch nevynútených chybách Američana dostal k dvom brejkbalom a zároveň setbalom.

Hneď ten prvý premenil, ked po sérii bekhendových krosov zahnal Fritza do rohu dvorca a loptička z rakety Američana skončila v sieti.

V úvodnej hre tretieho setu prehrával Sinner 0:40, no následne získal päť fiftínov za sebou a udržal si podanie.

Za stavu 3:2 si vypracoval dva brejkbaly, Fritz ich však odvrátil a v ďalšom geme po prvý raz v zápase získal Sinnerovo podanie. Publikum na vypredanom dvorci Arthura Ashea bolo vo vare.

Fritz dokázal potvrdiť brejk a viedol 5:3, Sinner však potom získal štyri gemy za sebou a upravil vzájomnú bilanciu s Američanom na 2:1.

Sinner natiahol víťaznú sériu na 12 zápasov, v auguste zdvihol nad hlavu cennú trofej na turnaji Masters 1000 v Cincinnati.

Hlasy po zápase

Jannik Sinner, prvý taliansky víťaz US Open: "Blahoželám Taylorovi k skvelému turnaju. Spolu so svojím tímom odvádzaš skvelú prácu. Do budúcnosti ti želám iba to najlepšie. Tento titul pre mňa veľa znamená, mám za sebou turbulentné obdobie.

Milujem tenis a robím všetko, aby som mohol hrať o tituly na najväčších dvorcoch sveta. Tento titul venujem mojej tete, ktorá sa nemá najlepšie, neviem, ako dlho ešte bude s nami. Každému želám pevne zdravie.

Pred turnajom som nemal veľké očakávania, bol som však mentálne silný. Išiel sme deň za dňom a napokon sa mi podarilo získať titul. Chcem sa poďakovať celému tímu za podporu. Táto sezóna je pre mňa skvelá. Začala sa ziskom titulu na Australian Open a stále pokračuje."

Taylor Fritz, zdolaný finalista US Open: "Boli to pre mňa úžasné dva týždne. Blahoželám Jannikov k titulu, odohral skvelý zápas. Gratulujem aj jeho tímu. Chcel by som sa poďakovať aj všetkým v mojej lóži.

Bola to skvelá jazda. Veľká vďaka patrí aj fanúšikom za podporu. Byť Američanom na US Open je fantastický pocit. Budem pokračovať v tvrdej práci a snáď sa tu nevidíme poslednýkrát."

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Fantastický rok Sinnera. V tomto tisícročí dokázal to, čo len dvaja tenisoví velikáni