Swiateková bude výzvou iba sama pre seba. Jej veľká konkurentka má čo dokazovať

Iga Swiateková pred Turnajom majsteriek.
Iga Swiateková pred Turnajom majsteriek. (Autor: SITA/AP)
Jana Sedláková|31. okt 2022 o 10:00

Začína sa tenisový Turnaj majsteriek.

FORT WORTH, BRATISLAVA. Nedávno sme písali o tom, že Novak Djokovič toho tento rok odohral menej turnajov a preto mu ku kvalifikovaniu sa na Turnaj majstrov pomôže špeciálne pravidlo.

Ako grandslamový šampión z aktuálnej sezóny totiž má právo štartu, aj keď nepatrí do najlepšej osmičky. Stačí mu, že sa nachádza v rebríčku ATP Race do 20. miesta.

V prípade žien takéto pravidlo neexistuje. Aj preto nastane zvláštna situácia, keď z troch rôznych grandslamových víťaziek z tejto sezóny cestuje na Turnaj majsteriek v americkom Fort Worth jediná - svetová jednotka Iga Swiateková.

Swiateková bude najslobodnejšia

Bude chýbať víťazka Wimbledonu Jelena Rybakinová. Za turnaj sa neudeľovali body, keďže organizátori z neho vylúčili pre vojnu na Ukrajine ruských a bieloruských tenistov a WTA na to reagovala tým, že sa rozhodla za turnaj neudeliť body.

Nekvalifikovala by sa však dokonca ani podľa "mužských" pravidiel. V rebríčku WTA Race, ktorý rozhoduje o tom, kto postúpi na Turnaj majsteriek, je na 21. priečke.

Na turnaji nebude ani nikto z finále Australian Open. Šampiónka Ashleigh Bartyová nečakane krátko po zisku titulu ukončila kariéru. Finalistka Danielle Collinsová je ďaleko za elitnou osmičkou.

Jediná grandslamová víťazka, ktorá sa na turnaj dostala, je Iga Swiateková. Po konci kariéry Ashleigh Bartyovej sa stala svetovou jednotkou a odvtedy sa na poste drží. Vyhrala v tejto sezóne už osem turnajov. Z toho dva grandslamové.

Pre Swiatekovú to bude v 21 rokoch druhá účasť na Turnaji majsteriek. Vlani neprešla cez skupinovú fázu. Ale za rok sa veľmi zlepšila. Najmä mentálne.

Tento rok prehrala iba jediný zápas so súperkou top 10. Bolo to ešte v januári v Adelaide s dnes už nehrajúcou Ashleigh Bartyovou.

V priebehu sezóny dokonca ťahala víťaznú sériu 37 zápasov, ktorú až na Wimbledone ukončila Alizé Cornetová.

V októbri prehrala Swiateková v Ostrave s donedávna členkou top 10 Barborou Krejčíkovou. Už v San Diegu však turnaj vyhrala. Trápila sa aj pred US Open. Otvorene hovorila, že jej nevyhovujú podmienky. Napokon však grandslamový turnaj vyhrala.

Otázkou tak bude, či bude Swiateková schopná potvrdiť aj na Turnaji majsteriek, že jej najviac vyhovujú veľké zápasy s ťažkými súperkami.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Swiateková bude výzvou iba sama pre seba. Jej veľká konkurentka má čo dokazovať