Česko má štvrtú wimbledonskú šampiónku. Krejčíková to zvládla, Talianka smúti aj po druhom finále

Barbora Krejčíková s trofejou po triumfe vo Wimbledone 2024.
Barbora Krejčíková s trofejou po triumfe vo Wimbledone 2024. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|13. júl 2024 o 17:09 (aktualizované 13. júl 2024 o 17:55)

Česká tenistka v grandslamovom finále ešte neprehrala, Talianka naopak stále čaká na trofej.

Wimbledon 2024

Dvojhra žien - finále:

Barbora Krejčíková (ČR-31) - Jasmine Paoliniová (Tal.-7) 6:2, 2:6, 6:4

LONDÝN. Česká tenistka Barbora Krejčíková sa stala prvýkrát v kariére víťazkou ženskej dvojhry na trávnatom grandslamovom turnaji Wimbledon 2024.

Turnajová tridsaťjednotka zdolala vo finále nasadenú sedmičku Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:2, 2:6, 6:4.

Krejčíková získala druhý singlový grandslamový titul, v roku 2021 nenašla premožiteľku na Roland Garros v Paríži.

Po Jane Novotnej, Petre Kvitovej a Markéte Vondroušovej je historicky štvrtá česká šampiónka vo wimbledonskom singli.

VIDEO: Záver zápasu Barbora Krejčíková - Jasmine Paoliniová

Češkám sa vo Wimbledone darí

Upravila si tak bilanciu vo finále turnajov na podujatí veľkej štvorky na 2:0. Zároveň potvrdila, že českým tenistkám sa na dvorcoch All England Clubu darí, vlani v boji o titul uspela Vondroušová.

Krejčíková sa stala prvou Češkou v Open ére, ktorá triumfovala vo dvojhre na dvoch rôznych grandslamových turnajoch.

Vďaka sobotňajšiemu triumfu zinkasuje prémiu 2,7 milióna libier pred zdanením. Do rebríčka WTA jej pribudne 2000 bodov a v jeho pondelňajšom vydaní sa vráti späť do prvej desiatky.

Paolinová sa nedočkala grandslamového titulu ani na druhý pokus. Pred mesiacom prehrala v zápase o cennú trofej na Roland Garros so svetovou jednotkou Poľkou Igou Swiatekovou.

Talianka si napriek prehre vylepší svoje kariérové rebríčkové postavanie, bude jej patriť piate miesto.

Paolinová sa dostala v rovnakej sezóne do boja o titul na Roland Garros i Wimbledone. Naposledy to dokázala v roku 2016 Američanka Serena Williamsová.

VIDEO: Barbora Krejčíková reaguje po triumfe vo Wimbledone 2024

Krejčíková: Absolútny vrchol mojej kariéry

Krejčíková po zisku titulu ťažko hľadala slová: "Vôbec neviem, čo sa stalo. Je to neuveriteľné. Absolútny vrchol mojej kariéry a najlepší deň môjho života. Veľmi ťažko vysvetliť, čo cítim.

Chcem pogratulovať Jasmine, hrala tu skvelo počas dvoch týždňov a darilo sa jej aj na nedávnom Roland Garros. Bol to ťažký zápas a skvelé finále. Som rada, že tu môžem teraz stáť a užiť si tento moment," uviedla Češka v slávnostnom príhovore.

V rozhovore si spomenula aj na krajanku Janu Novotnú, víťazku na tráve All England Clubu z roku 1998.

"V momente, keď som išla za Janou, zmenil sa mi život. Bolo to vo chvíľach, keď sa lámal môj tenisový život, predchádzala som od juniorov. Predtým ako nadobro odišla, povedala mi nech vyhrám grandslam. Podarilo sa mi to v Paríži. Nikdy by som si však nemyslela, že vyhrám rovnakú trofej ako ona."

Paoliniová mala napriek prehre úsmev na tvári. "Uplynulé dva mesiace boli pre mňa šialené. Ďakujem rodine a všetkým za podporu. Diváci boli fenomenálni a veľmi som si užila tento turnaj. Aj cez prehru si uvedomujem, aký šťastný deň to pre mňa je."

Barbora Krejčíková (vľavo) a Jasmine Paoliniová po finále vo Wimbledone 2024.
Barbora Krejčíková (vľavo) a Jasmine Paoliniová po finále vo Wimbledone 2024. (Autor: TASR/AP)

Priebeh zápasu Barbora Krejčíková - Jasmine Paoliniová

I. set:

Krejčíková vstúpila do finálového duelu lepšie, využila hneď prvý brejkbal a potvrdila to čistou hrou pri vlastnom servise.

Češka dobre podávala, trpezlivou hrou si vedela pripraviť pozície na zakončenie výmen a účinne využívala bekhendový "slajz". Paoliniová sa trápila na servise a pôsobila na dvorci nervóznym dojmom.

Talianka robila aj viac nevynútených chýb a z toho ťažila jej súperka. Krejčíková si koncovku prvého setu postrážila, zakončila ho čistou hrou a výsledkom 6:2.

II. set:

Úvod druhého dejstva však patril Paolinovej, využila prvú príležitosť na returne a následne potvrdila brejk. Češka znervóznela, prestalo sa jej dariť na servise a súperka bol lepšia aj v dlhších výmenách.

Siedma nasadená hráčka potvrdila aj v ďalších minútach progres oproti prvému setu. Talianka vo ôsmom geme využila hneď prvý setbal pri podaní Krejčíkovej.

III. set:

V rozhodujúcom treťom dominovali hráčky na podaní až do stavu 3:3. O všetkom napokon rozhodol Tildenov gem, v ktorom po dvojchybe Talianky premenila Krejčíková druhý brejkbal.

Češka šancu získať prvý wimbledonský titul už z rúk nepustila. V desiatej hre premenila v poradí tretí mečbal a aj v druhom vzájomnom stretnutí zvíťazila nad Paoliniovou.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Česko má štvrtú wimbledonskú šampiónku. Krejčíková to zvládla, Talianka smúti aj po druhom finále