Bartyová sa nechá vylúčiť z rebríčka. Kto bude nová jednotka?

Ashleigh Bartyová na tlačovej konferencii pri oficiálnom oznámení konca kariéry.
Ashleigh Bartyová na tlačovej konferencii pri oficiálnom oznámení konca kariéry. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|24. mar 2022 o 08:33

Je iba druhou svetovou jednotkou, ktorá končí kariéru na najvyššom poste.

BRATISLAVA. Bolo to obrovské prekvapenie, keď v stredu prostredníctvom instagramového účtu oznámila úradujúca svetová tenisová jednotka Ashleigh Bartyová, že končí kariéru. Má iba 25 rokov.

Prišla však otázka, čo bude s jej rebríčkovým postavením. Kto bude teraz svetová jednotka? Oficiálne pravidlá WTA totiž sú nastavené tak, že aj hráčka, ktorá ukončila kariéru, môže ešte zostať v rebríčku, budú sa jej odratúvať body a vypadne z neho až na konci roka.

Druhou možnosťou je nechať sa vyradiť dobrovoľne hneď. Túto možnosť využila aj v roku 2008 Justine Heninová, ktorá bola až doposiaľ jedinou tenistkou, ktorá ukončila kariéru ako svetová jednotka.

Pokiaľ by sa Bartyová nedala vyradiť z rebríčka, minimálne po najbližšom podujatí v Miami by bez ohľadu na výsledky súperiek zostala jednotkou. Rozhodla sa však, že sa nechá z poradia formálne vylúčiť. Informáciu potvrdila na tlačovej konferencii k ukončeniu kariéry doma v Brisbane.

Dve hráčky v hre po Miami

To znamená, že hneď po práve prebiehajúcom podujatí v Miami, teda v pondelok 4. apríla, sa zmení svetová jednotka. Výnimočne, keďže turnaj trvá dva týždne, sa rebríček nebude aktualizovať už po týždni.

Najväčšiu šancu stať sa Bartyovej nástupkyňou má iba 20-ročná Poľka Iga Swiateková, ktorá je momentálne svetovou dvojkou. Potrebuje k tomu vyhrať v Miami iba jeden zápas. V piatok hrá proti Švajčiarke Viktoriji Golubicovej.

Ak ho vyhrá, s určitosťou ju nik nebude môcť predbehnúť a po Miami sa stane prvou poľskou svetovou jednotkou v histórii. Pokiaľ by prehrala, dala by teoretickú šancu do rúk Španielke Paule Badosovej, ktorá je svetovou šestkou.

Iga Swiateková s trofejou z minulotýždňového prestížneho turnaja v Indian Wells.
Iga Swiateková s trofejou z minulotýždňového prestížneho turnaja v Indian Wells. (Autor: TASR/AP)

Aj v prípade rýchleho vypadnutia Swiatekovej by však potrebovala vyhrať celý turnaj, aby Poľku svojimi bodmi predstihla.

Bez ohľadu na to, ktorá z hráčok sa stane svetovou jednotkou, poradie na prvých priečkach bude veľmi tesné.

Veľkú šancu v blízkej budúcnosti bude mať napríklad Estónka Anett Kontaveitová, ktorá je vo výhodnej pozícii, keďže neobhajuje oproti súperkám veľa bodov v najbližších mesiacoch. Na konto si tak bude skôr body pripisovať, ako ich strácať.

Bartyová: Nebudem sebecká

Novinár David Kane z portálu Tennis Channel na twitteri upozornil, že keď kariéru ukončila v roku 2008 Heninová, za pol roka si štyri rôzne hráčky šesťkrát vymenili post svetovej jednotky.

"Do konca sezóny môžeme očakávať veľký boj o post svetovej jednotky," reagoval na jeho slová novinár José Morgado.

Pravdepodobne budúca svetová jednotka Swiateková priznala, že ju odchod Bartyovej dojal. "Už viete, že rada plačem, takže áno, dosť som si poplakala," žartovala. "Bolo by skvelé ešte proti nej môcť hrať a každým zápasom sa zlepšovať," priznala pre WTA.

Samotná Bartyová zatiaľ o plánoch do budúcna hovoriť nechce. "Čakajte a uvidíte," povedala na tlačovej konferencii.

"Nikdy neprestanem udierať do loptičky. Ale nechcem to robiť iba tak sebecky pre svoju kariéru. Budem to robiť z iného dôvodu. Neviem sa dočkať, keď budem môcť prísť za mladými chlapcami a dievčatami a snažiť sa byť nápomocná rôznymi spôsobmi," načrtla ešte stále úradujúca svetová jednotka.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Bartyová sa nechá vylúčiť z rebríčka. Kto bude nová jednotka?