Pomýlil si fľašu, z ktorej pil, a za to pykal. Po dvoch rokoch sa slovenský olympionik vracia na kurty

Andrej Martin.
Andrej Martin. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|4. jún 2024 o 15:20

Veľa vecí si uvedomíte, keď vám niečo zoberú, hovorí Martin.

BRATISLAVA. Keď pred dvomi rokmi volal tenistovi Andrejovi Martinovi jeden z funkcionárov ATP, aby si pozrel emailovú správu, zastavil sa preňho svet. Laboratórne testy v Toronte ukázali prítomnosť zakázanej látky SARM-22 v moči slovenského tenistu.

Martin, ktorý bol najvyššie na 93. mieste rebríčka ATP, víťaz 12 challengerových turnajov a osem rokov stabilný člen slovenského daviscupového tímu, dostal trest na necelé dva roky, hoci sa bránil, že vedome zakázanú látku neužil. 

Jednotka pre integritu tenisu žiadala pre Martina štvorročný trest, tribunál napokon uznal vysvetlenie, že Martin sa počas florbalového zápasu nevedomky napil z fľaše spoluhráča, ktorá obsahovala anabolickú látku.

Tribunál uznal, že nešlo o vedomé porušenie dopingových pravidiel a udelil mu 14-mesačný dištanc.

Symbolický návrat na Bratislava Open

Trest slovenskému reprezentantovi a účastníkovi olympijských hier v Riu 2016 uplynie 6. júna o tri dni na to sa predstaví v kvalifikácii challengeru Bratislava Open na kurtoch TK Slovan.

Od organizátorov dostal voľnú kartu do kvalifikácie. Bez nej by na turnaji štartovať nemohol. Po dvoch rokoch totiž nemá žiadne body v rebríčku ATP. 

„Po 2 rokoch bez tenisu je neuveriteľné, že môžem hneď prvý turnaj začať v klube v ktorom som vyrastal. Pre mňa to vyšlo najlepšie ako sa dá. Je to pre mňa obrovská príležitosť a je to pre mňa veľmi emotívne. Na návrat som sa dlho pripravoval,“ vravel 34-ročný tenista. 

Paradoxom je, že pozitívnu vzorku mu odobrali pred dvomi rokmi práve na Bratislava Open. Teraz sa na rovnakom turnaji k profesionálnemu tenisu vracia. 

„S odstupom času to vnímam oveľa ľahšie. Bolo to nešťastné a musel som sa s tým zmieriť. Dva roky boli dlhá doba. Robil som veľa vecí, ale nemohol som sa venovať tomu, čo som chcel. Čakanie na návrat mi prišlo ako celá večnosť,“ opisoval.

„Tento challenger je pre mňa symbolický návrat aj kvôli ľuďom, ktorí pri mne stáli. Ale reálny návrat bude na turnajoch Futures v ďalších týždňoch, kedy si to bude musieť odmakať.

Rebríčkový cieľ si nedávam. Ale som si vnútorne povedal, že prvý polrok do toho dám všetko a potom príde nejaké zúčtovanie. Verím, že sa naštartujem, aby som v tom pokračoval.“

Prémie nepokryjú ani náklady na turnaje

V nedávnej minulosti sa po dobrovoľnej pauze k tenisu úspešne vrátil Filip Polášek. Dokonca po návrate k tenisu získal vo štvorhre spolu s Ivanom Dodigom titul na Australian Open.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Pomýlil si fľašu, z ktorej pil, a za to pykal. Po dvoch rokoch sa slovenský olympionik vracia na kurty