Slovensko má po troch rokoch tenistu v top 50. Molčan môže patriť k špičke

Alex Molčan je najlepším slovenským singlistom v rebríčku ATP.
Alex Molčan je najlepším slovenským singlistom v rebríčku ATP. (Autor: TASR)
Jana Sedláková|25. apr 2022 o 16:50

Alex Molčan je slovenskou tenisovou jednotkou.

BRATISLAVA. Je psychicky vyrovnaný, prehry rýchlo hádže za hlavu a má potenciál zaradiť sa medzi svetovú tenisovú špičku.

Alex Molčan je momentálne najlepším slovenským tenistom vo dvojhre. V rebríčku mu patrí 46. miesto. Keďže má stále iba 24 rokov, zdá sa, že by vďaka nemu mohol mať slovenský mužský tenis veľkú oporu ešte dlhé roky.

"Alex je veľmi vnímavý, čo sa týka tenisu. Má tenisovú inteligenciu. Je veľmi ambiciózny," hovorí pre Sportnet český tréner Tomáš Krupa.

Ten v minulosti pôsobil v NTC, kde trénoval Lukáša Kleina, Molčanovho rovesníka. Bolo to v časoch, keď boli obaja v rebríčku približne okolo 250. miesta.

Molčan sa dlho držal práve na týchto pozíciách. "Rozprávali sme sa s Lukášom Kleinom, že najdôležitejšie bude pre nás dostať sa okolo 240. až 230. miesta, aby sme išli do grandslamových kvalifikácií," hovoril minulý rok v rozhovore pre Sportnet.

Práve okolo týchto pozícií už hráči môžu pomýšľať na kvalifikácie grandslamových turnajov, kde ak sa im podarí prebojovať, súťažia o zaujímavé finančné odmeny aj o dôležité body.

Veľký zlom v Molčanovej kariére prišiel minulý rok pred Roland Garros. Ako 255. hráč sveta sa prebojoval do finále turnaja ATP v Belehrade, kde po sympatickom výkone podľahol svetovej jednotke Novakovi Djokovičovi.

A práve tam spravil ten skok, o ktorom aj s Kleinom tak dlho hovorili. Konečne sa dostal do prvej dvojstovky. Jeho kamarátovi sa to zatiaľ nepodarilo, keďže ho často trápia zranenia.

Drží ho zdravie

Bolo to však tesne pred Roland Garros, tam sa už Molčan nedostal, poradie hráčov pre prihlasovanie sa uzatvára skôr. Ale na ďalšie grandslamy sa už prihlasovať mohol.

Prešiel menej ako rok a Molčan už nemusí nad grandslamovou kvalifikáciou ani premýšľať. Má zaručenú priamu účasť v hlavnej súťaži.

"Na ceste do finále v Belehrade porazil kvalitných hráčov. Aj proti Djokovičovi sa veľmi dobre držal. Dodalo mu to sebavedomie, že môže hrať s každým," myslí si Krupa.

Molčan po Belehrade rok prakticky kontinuálne stúpa v rebríčku. Za všetkým stojí jedna zásadná vec - zdravie.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Slovensko má po troch rokoch tenistu v top 50. Molčan môže patriť k špičke