Taurasiovej zrušili dopingový trest

SITA|16. feb 2011 o 14:57

Turecká basketbalová federácia v stredu zrušila provizórny dopingový trest pre americkú hráčku Dianu Taurasiovú.

ANKARA. Turecká basketbalová federácia (TBF) zrušila predbežný trest zákazu činnosti pre americkú basketbalistku Dianu Taurasiovú, ktorá čelila podozreniu z užitia stimulantu modafinilu potom, ako dopingové laboratórium vzalo späť protokol o vyhodnotení jej dopingového testu.

Podľa TBF môže jedna z najlepších svetových basketbalistiek opäť hrávať v najvyššej tureckej súťaži.

Štvornásobnej euroligovej šampiónke so Spartakom Moskovská oblasť, dvojnásobnej víťazke WNBA s Phoenixom, zároveň dvojnásobnej olympijskej víťazke s reprezentačným tímom USA a majsterke sveta z vlaňajšieho septembrového šampionátu v ČR našli v decembri pri dopingovej kontrole počas ligového zápasu jej tímu Fenerbahce Istanbul vo vzorke moču stimulant modafinil, ktorý figuruje na zozname zakázaných látok Svetovej antidopingovej agentúry (WADA). Jeho prítomnosť potvrdila aj analýza B-vzorky.

Dvadsaťosemročná rozohrávačka však rozhodne poprela užitie dopingu a z pochybenia obvinila turecké laboratórium, ktoré analyzovalo vzorky.

Modafinil figuroval v mnohých dopingových prípadoch, najznámejším z nich je zrejme kauza americkej šprintérky Kelli Whiteovej.

Taurasiová si na očistenie svojho mena najala právnika Howarda Jacobsa, ktorý v minulosti zastupoval amerických športovcov obvinených z dopingu, medzi inými aj cyklistu Floyda Landisa a šprintérku Marion Jonesovú. Howard spochybnil zaobchádzanie s Taurasiovej vzorkou v tureckom antidopingovom laboratóriu a poukázal na fakt, že v minulosti toto laboratórium čelilo trestu zo strany WADA za podobné nezrovnalosti. Ďalšie dve Taurasiovej spoluhráčky následne odmietli analýzu svojich vzoriek v Hacettepe University Doping Control Center.

Potom, ako TBF zastavila Taurasiovej do ukončenia vyšetrenia prípadu činnosť, rozviazal s ňou ešte v decembri jej klub Fenerbahce Istanbul zmluvu a posilnil sa inými hráčkami.

Keďže súpisky pre Euroligu sa uzatvárali na konci januára, nebude už môcť Taurasiová za Fenerbahce, ktorý v Eurolige ešte neprehral a patrí k hlavným favoritom na víťazstvo, nastúpiť a získať tak svoje piate víťazstvo v tejto súťaži v rade. Americká rozohrávačka bola navyše najužitočnejšou hráčkou uplynulých dvoch euroligových Final Four turnajov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Taurasiovej zrušili dopingový trest