Taliansky obhajca titulu pôsobil ako aprílové počasie, Buffon otázny

Tréner Talianov Lippi vie, že sa jeho tím musí zlepšiť.
Tréner Talianov Lippi vie, že sa jeho tím musí zlepšiť. (Autor: ap)
Peter Fukatsch, TASR|15. jún 2010 o 17:44

Stretnutie favoritov našej skupiny prinieslo očakávanú remízu. Príjemne prekvapilo , že ani jeden tím s ňou spokojný nebol, chcel zvíťaziť. U Talianov je to nové zistenie, nehrali špekulatívne.

Agentúrny článok bol nahradený autorským textom SME

BRATISLAVA. Silný dážď, vietor a zima (7 stupňov) v Kapskom Meste neprekážali, aby sa v nefutbalových podmienkach nehral dobrý futbal. Talianska tlač aj tak hodnotila svojich rozpačito. Slnko i pľúšť, ako aprílové počasie. O čosi viac kritizovala, ako chválila.

„Taliansko veľmi chcelo, pôsobilo však popletene. Dôležité bolo neprehrať, čo sa podarilo. To je dobré východisko na postup. Výkon je však už iný príbeh," komentoval denník Corriere della Serra.

Azúrovým vyčítal pomalý rytmus na začiatku i systém hry na deväť futbalistov, ktorí útočia, ale predovšetkým bránia, a iba jeden je na hrote.

Zmeny Talianom pomohli

„Keď sa tréner Lippi rozhodol, aby si Pepe a Iaquinta vymenili posty, a namiesto zvädnutého Marchisia postavil Camoranesiho, Taliansko ožilo. Riman De Rossi vyrovnal. Systém 4 - 2 - 3 - 1 bol zbytočne komplikovaný, prechod na klasický 4 - 4 - 2 priniesol novú squadru, ktorá ovládla dianie na ihrisku."

Skúsený tréner Marcello Lippi (62) nebol spokojný ani náhodou. „Výsledok má trpkú príchuť. Takéto zápasy treba jednoznačne vyhrať. Paraguaj skutočne veľmi dobre bránil, moji zverenci však museli byť oveľa aktívnejší v šestnástke súpera," cituje kouča La Gazzetta dello Sport.

„Musíme sa vzchopiť v útoku. Pravda, na klzkom teréne sa lopta ovládala ťažko. Potešilo ma to, čo som tušil. Hráči bojovali, je to kolektív. Pevne verím, že v zápase so Slovenskom už bude hrať Pirlo, hoci Montolivo úlohu režiséra zvládol celkom dobre."

Najväčšia talianska hviezda, brankár Gigi Buffon nenastúpil do druhého polčasu, mal bolesti sedacieho svalu. Sprvoti sa zdalo, že nejde o nič vážne. vyšetrenie ukázalo, že sa mu obnovil ťažký ischias (bolesti sedacieho nervu) a nie je isté či si v JAR ešte zachytá. Brankár Juventusu odchytal v reprezentácii už 102 stretnutí.

Jeho náhradník Federico Marchetti z Cagliari úlohu zvládol, gól nedostal. „Mať premiéru takýmto spôsobom je asi najlepšie. Sprevádzali ma veľké emócie, ale v momente, ako sa začalo hrať, ovládli ma pokoj a sústredenosť."

Najkritickejší k svojim boli blogujúci fanúšikovia v Corriere della Serra.

„Kde videl Lippi dobré Taliansko? Asi zabudol, že sme hrali proti Paraguaju. Na ihrisku som poznal iba dobrého Montoliva, šikovného Pepeho, a hoci dal De Rossi gól, nezaslúži si viac ako šestku, dostal nezalúženú osmičku," píše jeden o hodnotení (najhoršie je 1, najlepšie 10).

„Nie je to správne Taliansko, najmenej troch-štyroch hráčov treba vymeniť. Azúrovým nechýbalo srdce, ale v takomto zložení ďaleko nezájdeme. Musíme urobiť viac v útoku. Ale s kým?" pýta sa druhý. Diskutujúci dosť kritizovali najlepšieho futbalistu posledného šampionátu, stopéra Fabia Cannavara (36). Vraj mu „dochádzajú baterky".

Paraguaj bol spokojnejší

Paraguajčania sa z remízy tešili. Aj keď s výhradami.

„Mali sme šance vyhrať. Boli sme blízko pri cieli. Nebránili sme bezhlavo, nezdržovali, správali sme sa férovo. Chceme bodovať i získavať si sympatie. Zápas so Slovenskom musíme vyhrať, to nie je taký silný súper ako Taliansko," povedal pre najväčší paraguajský denník ABC Color stredopoliar Victor Cáceres.

„Zohrali sme vyrovnanú partiu po všetkých stránkach s majstrami sveta, to je cennejšie zistenie ako výsledok. Pravda, miestami sme mohli hrať iba to, čo nám Taliani dovolili. Gól sme dostali po chybe, ktorá sa stáva," odmietol argentínsky tréner Paraguajčanov Gerardo Martino (47) menovať hráčov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Taliansky obhajca titulu pôsobil ako aprílové počasie, Buffon otázny