Talianski chuligáni podpálili po derby auto s deťmi

Bitka chuligánov na štadióne. Tí slušní radšej utečú von z tribún.
Bitka chuligánov na štadióne. Tí slušní radšej utečú von z tribún. (Autor: TASR/AP)
Jozef Kotris|19. apr 2010 o 15:00

Už pred mestským derby na Olympijskom štadióne v Ríme sa pobili rímski fanúšikovia, ktorí majú zakázaný vstup na štadióny.

RÍM, BRATISLAVA. Talianski futbaloví chuligáni predviedli, že polícia na nich stále nestačí. Zákonmi a inými opatreniami krajina dostala výtržníkov pod kontrolu, ale problém s nimi definitívne nevyriešila.

V súvislosti s mestským derby na Olympijskom štadióne v Ríme sa v nedeľu večer pobili rímski fanúšikovia. Vzájomné provokácie sa začali už pred zápasom, pokračovali na tribúnach a po skončení zápasu, ktorý vyhral AS Rím 2:1, sa pustili do boja s niekoľkými stovkami policajtov a ťažkoodencov, kvôli nim bolo uzavreté široké okolie štadióna. V uliciach tiekla krv a dokonca aj horelo - v plameňoch bolo auto so ženou a jej dvoma deťmi. Hasiči ich z auta vyslobodili, vozidlo už nezachránili.

Jedného chuligána operovali

Po incidentoch a bitkách, aké Slovensko zatiaľ našťastie nezažilo, odviezli do nemocnice Gemelli sedem zranených fanúšikov, ktorí boli dorezaní, na jednotke intenzívnej starostlivosti operovali jedného Rimana s prerezanou krčnou tepnou. Momentálne je mimo ohrozenia života.

Štyria zatknutí chuligáni sú členovia ultras AS, ktorí majú zakázaný vstup na štadióny. Ich skupinka sa pokúsila už pred duelom napadnúť priaznivcov Lazia. Keď sa priblížili policajné hliadky, neváhali napadnúť aj ich. Štyria policajti skončili v nemocnici s pomliaždeninami. Po zápase sa zatknutých kamarátov snažili pomstiť ich kolegovia a tak sa do surových bitiek zapojili ďalší.

Na zápas nešli

„Takéto správanie sa fanúšikov nemá so športom nič spoločné. Presiahlo to hranice únosnosti a ohrozuje to futbal," povedal talianskym médiám starosta Ríma Gianni Alemanno.

Rímski chuligáni sú jedni z najobávanejších v Taliansku, tí z okrajových častí Ríma (Lazio) si hovoria Eagles Supporters a z centra (AS) Commando Ultra Curva Sud.

V južanskej povahe je prudká mentalita zakorenená, navyše futbaloví fanúšikovia so svojimi klubmi doslova žijú, deti vychovávajú k tomu, aby mali radi klub tak isto ako ich otcovia a starí otcovia. Deti majú v tímových farbách už podbradníky, od malička chodia synovia s rodičmi na futbal. Keď sú starší, na zápasy idú s partiou. Chuligánov skutočne viac ako šport láka adrenalín, ktorý zažívajú prípravou choreografie a inými činnosťami na hrane zákona.

Kluby predávajú vstupenky svojim fanúšikom na zápasy vonku len na klubovú kartu, nebezpečnejšie jadrá pre istotu sprevádzajú špeciálni policajti od zrazu, počas cesty až na štadión, ale s chuligánmi, ktorým ide o to, aby sa pobili do krvi, poriadok nespravili.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Taliansko»Talianski chuligáni podpálili po derby auto s deťmi