Talent storočia rozhodol o majstrovi sveta. Teraz bojuje o záchranu kariéry

Mario Götze.
Mario Götze. (Autor: SITA/AP)
Zoran Boškovič|1. apr 2017 o 14:47

Mario Götze trpí ojedinelým ochorením, pre ktoré vynechá zvyšok sezóny.

BRATISLAVA. Nemecké slovo Götze sa prvýkrát objavilo v lutherovej biblii a znamenalo falošný boh. Za malého futbalového boha ho istý čas v Nemecku aj považovali.

"Ukáž, že si lepší ako Messi," šepkal Mariovi Götzemu tréner Nemecka Joachim Löw. Objal ho a poslal na ihrisko finálového zápasu majstrovstiev sveta 2014 v Brazílii.

Zápas spel k penaltovému rozstrelu. V 113. minúte však po ľavej strane potiahol loptu André Schürrle a presným centrom našiel Götzeho.

Ten si v behu brilantne spracoval loptu hruďou a v páde ľavou nohou volejom prekonal argentínskeho brankára Sergia Romera.

Nemci posledné minúty zvládli a po 24 rokoch ovládli svetový šampionát. Na tribúne sa radovala kancelárka Angela Merkelová, šťastím poskakoval aj prezident Joachim Gauck.

“Götze to zvládol. Jeho gól bol zlatým prachom pre Nemecko,” kričal komentátor televízie ESPN.

Od toho momentu ubehli takmer tri roky. Z hrdinu Nemecka je v súčasnosti hráč, ktorý bojuje, aby mohol pokračovať v kariére.

Talent storočia

Mario Götze pôsobil v Dortmunde od deviatich rokov. V miestnej Borussii debutoval v sedemnástich rokoch ako deviaty najmladší hráč v histórii Bundesligy.

V nasledujúcej sezóne ho Joachim Löw povolal aj do nemeckej reprezentácie, kde sa stal najmladším od dôb legendárneho Uweho Seelera. V roku 2011 získal aj ocenenie Golden Boy pre najlepšieho mladého futbalistu roka.

Táto choroba dokazuje, že Götzeho kritizovali neprávom.


Der Westen, nemecký portál

Joachim Löw ho nazval zázračným chlapcom, niekdajší športový riaditeľ Bayernu Mníchov Matthias Sammer najväčším talentom, aký Nemecko kedy malo. Tréner Felix Magath označil Götzeho talentom storočia, čo v Nemecku zľudovelo.

Keď v roku 2013 prestupoval do Bayernu Mníchov, Franz Beckenbauer ho zase označil najlepším ofenzívnym hráčom v Nemecku.

Nepomohlo mu to

Götzemu pochvaly a očakávania nepomohli. Po jednom zo zranení nedokázal schudnúť na pôvodnú váhu, spoluhráči ho posmešne volali “bacuľatá víla”.

Začal sa zaujímať viac o svoj imidž ako o futbal a kvalitatívne klesol. Pritom robil aj zlé rozhodnutia a počúval nesprávne rady.

Jeho prestup do Bayernu sa na verejnosť dostal tesne pred semifinálovým zápasom Ligy majstrov medzi Dortmundom a Realom Madrid. Fanúšikovia Borussie prišli v dresoch, na ktorých bolo preškrtnuté Götzeho meno.

Najslávnejšia chvíľa Götzeho kariéry.
Najslávnejšia chvíľa Götzeho kariéry. (Autor: SITA/AP)
(Autor: SITA/AP)

Keď prestúpil do Bayernu, na tlačovej konferencii mal oblečené tričko s veľkým znakom spoločnosti Nike napriek tomu, že mníchovský klub sponzoruje značka Adidas. Rešpektovaný týždenník Die Zeit mu dal prezývku “žijúca selfie”.

Jeho kariéra upadala, v Bayerne vysedával na lavičke, v reprezentácii sa nedokázal chytiť. V otváracom zápase Nemecka na minuloročnom európskom šampionáte sa proti Ukrajine ako ofenzívny záložník nedotkol lopty 18 minút a 26 sekúnd.

Kritizovali ho neprávom

Pred touto sezónou sa Götze vrátil do Dortmundu. Nepresvedčil, v 16 zápasoch dal len dva góly. Dostalo sa mu kritiky od médií i odborníkov, legendárny Lothar Matthaus zvolal, že keď má Götze hrať tak slabo, tak nech radšej prestúpi do Číny.

Zakrátko však prišla prekvapujúca informácia. Po ďalšom z Götzeho početných zranení prišli lekári klubu na to, že trpí zriedkavou metabolickou poruchou.

Tá zapríčiňovala časté svalové zranenia. Podľa portálu Transfermarkt Götze od roku 2009 absentoval dovedna v 69 zápasoch v Dortmunde či Bayerne. Prekonal 24 zranení, z ktorých presná polovica bola svalového charakteru.

“Toto nebude krátkodobá záležitosť,” povedal šéf Dortmundu Joachim Watzke podľa anglických médií Bildu. Predbežne bude mimo pre zvyšok tejto sezóny.

“Táto choroba dokazuje, že Götzeho kritizovali neprávom,” napísal nemecký Der Westen. Die Welt zase potvrdil, že Götzeho problémy sa musia vidieť v novom svetle. Pridal sa aj kritik Matthaus.

“To je veľká rana. Dobré je, že vedia, čo mu je a môžu sa o neho postarať. Po tomto zistení sa na jeho výkony musíme pozerať inak,” povedal podľa Daily Mailu.

Mario Götze bol azda najväčším nemeckým talentom generácie. Teraz bojuje, aby mohol pokračovať v kariére. A nemusí vyhrať.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Talent storočia rozhodol o majstrovi sveta. Teraz bojuje o záchranu kariéry