03.07.2021 13:15
8. Etapa
Oyonnax > Le Grand-Bornand
151km
sport-ground-additional-data
hornatý
Dylan Teuns
Team Bahrain Victorious

Kozmický útok. Súperi vyzerali pri Pogačarovi ako hobby cyklisti na výlete

Tadej Pogačar.
Tadej Pogačar. (Autor: TASR/AP)
Marián Szűcs|3. júl 2021 o 19:00 (aktualizované 2. júl 2021 o 20:28)

Slovinský mladík už má žltý dres.

LE GRAND-BORNAND, BRATISLAVA. Keď predbiehal jedného jazdca za druhým, súperi pri ňom vyzerali ako hobby cyklisti, ktorí sa rozhodli len tak pre zábavu si vyšliapať nejaký alpský kopec.

Tadej Pogačar si šiel svoje vlastné preteky. V strhujúcom tempe, ktorému nik nestačil.

Slovinský mladík z tímu UAE Emirates začal deň ako piaty jazdec celkového poradia Tour de France so stratou takmer štyroch minút na vedúceho Mathieua van der Poela. V cieli sobotňajšej etapy si už s veľkou rezervou obliekol žltý dres pre lídra pretekov.

A po tom, čo predviedol, je veľmi pravdepodobné, že si ho udrží až do cieľa v Paríži. Hoci má Tour za sebou len osem etáp a cyklistov čakajú ešte dva náročné týždne.

„Bol to kozmický výkon,“ opakovali komentátori Českej televízie.

„Skupinu favoritov vyhodil Pogačar do vzduchu. Ukázal zdrvujúcu dominanciu, akú Tour de France nevidela zrejme od začiatku milénia,“ napísal špecializovaný web CyclingNews.

Pogačar: Zatrasme pretekmi

Sobota bola prvým vážnym testom pre jazdcov na celkové poradie. Pelotón totiž čakala prvá horská etapa s troma alpskými stúpaniami prvej kategórie.

Lenže zápletku, kto bude najsilnejším jazdcom pretekov, rozlúštil Pogačar veľmi rýchlo.

„Cítil som sa výborne, tak som pred poslednými dvoma stúpaniami povedal spolujazdcom z tímu – skúsme to a zatrasme pretekmi,“ opisoval Pogačar pre web Tour.

A zatriasol nimi poriadne.

Zo skupiny favoritov zaútočil na predposlednom stúpaní dňa tridsať kilometrov pred cieľom. Jeho nástup zachytil iba Ekvádorčan Richard Carapaz z tímu Ineos. Aj to iba na chvíľku.

Potom už Pogačar šliapal do pedálov sám a postupne predbiehal jazdcov z predchádzajúcich únikov.

„Videl som, že stúpanie je naozaj ťažké a všetci trpia. Tak som zaútočil a snažil som sa udržať si tempo až do cieľa,“ približoval 22-ročný Slovinec.

„Pogačar je nechytateľný,“ hovoril neskôr v cieli Španiel Ion Izaguirre pre Eurosport.

Bol jedným z tých cyklistov, okolo ktorých Slovinec prefrčal v záverečnom stúpaní.

Roglič stráca takmer 40 minút

Na vrchole Col de la Colombiére bol už Pogačar druhý len tesne za Dylanom Teunsom.

V zjazde do cieľa dlhom zhruba pätnásť kilometrov si však Slovinec na mokrej ceste dával pozor. Nemalo preňho zmysel riskovať. Bolo jasné, že ak príde bezpečne do cieľa, žltý dres bude jeho.

Dostihli ho dvaja súperi a vo finiši Pogačar nešprintoval. Skončil štvrtý, ale bol jednoznačne hrdinom dňa. Zvíťazil Teuns.

Pogačar má na čele celkového poradia náskok minútu a 48 sekúnd pred Belgičanom Woutom van Aertom.

Carapaz stráca päť minút. Van der Poel, ktorý bol šesť dní lídrom pretekov, ešte nebol v cieli, keď si už Pogačar na pódiu obliekal žltý dres. Holanďan po sobote zaostáva za Slovincom o vyše sedemnásť minút. 

Sagan nezískal ani bod

Výrazne stratil aj Pogačarov krajan a veľký vyzývateľ Primož Roglič, ktorý skončil vlani na Tour druhý. Tempu nestačil už v úvode etapy a je jasné, že boj o celkové víťazstvo je preňho stratený. Na Pogačara totiž stráca takmer 40 minút.

Výrazne zaostal aj bývalý víťaz Tour Geraint Thomas. Obaja sa v predchádzajúcich etapách nevyhli pádom a limitujú ich zranenia. Preto Je možné, že z Tour predčasne odstúpia, aby sa dali do poriadku na olympiádu v Tokiu.

Hoci do konca Tour ostáva ešte trinásť etáp, Pogačar je jasným favoritom na celkové víťazstvo. V pelotóne sa zatiaľ neukázal žiadny cyklista, ktorý by s ním dokázal vážnejšie držať krok.

„Uvidíme deň po dni. Sme v žltom a sme pripravení túto pozíciu brániť. Ukázali sme, že sme super silný tím,“ reagoval Pogačar.

Slovák Peter Sagan nezískal v sobotu na rýchlostnej prémii ani jeden bod. V boji o zelený dres si tak nijako nepolepšil a je na deviatom mieste. Lídrom je naďalej Brit Mark Cavendish.

V nedeľu je na Tour na programe ďalšia alpská etapa s cieľom na konci dlhého stúpania do Tignes.

Tour de France

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2021»Kozmický útok. Súperi vyzerali pri Pogačarovi ako hobby cyklisti na výlete