04.07.2021 13:10
9. Etapa
Cluses > Tignes
145km
sport-ground-additional-data
hornatý
Ben O'Connor
AG2R Citroën Team

Pred súpermi je o svetelné roky. Pogačar si žltý dres nenechal vziať

Ben O'Connor sa po víťazstve posunul na 2. miesto v celkovom poradí.
Ben O'Connor sa po víťazstve posunul na 2. miesto v celkovom poradí. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|4. júl 2021 o 19:00 (aktualizované 4. júl 2021 o 20:15)

Austrálčan O'Connor mal šancu posunúť sa na prvú priečku.

BRATISLAVA. Nikdy nebol veľkou hviezdou, lídrom, ba ani výrazným talentom. Vždy keď sa ukázal dobre a mal na dosah výnimočný výsledok, prišlo zranenie alebo choroba.

Austrálčan Ben O’Connor sa chopil svojej veľkej príležitosti na premiérovej Tour de France a v druhej alpskej etape v úniku zmazal bezmála celý svoj náskok na Tadeja Pogačara – viac ako 8 minút. Reálne bojoval o to, že Slovinca vyzlečie zo žltého dresu.

Hoci pred štartom etapy nemal veľké plány.

„V celkovom poradí som štrnásty. Pokiaľ sa nestane nejaký zázrak, tak nemám šancu zabojovať o top5. Možno sa mi podarí posunúť do desiatky, ale radšej by som asi vyhral niektorú z etáp,“ vravel pred štartom pre reportéra Petra Cossinsa.

Pogačar je pred súpermi o svetelné roky 

V chladnom daždivom počasí celý deň bojoval v úniku. Cieľové stúpanie do Tignes už absolvoval sám. Hoci šliapal v ústrety istému etapovému víťazstvu, pretože mal viac ako päťminútový náskok pred rivalmi, nepoľavoval.

Tušil, že žltý dres má na dosah. Dvadsaťpäťročný Austrálčan šliapal zo všetkých síl.

Pogačara sa mu ohroziť nepodarilo. Na žltý dres mu nakoniec chýbali 2 minúty a sekunda. I tak sa však v celkovom poradí posunul zo 14. priečky na druhú.

Slovinec v závere zrýchlil a znova ušiel všetkým svojim rivalom. „Pogačar je ako z inej planéty. Pred súpermi je o celé svetelné roky,“ hovoril Dan Lloyd na Eurosporte.

„Za ním nie je nič, len prázdna cesta. Je ťažké vidieť niekoho, kto by ho dokázal, čo i len ohroziť.“

Tím UAE akoby do žltého dresu tlačil súpera

V nedeľu rovnako ako deň pred tým súperov potupil, keď mu pár kilometrov stačilo na to, aby im ušiel o polminúty. Svoj náskok navyšuje, ako sa mu zachce. 

„O’Connor bol veľmi silný. Podal skvelý výkon. Mal som trochu obavy, aby mi nezobral žltý dres, preto som na konci zrýchlil,“ komentoval etapu Tadej Pogačar.

Jeho najväčší rivali majú viac ako 5-minútový odstup. Po prvom týždni na Tour. Taký rozdiel býva na konci 21 etáp. Kým druhý je nedeľňajší víťaz O'Connor, tretí je Rigoberto Urán (+5:18 min). Tímový kolega Petra Sagana WIlco Kelderman je priebežne siedmy (+5:58 min).

V priebehu etapy sa potvrdilo, že Pogačarov tím UAE Emirates nie je najsilnejší a môže mať problém kontrolovať priebeh etapy. Keď stále rástol náskok O'Connora bývalý profesionál Thomas Voeckler to komentoval, že vlastne mu pomáhajú k prvej priečke.

„Tak neviem, či jazdci UAE Emirates vlastne nepomáhajú Benovi O’Connorovi do žltého dresu, aby si v ďalších dňoch mohli vydýchnuť,“ poznamenal pre TV France Voeckler. Situáciu zvrátil až Pogačarov útok v posledných kilometroch etapy. 

Peter Sagan finišoval na 111. priečke s 31-minútovou stratou.

"Bolo to lepšie ako včera. Ostáva päť minút do limitu, takže v pohode," povedal pre spravodajstvo RTVS v cieli.

Na voľný deň sa už teší, úvodných deväť etáp bolo mimoriadne náročných. "Bolo to rýchle, každý deň som išiel šrot od začiatku až do konca, takže myslím si, že deň voľna nám padne vhod," dodal.

Colbrelli zaútočil na zelený dres v Alpách

V súťaži o zelený dres opäť na šprintérskej prémii bodovali len súperi Petra Sagana – Sony Colbrelli a Michael Matthews.

Taliansky šampión dokonca zotrval v úniku v celej etape a skvele zvládol aj stúpania.

V Tignes finišoval tretí a pripísal v nedeľu 35 bodov. Tretia priečka je v tomto roku jeho najlepší etapový výsledok na Tour. Celkovo má už 121 bodov. Zelený dres si udržal Mark Cavendish (168 b).

Peter Sagan má stále 72 bodov. Je ťažko predstaviteľné, že by ešte dokázal o zelený dres zabojovať.

Z Tour už pred štartom etapy odstúpili Primož Roglič, Tim Merlier, Peters Nans, Jasper de Buyst a Mathieu van der Poel. Holanďan bol šesť etáp v žltom drese. Na Tour končí, aby sa pripravil na tokijskú olympiádu.

„Už moje doterajšie účinkovanie na Tour môžem považovať za úspech. Najradšej by som pokračoval až do Paríža podobným spôsobom ako doteraz, ale musíme zobrať do úvahy aj moje ďalšie ciele," citovala Van der Poela agentúra AFP.

V pondelok je na Tour prvý voľný deň. V utorok čaká cyklistov rovinatá etapa do Valence, kde by o víťazovi znovu mal rozhodovať hromadný dojazd. 

Tour de France

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2021»Pred súpermi je o svetelné roky. Pogačar si žltý dres nenechal vziať