Rozhodlo sa iba dva týždne pred podujatím. Svetová zimná univerziáda sa neuskutoční

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
TASR|29. nov 2021 o 14:03

Slovensko malo reprezentovať takmer 50 športovcov v siedmich odvetviach.

LUZERN. Na december plánovanú Svetovú zimnú univerziádu (SZU) vo švajčiarskom Luzerne organizátori v pondelok zrušili.

Dôvodom je dynamický vývoj pandemickej situácie spojený so šírením nového variantu koronavírusu a s tým súvisiace cestovné obmedzenia.

Na podujatí sa mali od 11. do 21. decembra zúčastniť univerzitní športovci z viac ako 50 krajín sveta, vrátane Slovenska.

Podľa organizátorov hrozila pre viacero výprav po príchode do Švajčiarska povinnosť 10-dňovej karantény, aby sa zamedzilo šireniu nového koronavírusového variantu omikron.

"V dôsledku týchto úradných obmedzení sa momentálne zimná univerziáda nemôže uskutočniť," uviedli organizátori podľa agentúry AP menej ako dva týždne pred štartom podujatia.

Slovensko malo reprezentovať takmer 50 športovcov v siedmich odvetviach - krasokorčuľovaní, hokeji, alpskom lyžovaní, biatlone, bežeckom lyžovaní, lyžiarskom orientačnom behu a v snoubordingu.

"Sme zdrvení a je nám veľmi ľúto, že nebudeme môcť privítať športovcov z celého sveta, ktorí sa intenzívne pripravovali na svoje súťaže," povedal prezident organizačného výboru SZU v Luzerne Guido Graf.

Pôvodne sa malo podujatie uskutočniť už v januári 2021, v dôsledku pandémie však organizátori oznámili termínový posun na december.

Ďalšia zimná univerziáda by sa mala uskutočniť v roku 2023 v Lake Placid.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Ďalšie súťaže»Rozhodlo sa iba dva týždne pred podujatím. Svetová zimná univerziáda sa neuskutoční