Svetová atletika rozhodla, MS v Eugene budú definitívne bez Rusov

Štadión Hayward Field v Eugene bude hostiť MS v atletike 2022.
Štadión Hayward Field v Eugene bude hostiť MS v atletike 2022. (Autor: TASR/AP)
SITA|9. júl 2022 o 14:10

Dôvodom je vojna na Ukrajine.

EUGENE. Športovci z Ruska definitívne nebudú súčasťou atletického svetového šampionát v americkom Eugene, ktorý sa uskutoční od 15. do 24. júla.

Rozhodli o tom príslušné autority. Dôvodom je vojna, ktorú Rusi rozpútali a stále ju vedú na území Ukrajiny. Svetová atletika (WA) v zime pozastavila účasť ruských atlétov na medzinárodných podujatiach.

Prezident WA Coe vtedy vyhlásil, že tento bezprecedentný krok je "jediný mierový spôsob, ako narušiť a znemožniť zámery Ruska a obnoviť mier".

WA v tlačovej správe informovala, že ďalším osemnástim športovcom z Ruska umožní štart na medzinárodných podujatiach ako neutrálnym športovcom, táto výnimka sa však netýka majstrovstiev sveta v USA.

Ide však o výnimku po štátom riadenom dopingu v Rusku. Spomenutá vojna Rusom naďalej stojí v ceste súťažiť v zahraničí. Aktuálne už 73 atlétov z Ruska môže štartovať na medzinárodných podujatiach.

Je medzi nimi aj elitná výškarka Maria Lasickiené, ktorá na podujatiach v zahraničí nikdy nenašla premožiteľku.

Tá v júni poslala otvorený list prezidentovi Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasovi Bachovi, ktorý jednotlivým športovým federáciám odporučil, aby Rusom znemožnili štart na medzinárodnom fóre.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Svetová atletika rozhodla, MS v Eugene budú definitívne bez Rusov