Fantastický úspech. Hrivík ovládol bodovanie v prestížnej súťaži

Marek Hrivík.
Marek Hrivík. (Autor: TASR)
Miroslav Kováčik|3. apr 2021 o 20:40 (aktualizované 3. apr 2021 o 21:57)

Ako jediný dosiahol viac ako bod na zápas.

BRATISLAVA. Švédska hokejová liga je dlhodobo považovaná za jednu z najlepších v Európe. Hrajú v nej prevažne domáci hráči a pre cudzincov nie je ľahké presadiť sa.

V posledných piatich sezónach v nej nastúpil len tucet Slovákov. 

V aktuálnej sezóne sa však husársky kúsok podaril Marekovi Hrivíkovi. Útočník Leksandu sa stal najproduktívnejším hráčom základnej časti, keď nazbieral 51 bodov za 14 gólov a 37 asistencii. 

Na konte má o bod viac než švédsky krídelník Daniel Zaar, ktorý odohral kompletnú porciu 52 zápasov. Hrivík v ôsmich chýbal a ako jediný sa môže pochváliť priemerom viac než jeden bod na zápas, konkrétne 1,16. 

"Je to veľmi pekný úspech. Som rád za Mareka, že dosiahol taký osobný míľnik v jednej z najlepších líg v Európe. Zaslúži si to.

Je to veľmi šikovný hokejista a konečne mohol ukázať svoj potenciál. Aj touto cestou by som mu chcel zagratulovať," povedal expert RTVS Rastislav Konečný. 

Kolník, Hudáček či Hossa 

Niečo podobné sa naposledy podarilo Jurajovi Kolníkovi, ktorý bol v sezóne 2008/2009 najproduktívnejším hráčom švajčiarskej ligy.

Vtedy nazbieral v 49 zápasoch 72 bodov (25+47) a predbehol napríklad aj elitného nórskeho útočníka Patricka Thoresena. 

V predošlej sezóne žiaril v drese českého Liberca Libor Hudáček, no stal sa lídrom produktivity "len" spomedzi zahraničných hráčov. Viac sa darilo iba českým reprezentantom Michalovi Birnerovi a Milanovi Gulašovi. 

Za zmienku stojí spomenúť aj vydarenú sezónu Marcela Hossu v KHL, kde sa v drese rižského Dinama stal v ročníku 2009/2010 najlepším strelcom. Nastrieľal 35 gólov, čo bolo o osem viac než dvojica Pavel Brendl a Maxim Sušinskij.

Rovnako 35 gólov strelil v sezóne 2011/2012 útočník Tomáš Záborský, vtedy si obliekal dres fínskeho tímu Ässät Pori. Stal sa najlepším strelcom súťaže a v bodovaní ho o tri body predstihol len Američan Ryan Lasch.

Prísľub pre reprezentáciu 

Aj vďaka skvelým výkonom Mareka Hrivíka skončil Leksand na treťom mieste SHL a zabezpečil si premiérovú miestenku v hokejovej Lige majstrov. Navyše, pre tento klub to je najlepšie umiestnenie od sezóny 1997/98. 

Na výbornom 11. mieste sa v tabuľke produktivity umiestnil Hrivíkov spoluhráč a krajan Peter Cehlárik s bilanciou 20 gólov a rovnaký počet asistencii.

Práve toto spojenie by mohlo byť základom reprezentačného tímu na blížiacich sa majstrovstvách sveta, ktorého bude hostiť Lotyšsko. 

"Na toto sa budeme trošku spoliehať, že si tú formu prenesú do reprezentácie," dodal Konečný. Šampionát sa uskutoční od 21. mája do 6. júna. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»Švédsko»SHL - Svenska hockeyligan»Fantastický úspech. Hrivík ovládol bodovanie v prestížnej súťaži