V Tokiu bude mať premiéru päť športov. Slováci v nich neuspeli

Legenda surfingu Kelly Slater sa predstaví na OH v Tokiu.
Legenda surfingu Kelly Slater sa predstaví na OH v Tokiu. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|9. júl 2021 o 12:00

V Tokiu bude mať premiéru päť športov.

BRATISLAVA. Pri obnovení tradície olympijských hier v roku 1896 sa súťažilo v 9 športoch. Na olympiáde v Tokiu 2020 sa bude súťažiť až v 33 športoch a celkovo sa rozdelí 339 medailových kompletov. 

Je to nárast v porovnaní s predchádzajúcimi hrami v Rio de Janeiro 2016. Novinkou je päť nových športov - surfing, skejtbording, športové lezenie, softbal a karate.  

Surfing

V programe olympijských hier bude po prvýkrát. Súťažiť sa bude na Šidašita Beach, ktorá je vzdialená 60 kilometrov od Tokia. Presný dátum súťaže nie je určený a bude závisieť od podmienok, keďže sa súťaží na prírodných vlnách. Samotná súťaž bude trvať dva dni a bude pozostávať z rozjázd medzi štyrmi surfermi. Z nich vždy dvaja postúpia do ďalšieho kola. 

Triky pretekárov známkujú rozhodcovia.

Blízko k štartu v Tokiu bola aj legenda surfingu Kelly Slater. Je jedenásťnásobným majstrom sveta a surfingu sa venuje, hoci má už 49 rokov.

Miestenku si Slater nevybojoval priamo v olympijskej kvalifikácii.

Nezávislá komisia však spätne vyhodnocovala surferov, ktorí mali zranenie alebo nemohli cestovať pre obmedzenia ohľadom svetovej pandémie covidu, a Slatera posunula do pozície náhradníka. Na olympiáde nakoniec nebude štartovať. 

Slovensko v kvalifikácii nemalo žiadneho účastníka.

Skejtbording

V snahe osloviť mladých športovcov aj fanúšikov sa do programu OH dostal aj skejtbording. Súťažiť sa bude v dvoch disciplínach - park a street. 

V disciplíne street predvádzajú športovci triky na rôznych prekážkach ako sú schody, zábradlia a podobne. Za každý predvedený trik získavajú body podľa obtiažnosti.

V disciplíne park predvádzajú triky na športovisku, ktoré pripomína bazén a na triky využívajú strmé steny.

Richard Tury.
Richard Tury. (Autor: TASR)

V kvalifikácii sa dlho darilo Richardovi Turymu. Dvadsaťosemročný skejtbordista patril medzi širšiu svetovú špičku a darilo sa mu na pretekoch Svetovej série bojovať o pódiové umiestnenia.

Dlho sa držal na postupovej priečke v olympijskom renkingu v disciplíne street. O miestenku prišiel až v závere kvalifikácie. Skončil tesne pod čiarou.  

Športové lezenie

Lezenie naberá na popularite, má vlastné svetové šampionáty a po prvý raz sa na lezeckej stene bude bojovať o olympijské zlato.

Samotná súťaž bude zložená z troch disciplín - lezenie na rýchlosť (speed), bouldering a lezenie na obtiažnosť (lead). Víťazom sa stane ten, kto získa najvyššie skóre v súčte troch disciplín. Celá súťaž sa odohrá za jeden deň.

Zaujímavé je lezenie na rýchlosť na 15-metrovej stene. Má presne umiestnené úchyty na každej súťaži a túto vzdialenosť dokážu najlepší zvládnuť za 5 až 7 sekúnd. 

Bouldering je lezenie bez lana v nízkej výške. Hodnotí sa počet dosiahnutých zón a bodov. Pri tretej disciplíne - lezení na obtiažnosť - je pretekár istený lanom a hodnotí sa, do akej výšky sa dostal.  

Slovensko malo v kvalifikácii nádejných reprezentantov – Petra Kurica a Vandu Michalkovú. Ani jednému sa však epodarilo olympijskú miestenku vybojovať. 

Jedným z veľkých favoritov súťaže je český lezec Adam Ondra.

Karate

Ktoré bojové umenie je najviac spájané práve s Japonskom a jeho kultúrou? Karate v Tokiu zažije olympijskú premiéru.

Delí sa na dve disciplíny: cvičenia kata a kumite. Pri kata bojovníci predvádzajú cviky sólo, ide vlastne o predvedenie zostavy úderov a kopov. Pri kumite ide o vzájomný súboj. V Tokiu sa bude súťažiť v kumite v troch hmotnostných kategóriách.

V kvalifikácii o olympijskú miestenku súťažilo viacero slovenských karatistov. Nikomu sa ju nepodarilo vybojovať. 

Softbal/bejzbal 

Na olympijských hrách bol softbal v rokoch 1996 až 2008, bejzbal 1992 až 2008. Na hrách v Londýne a v Riu sa v softbale ani v bejzbale nesúťažilo.

Teraz sa do programu OH vracajú. V softbale budú súťažiť ženské tímy. V bejzbale mužské. Obe hry majú rovnaký princíp, ale softbal sa hrá na menšom ihrisku a s väčšou loptou. 

Slováci sa na OH v tomto tímovom športe nepredstavia.

Nové disciplíny

Okrem nových športov bude v programe hier aj viacero nových disciplín v tradičných športoch. Vo viacerých pribudli súťaže miešaných štafiet alebo miešaných družstiev (atletika, plávanie, triatlon, lukostreľba, streľba). 

Novinkou na olympiáde je však napríklad pouličný basketbal vo formáte 3 proti 3, ktorý sa hrá na jeden kôš. Vyhráva tím, ktorý ako prvý dosiahne 21 bodov alebo ktorý vedie po 10 minútach hry. 

Premiéru v Tokiu bude mať basketbal vo formáte 3 proti 3.
Premiéru v Tokiu bude mať basketbal vo formáte 3 proti 3. (Autor: SITA/AP)

Spolu sa v Tokiu na turnaji predstaví po 12 tímov v mužskej a v ženskej súťaži. 

Zaujímavosťou je, že kým v klasickom basketbale je veľkým favoritom medzi mužmi aj medzi ženami tím USA, v basketbale 3x3 sa americké tímy na OH ani nekvalifikovali.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»V Tokiu bude mať premiéru päť športov. Slováci v nich neuspeli