Šuplerova Riga je v KHL postrachom favoritov

Július Šupler je výborný motivátor.
Július Šupler je výborný motivátor. (Autor: SITA)
Ondrej Gajdoš|28. feb 2011 o 22:34

Lotyšské mužstvo je v prvom kole play off KHL opäť krok od nečakaného postupu.

RIGA, BRATISLAVA. Hokejisti Dinama Riga vedení Júliusom Šuplerom sa stávajú v play off KHL postrachom favoritov. Vlani vyradili v 1. kole víťaza základnej časti Petrohrad. Teraz vedie Riga, siedma po základnej časti v konferencii, nad Dinamom Moskva (2. miesto) 3:1 na zápasy. Šuplerovci potrebujú na senzáciu len jedno víťazstvo.

Góly z presiloviek

„Obidva tímy sa poznajú veľmi dobre. Nemáme sa čím prekvapiť. Rozhodujú maličkosti, chyby, presilovky,“ povedal 60-ročný Popradčan po nedeľňajšej výhre Rigy 2:1 po predĺžení.

„Hralo sa na ostrie noža, ako to v play off býva. Našim chlapcom vlievalo sily publikum. Víťazný gól sme strelili v predĺžení v početnej výhode, máme najlepšie využívanie presiloviek v celej KHL.“

Dinamo Riga využije na strelenie gólu v priemere každú tretiu presilovku.

Najväčšou osobnosťou tímu je 38-ročný kapitán Ozolinš, obranca s bohatými skúsenosťami z NHL. V útoku vedia rozhodnúť zápasy reprezentanti Darzinš, Redlihs, ale aj slovenský krídelník Surový. V tíme hrá aj center Róbert Petrovický.

Šatan bude hrať

Súboj Riga a Dinama Moskva je aj duelom trénerských rivalov.

Šupler pozná Olega Znaroka ešte z čias, keď viedol slovenskú reprezentáciu na majstrovstvách sveta B-kategórie v Bratislave v roku 1995.

Znarok bol útočníkom Lotyšska. A o dva mesiace privedie ako kouč národný tím na svetový šampionát na Slovensko.

„O víťazstvo v sérii sa pokúsime už v utorňajšom piatom zápase. Ale vieme, že posledný krok býva najťažší,“ vravel Júliuss Šuplers - ako ho píšu v lotyšskom jazyku.

V moskovskom time hrajú aj slovenskí obrancovia Graňák a Štrbák, po doliečení zlomenej kostičky v zápästí ľavej ruky by sa do zostavy mohol vrátiť Šatan.

„Bude hrať,“ povedal tréner Znarok pre ruské médiá.

Dinamo je pod veľkým tlakom. Riga má rozpočet na sezónu okolo 17 miliónov dolárov, kým súper v 1. kole play off asi tri razy väčší.

Motivátor Šupler

Šupler prijal v sezóne 2000/2001 stávku hráčov Dukly Trenčín, že ak mužstvo postúpi v play off cez Slovan, zájde do tetovacieho štúdia. Na ramená si potom dal vytetovať slnko.

Pred začiatkom sezóny v KHL sa musel po uliciach mesta previezť na bielom koni.

Pred včerajším večerným letom do Ruska nemal od hokejistov Rigy žiadnu konkrétnu výzvu na stávku pre prípad vyradenia Dinama Moskva.

„Ak by mala pomôcť zvýšiť túžbu hráčov po víťazstve a ja by som bol schopný ju splniť, určite neuhnem,“ smial sa.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Šuplerova Riga je v KHL postrachom favoritov