Brali úplatky, no nevedeli, že porušujú zákon. Olympijských hriešnikov potrestali

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
SITA|21. apr 2023 o 15:15

Tri osoby odsúdili na podmienečné tresty odňatia slobody.

TOKIO. Súd v japonskom Tokiu odsúdil tri osoby zapojené do korupčného škandálu v súvislosti s organizáciou OH 2021 japonskej metropole, všetci dostali podmienečné tresty odňatia slobody s odkladom.

Hironori Aoki, zakladateľ a bývalý predseda odevnej spoločnosti Aoki Holdings, bol usvedčený z toho, že zaplatil 28 miliónov japonských jenov (asi 190-tisíc eur) členovi organizačného výboru za to, že jeho firma bola sponzorom olympiády.

Nevedeli, že porušujú zákon

Prokurátori navrhli pre Aokiho trest na dva a pol roka vo väzení, no za mreže môže ísť až o štyri roky.

Dvom niekdajším funkcionárom Aoki Holdings, vrátane brata zakladateľa, vymeral súd nižšie tresty s odkladom na tri roky.

"Podplácanie trvalo viac ako dva roky prostredníctvom viacerých platieb, čím sa naštrbila dôvera verejnosti v súvislosti s olympiádou," zdôvodnil rozsudok predseda senátu Kendži Jasunaga.

Odsúdení sa podľa neho obhajovali tým, že si neboli vedomí porušovania zákona. Firma Aoki Holdings vyrobila odevy pre japonských reprezentantov na OH v Tokiu

Prokuratúra v japonskom Tokiu obvinila celkovo päť spoločností a siedmich funkcionárov zapojených do organizácie OH 2021 v Tokiu z porušenia protimonopolných zákonov v krajine, údajne si nelegálne dohadovali zmluvy a testovacie podujatia pred olympiádou.

Medzi obvinenými sú reklamné a marketingové agentúry Dentsu, Hakuhodo, Tokyu Agency a Cerespo, jeden z vysokých funkcionárov OH Jasuo Mori a šéf športovej divízie v Dentsu Kodži Henmi.

Bývalý člen organizačného výboru Harujuki Takahaši je obvinený v štyroch prípadoch korupcie v súvislosti so získaním sponzorov pre tokijskú olympiádu, údajne prijal úplatky od Daiko Advertising Inc. z Osaky, odevnej spoločnosti Aoki Holdings a vydavateľstva Kadokawa. Vo väzbe bol od 17. augusta 2022 a prepustili ho po štyroch mesiacoch.

Milióny z lobbing

Takahaši tiež údajne prijal milióny dolárov za to, že loboval u členov Medzinárodného olympijského výboru (MOV), aby Tokio organizovalo OH. Celkovo sa mal nezákonne obohatiť o 190 miliónov jenov (asi 1,3 milióna eur).

V minulosti pracoval pre veľkú japonskú reklamnú agentúru Dentsu, ktorá sa tiež zaslúžila o pridelenie hier Tokiu.

Starala sa o všetky marketingové záležitosti okolo OH a vďaka sponzorským zmluvám s miestnymi spoločnosťami získala takmer 3 miliardy eur. Celkové náklady na usporiadanie hier boli 12,7 miliardy eur.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)


V Japonsku hrozí spoločnostiam usvedčeným z podplácania finančná pokuta až do výšky 500 miliónov jenov, čo je asi 3,4 milióna eur. Fyzické osoby môžu dostať trest odňatia slobody najviac na päť rokov a pokutu do výšky 5 miliónov jenov (34-tisíc eur).

S funkcionármi spoločností Aoki Holdings a ADK Holdings sa už začali súdne procesy v prípadoch úplatkárstva.

Celá korupčná kauza môže ohroziť kandidatúru japonského Sappora na organizáciu ZOH 2030.

Prezident Japonského olympijského výboru Jašuhiro Jamašita naznačil, že japonské mesto Sapporo môže kandidovať na usporiadanie ZOH až v roku 2034.

Aj keď Kacuhira Akimota v nedeľu opätovne zvolili za starostu Sappora, jeho súperi a odporcovia kandidatúry na organizáciu ZOH 2030 majú silný vplyv na verejnú mienku.

Mesto na severe Japonska, ktoré organizovalo už ZOH 1972, pred troma mesiacmi stiahlo ponuku po korupčnom škandále spojenom s predvlaňajšími OH v Tokiu.

Januárový prieskum regionálnych novín Hokkaido Šimbun ukázal, že 67 percent občanov bolo proti usporiadaniu hier.

Sapporo odmietlo vyhlásiť verejné referendum o olympijských hrách, keďže takéto hlasovanie býva takmer vždy neúspešné.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Brali úplatky, no nevedeli, že porušujú zákon. Olympijských hriešnikov potrestali