02.07.2021 | Štvrťfinále
02.07.2021 | Štvrť.
1 - 2 pp
(1:1, 0:0)
Pokutové kopy
1:3

Propaguje kozmetiku a venuje sa charite. Vychytá aj Španielov?

Francúzsky útočník Kylian Mbappé a brankár Švajčiarska Yann Sommer.
Francúzsky útočník Kylian Mbappé a brankár Švajčiarska Yann Sommer. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|2. júl 2021 o 10:45

Švajčiarsko sa so Španielskom stretlo 22-krát, ale vyhralo len raz.

BRATISLAVA. Chlapík, na ktorého sa dá spoľahnúť. Znie úvodná veta na oficiálnej stránke Yanna Sommera, brankára švajčiarskej reprezentácie.

„Mojou úlohou je zabrániť gólom. Pritom góly sú podstatou futbalu,“ znie jeden zo zaujímavých výrokov 32-ročného brankára. Na svojej stránke vlastné myšlienky prezentuje spolu s umelecky ladenými fotografiami.

Sommer je vyhľadávaným modelom, propaguje pánsku kozmetiku, venuje sa aj charite, je ambasádorom nadácie pre choré deti.

Najviac pozornosti však púta v bránke. V osemfinále proti Francúzsku bol jedným z hrdinov. Švajčiari síce už prehrávali 1:3, no tesne pred koncom vyrovnali a napokon postúpili po penaltovom rozstrele.

Sommer mal počas zápasu päť zákrokov a v rozstrele zneškodnil v kľúčovom momente pokus hviezdneho Kyliana Mbappého.

Predpokladané zostavy

Švajčiarsko: Sommer - Elvedi, Akanji, Rodriguez - Widmer, Freuler, Zakaria, Zuber - Shaqiri - Embolo, Seferovič

Španielsko: Simon - Azpilicueta, Garcia, Laporte, Alba - Koke, Busquets, Pedri - Sarabia, Morata, F. Torres

Hrá sa v Petrohrade, zápas povedie Michael Oliver z Anglicka.

Švajčiari bez Xhaku

Prvé piatkové štvrťfinále EURO 2020 prináša súboj tímov, ktoré majú za sebou napínavé zápasy v osemfinále.

Súper Švajčiarov, Španielsko viedlo v osemfinále nad Chorvátskom už 3:1, no vicemajstri sveta tesne pred koncom vyrovnali. Španieli však v predĺžení zvíťazili 5:3.

Švajčiari vyhrali prvý zápas vo vyraďovacej fáze veľkého turnaja po majstrovstvách sveta v roku 1938. Proti ďalšiemu favoritovi nebude mať k dispozícii kapitána Granita Xhaku pre trest.

„Zápas s Francúzskom bol až príliš emocionálny. Všetci moji hráči do toho dali 120 percent. Bol to asi jeden z najlepších zápasov môjho tímu vôbec.

Proti Španielom potrebujeme podať podobný výkon,“ poznamenal po historickom úspechu tréner Švajčiarska Vladimir Petkovič.

Pripravení na divoké zápasy

Španieli nezačali turnaj v najlepšej forme, remizovali so Švédskom i s Poľskom, proti Slovensku sa však rozstrieľali a v posledných dvoch zápasoch dali desať gólov.

Sú prvým tímom v histórii európskych šampionátov, ktorý strelil v dvoch po sebe idúcich zápasoch aspoň päť gólov.

„Som pripravený na ďalší taký napínavý súboj ako s Chorvátskom, ale nie som si istý, či aj fanúšikovia či moja rodina zdieľajú môj názor.

Nebudeme hrať na nakopávané lopty, aj keď náš spôsob hry prináša divoké zápasy,“ zdôraznil Luis Enrique, kouč Španielov.

Špecialista na penalty

Švajčiarsko a Španielsko odohrali 22 vzájomných súbojov. Švajčiari vyhrali jediný z nich, na majstrovstvách sveta 2010 v Juhoafrickej republike zvíťazili v skupinovej fáze 1:0. Ani táto prehra však nezabránila Španielom v tom, aby získali titul.

Okrem toho majú Švajčiari na konte ešte päť remíz, naposledy vlani v Lige národov, keď sa v Bazileji zrodil výsledok 1:1.

Kľúčovým hráčom bol aj vtedy Sommer, ktorý chytil dve jedenástky Sergia Ramosa.

Penaltové štatistiky brankára Borussie Mönchengladbach sú úctyhodné: z 82 pokutových kopov zneškodnil až 19. V tejto štatistike nie sú zarátané rozstrely.

V národnom tíme ho naposledy z bieleho bodu prekonali pred piatimi rokmi na EURO 2016, odvtedy chytil tri jedenástky.

Sebavedomý Enrique

Jeho náprotivok, Španiel Unai Simón v predchádzajúcom zápase dostal vlastný gól, keď nespracoval 'malú domov' od Pedriho.

„Chyba nie je podstatná, podstatné je to, ako reaguješ na chybu. Nemusíš zo seba spraviť martýra,“ upozorňoval tréner Luis Enrique. Chválil svojho zverenca za to, že rýchlo hodil nepríjemný moment za hlavu, hoci Chorváti týmto gólom viedli 1:0.

Španieli však zápas otočili a Enriquemu nechýba sebavedomie ani pred štvrťfinále. „Nevidel som lepší tím na tomto šampionáte, ako španielsky,“ vyhlásil v rozhovore pre denník Marca.

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Propaguje kozmetiku a venuje sa charite. Vychytá aj Španielov?