02.07.2021 | Štvrťfinále
02.07.2021 | Štvrť.
1 - 2
(0:2)

Taliani prekonali svetový rekord. Zdolajú Belgicko s dvomi otáznikmi?

Futbalisti Talianska sa tešia z výhry na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).
Futbalisti Talianska sa tešia z výhry na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021). (Autor: TASR/AP)
Ivan Mriška|1. júl 2021 o 18:00

Výhoda Talianska? Extra muž menom Roberto Mancini, tvrdí Fabio Cannavaro.

MNÍCHOV. Nepriepustná obrana, fantastický prechod do ofenzívy. Futbalisti Talianska sa na EURO 2020 prezentujú skvelou hrou a mnohí odborníci ich považujú za jedného z najväčších favoritov na zisk trofeje.

Podarí sa im však vo veľkom štvrťfinálovom ťaháku v Mníchove zdolať nemenej zvučné Belgicko, ktoré vedie Romelu Lukaku, najlepší strelec Serie A?

Návrat Chielliniho, otázniky Belgicka

Do karát by Talianom mohol zahrať návrat kapitána Giorgia Chielliniho, ktorý by mal byť k dispozícii po vynechaní dvoch zápasov pre zranenie stehenného svalu.

V tíme Belgicka sú dva otázniky. Ohrozený je štart kľúčových hráčov Kevina De Bruyneho a Edena Hazarda, ktorí si pri výhre 1:0 nad Portugalskom poranili členok respektíve stehenný sval. 

„Pripúšťam, že jeden z tejto dvojice nebude pripravený na sto percent. Budeme sa však usilovať o to, aby boli obaja v čo najlepšom poriadku,“ citovala trénera Belgicka Roberta Martíneza agentúra AFP.

Taliani osemfinálový zápas proti Rakúsku vyhrali 2:1 po predĺžení. Okrem postupu utvorili nový svetový rekord v medzištátnych zápasoch, keď neinkasovali 1168 minút.

Dres ide do múzea

Najdlhšie nepriestrelným mužom bol donedávna takisto Talian Dino Zoff, ktorý patril medzi najlepších brankárov 70. a 80. rokov.

„Gianluigi Donnarumma je nový kráľ. Jeho dres zo zápasu s Rakúskom putuje do futbalového múzea v Coverciane,“ uvádza taliansky La Gazzetta dello Sport.

„Spoluhráči chránili jeho rekord najlepším možným spôsobom. Pred jeho bránku postavili modrú stenu. Pokračujme tak aj proti Belgicku,“ dodáva denník.

Predpokladané zostavy:

Belgicko: Courtois – Alderweireld, Vertonghen, Vermaelen – Meunier, Tielemans, Witsel, T. Hazard – De Bruyne, E. Hazard – Lukaku

Taliansko: Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Spinazzola – Barella, Jorginho, Verratti – Berardi, Immobile, Insigne

Jedenásť zápasov bez gólu

V štyroch zápasoch letelo na bránu Talianska len päť pokusov. Nasleduje Anglicko s ôsmimi strelami, Česko a Dánsko s deviatimi.

Na bránu Španielska letelo desať pokusov a až potom nasleduje Belgicko s jedenástimi.

„Áno, Rakúsko poškvrnilo náš cnostný rekord jedenástich zápasov bez inkasovaného gólu. Dvanásť zápasov v rade sme však vyhrali a treba vychádzať práve z toho. Je triviálne tvrdiť, že Lukaku má formu. Taliansko má formu,“ špekulujú talianske médiá.

Štvrťfinále medzi Belgickom a Talianskom sa hrá na štadióne v Mníchove s kapacitou 75-tisíc miest. Pre pandémiu však regionálna vláda povolila vstup len 14 500 fanúšikom.

„Výhoda Talianska proti Belgicku? Extra muž menom Roberto Mancini,“ vyhlásil o trénerovi talianskej reprezentácie bývalý kapitán národného tímu Fabio Cannavaro.

Hazard: Najťažší súper

Stredopoliar Talianov a FC Chelsea Jorginho upozorňuje hlavne na jedného hráča, s ktorým sa stretol vo finále Ligy majstrov.

„De Bruyne je hráč, ktorý robí rozdiel. Musíme ho ubrániť, pretože si vždy nájde priestor. Môže byť skutočne nebezpečný,“ tvrdí Jorginho.

Belgičania na tomto šampionáte štyrikrát zvíťazili, až v troch dueloch si udržali čisté konto. Taliani ťahajú šnúru až 31 zápasov bez prehry.

„Taliansko bude najťažším súperom, s akým sme sa doteraz stretli. Majú za sebou skvelú sériu a bude pre nás príjemnou výzvou ukončiť ju,“ odhodlane uzavrel belgický futbalista Thorgan Hazard.

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Taliani prekonali svetový rekord. Zdolajú Belgicko s dvomi otáznikmi?