Štartujú MS v hádzanej, Slováci obhajujú 10. miesto

Nikola Karabatič.
Nikola Karabatič. (Autor: ČTK/AP)
Pavol Spál|12. jan 2011 o 20:35

Už vo štvrtok sa začínajú 22. majstrovstvá sveta v hádzanej mužov. Slováci odohrajú prvý zápas turnaja v piatok proti Poliakom.



BRATISLAVA. Je výnimočným strelcom aj geniálnym tvorcom hry. S bývalou futbalovou hviezdou Zinedinom Zidanom sú veľvyslancami nadácie na podporu chorých detí.

Nikola Karabatič zarába milióny, vystupuje v reklame, je idol. Má dvadsaťšesť a už vyhral všetko. Je majstrom sveta i Európy, olympijským víťazom. Získal triumf i v Lige majstrov. V hádzanej znamená asi toľko, čo Messi alebo Cristiano Ronaldo vo futbale. Najslávnejší hádzanár súčasnosti bude s Francúzskom obhajovať titul.

Slováci obhajujú 10. miesto

Už vo štvrtok sa otváracím zápasom domáceho Švédska s Čile začínajú 22. majstrovstvá sveta v hádzanej.
Po druhý raz v histórii samostatnosti sa medzi vyvolenou dvadsaťštvorkou predstaví aj Slovensko.

Prvý zápas odohrajú zajtra v Göteborgu o 20.15 h proti Poľsku, obhajcovi bronzu. Slováci pred dvoma rokmi ako nováčik na šampionáte skončili medzi desiatkou najlepších.

Tréner Zoltán Heister má k dispozícii azda najlepší tím v histórii samostatnosti. Káder tvoria takmer výlučne legionári. Hrávajú v najlepších európskych ligách, napríklad španielskej či v nemeckej.

Cieľom je (zatiaľ) postup zo skupiny

„Ak trošku zabojujú a nebudú vystrašení, mohli by bojovať i o medaily. Sú to šikovní chlapci," vyhlásil Anton Frolo, najlepší hráč storočia na Slovensku a majster sveta zo Švédska 1967.

Súčasní reprezentanti sú však opatrnejší, ich cieľ je postup zo skupiny medzi dvanástku najlepších. Hlavných uchádzačov o cenné kovy treba hľadať inde. A hlavný favorit? Francúzsko, jednoznačne.

„Sú majstrami improvizácie a najlepší mančaft sveta," tvrdí slovenský reprezentant Peter Kukučka. Ich najväčšími rivalmi budú Chorváti, obhajcovia striebra.

Na medailu však pomýšľajú aj Poliaci, Nemci, Srbi, Islanďania, Španieli, či domáci Švédi. „Bude to jeden z najvyrovnanejších turnajov v histórii," tvrdí tréner Slovákov Heister.

Dvadsaťštyri tímov je rozdelených do štyroch šesťčlenných skupín. Z každej postupujú do štvrťfinalovej fázy traja najlepší.

Majster sveta získa finančnú prémiu 200-tisíc švajčiarskych frankov a zabezpečí si priamy postup na MS 2013 v Španielsku, ako aj na OH 2012 v Londýne.

Strieborný zarobí 150-tisíc, bronzový 75-tisíc. Tímy z 2. až 7. miesta si vybojujú účasť na olympijskej kvalifikácii, na ktorej sa v máji 2012 rozhodne o účastníkoch londýnskej olympiády.

Zloženie skupín:

A-skupina: Francúzsko,Španielsko, Nemecko, Tunisko, Egypt, Bahrajn
B-skupina: Island, Nórsko, Rakúsko,Maďarsko, Brazília, Japonsko
C-skupina: Chorvátsko, Dánsko, Srbsko, Rumunsko, Alžírsko, Austrália
D-skupina: (Göteborg): Poľsko, Švédsko, Kórejská republika, Slovensko, Argentína, Čile

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»HádzanỊtartujú MS v hádzanej, Slováci obhajujú 10. miesto