Biatlonová štafeta je v ohrození. Je možné, že Slovenky budú len tri

Paulína Fialková.
Paulína Fialková. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|29. nov 2019 o 15:38

Premiéra vo Svetovom pohári čaká Veroniku Machyniakovú.

BRATISLAVA. Slovenský biatlon vstupuje do éry bez svojej najúspešnejšej pretekárky.

Anastasia Kuzminová už bude súťaže sledovať len ako fanúšička a slovenským pretekárom bude držať palce.

Na jej úspechy môže nadviazať Paulína Fialková. Štafeta to však bude mať bez trojnásobnej olympijskej víťazky náročné.

Výkony Fialkovej by mali rásť

Aká bude nadchádzajúca sezóna pre slovenský biatlon?

Bez Kuzminovej môže Fialková ako jediná pomýšľať na boj o víťazstvo v pretekoch Svetového pohára.

Jej tréneri Anna Murínová a Martin Bajčičák vravia, že po minulej sezóne musia mať len vysoké ambície. V uplynulej zime bola Fialková šesťkrát na pódiu.

„Verím, že za prácu, ktorú robíme, si víťazstvo zaslúžim spoločne s celým realizačným tímom. Mám pred sebou veľa príležitostí. Raz to musí vyjsť,“ vraví 27-ročná biatlonistka.

Jej hlavným cieľom však budú majstrovstvá sveta, kde chce získať medailu. Mala ju na dosah už tento rok. Ak by vo vytrvalostných pretekoch na šampionáte trafila posledný terč, bola by prvá.

„Tento rok by sme chceli, aby sa výkonnosť Pauly počas sezóny stupňovala,“ hovoril tréner Bajčičák.

Ivona Fialková sa priblížila k sestre

Príjemným prekvapením sezóny by mohla byť mladšia zo sestier Fialkových Ivona, ktorá v posledných sezónach bojovala so zdravotnými problémami. V príprave sa k sestre výrazne priblížila. V minulosti ju však limitovala najmä streľba.

Ivona Fialková.
Ivona Fialková. (Autor: TASR)

Muži môžu v sezóne len príjemne prekvapiť. Lídrom tímu by mal byť 32-ročný Martin Otčenáš. V lete pracoval na zlepšení streľby, čo ukázal pri zisku štvrtého titulu majstra sveta v letnom biatlone.

„Teraz to už len zopakovať aj v klasickom biatlone,“ nádejá sa.

Do horšej pozície sa v tejto sezóne dostane ženská štafeta. Zopakovať umiestnenia z minulej zimy by bol zázrak. Slovenky skončili trikrát šieste – v Oberhofe, v Ruhpoldingu a na majstrovstvách sveta v Östersunde. Tam dokonca finišovali len 18 sekúnd za bronzovými Ukrajinkami.

„Boli to zlaté časy štafety. Teraz to bude úplne iné, keďže jednu z líderiek nahradí mladá pretekárka,“ vravela k štafete Fialková.

Ženám hrozí, že ostanú len tri

Výsledkovo sa štafeta zrejme prepadne. Pre Slovenky bude veľkým úspechom, ak sa im podarí skončiť v top 10.

Kuzminovú zatiaľ nahradí 22-ročná Veronika Machyniaková. No aj ona má zatiaľ istotu štartu len na prvých troch kolách Svetového pohára.

Do ďalšej časti sezóny potrebuje splniť kvótu, inak ostanú vo Svetovom pohári len tri slovenské biatlonistky a štafetu nepostavia vôbec. To isté hrozí, ak niektorá z nich ochorie alebo sa zraní.

Kým v minulých rokoch dosahovali v štafete Slovenky lepšie výsledky ako muži, teraz sa môže situácia obrátiť.

Ženská reprezentácia odcestovala na prvé preteky v zložení Paulína a Ivona Fialkové, Terézia Poliaková a Veronika Machyniaková. V družstve mužov figurujú Tomáš Hasilla, Martin Otčenáš, Šimon Bartko a Michal Šima.

V sobotu budú v Östersunde súťaže miešaných dvojíc (13.10) a miešaných štafiet (15.00). V nedeľu sú na programe rýchlostné preteky mužov (12.30) a žien (15.30). Vytrvalostné preteky sa uskutočnia v stredu (muži) a vo štvrtok (ženy). Budúci víkend budú súťažiť mužské a ženské štafety.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Biatlonová štafeta je v ohrození. Je možné, že Slovenky budú len tri