Slovenskú atlétku obrali o účasť na majstrovstvách sveta. Zabudli na ňu

Stanislava Lajčáková (v strede) na ilustračnej fotografii.
Stanislava Lajčáková (v strede) na ilustračnej fotografii. (Autor: SITA)
SITA|19. sep 2019 o 15:12

Dôvod poriadne nevysvetlili.

BRATISLAVA. Na blížiacich sa atletických majstrovstvách sveta v katarskej Dauhe (27. septembra - 6. októbra) bude Slovensko reprezentovať päť atlétov - chodci Matej Tóth, Mária Katerinka Czaková, kladivári Marcel Lomnický, Martina Hrašnová a bežkyňa na 800 metrov Gabriela Gajanová.

Malo ich byť však šesť, nebyť pochybenia zo strany pracovníkov Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF), ktorí obrali o štart na šampionáte prekážkarku Stanislavu Škvarkovú-Lajčákovú.

Štartovať malo 40 žien, pozvali iba 38

Ako informuje vo svojej správe oficiálny web Slovenského atletického zväzu (SAZ), podľa kvalifikačných kritérií malo byť v behu na 100 metrov prekážok žien počet účastníčok 40, IAAF pozvala len 38 pretekárok.

Z toho 30, ktoré splnili kvalifikačný limit, dve kontinentálne šampiónky, dve bez splnených kvalifikačných kritérií, no budú to jediné zástupkyne svojich krajín na celých MS a štyri z kvalifikačného rebríčka bez splneného limitu.

Všetky informácie

o MS v atletike 2019 nájdete tu >>>

Kvalifikačný systém fungoval tak, že ak sa predpokladaný počet štartujúcich na MS nenaplní limitármi, do stanoveného počtu sa ďalší pretekári doberajú podľa dosiahnutých výkonov v kvalifikačnom období od 7. septembra 2018 do 6. septembra 2019.

Podľa tohto kritéria malo v Dauhe štartovať na 100 metrov prekážok 40 žien, pričom pozvánku od IAAF mali dostať Lajčáková aj Holanďanka Eefje Bonnsová, spoločne na 39. priečke rebríčka časom 13,08 sekundy.

Bez bližšieho vysvetlenia

Úradníci IAAF štartovú listinu na 100 metrov prekážok uzavreli nepochopiteľne už v piatok 13. septembra, hoci sa nominácie potvrdzovali až do polnoci 16. septembra.

Keď vedenie SAZ v pondelok 16. septembra večer u šéfa manažmentu súťaží IAAF Luisa Saladieho zisťovalo, prečo nie je Lajčáková medzi pozvanými, hoci je v najlepšej štyridsiatke, bez bližšieho vysvetlenia odpísal iba toľko, že proces je skončený a už nikoho ďalšieho nebudú pozývať.

Na svetovom šampionáte v Dauhe sa podľa predbežných štartových listín predstaví 1998 atlétov z 209 krajín.

V disciplínach so slovenskou účasťou je najviac prihlásených v chôdzi mužov na 50 kilometrov. Olympijský šampión z Ria 2016 Matej Tóth, ktorý na MS absolvuje svoje prvé preteky v sezóne, bude mať 46 súperov.

Katerinka Czaková sa postaví na štart s ďalšími 23 chodkyňami, kladivárov vrátane Lomnického bude 34, kladivárok aj s Hrašnovou 31 a Gajanová je jednou z 39 bežkýň na 800 metrov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Slovenskú atlétku obrali o účasť na majstrovstvách sveta. Zabudli na ňu