Štadión jej otváral Ševčenko. Astana dosiahla historický úspech

Hrdinom Astany bol Nemanja Maksimovič.
Hrdinom Astany bol Nemanja Maksimovič. (Autor: SITA/AP)
SITA|27. aug 2015 o 09:04

Tak ďaleko sa v najprestížnejšej európskej súťaži zástupca Kazachstanu nikdy nedostal. FC Astana postúpil senzačne do skupinovej fázy. Vyradil APOEL Nikózia.

NIKÓZIA. Klub FC Astana sa postaral o najväčší úspech kazašského futbalu. V stredajšom odvetnom zápase play-off Ligy majstrov 2015/2016 na pôde APOEL-u Nikózia zavŕšil svoj postup do skupinovej fázy.

Krok k veľkému úspechu urobil už v minulotýždňovom prvom zápase na domácej pôde - zvíťazil 1:0. Rezultát stredajšej odvety v podobe remízy 1:1 dokonal nečakanú senzáciu.

Favorizovaný cyperský šampión vyrovnal stav dvojzápasu v 60. minúte. Skóre otvoril bosniansky tvorca hry Semir Stilič. Konečnú remízu 1:1 zariadil v 84. minúte mladý Nemanja Maksimovič - do bránky doklepol strieľaný center kazašskej hviezdy Bauržana Džolčijeva.

Džolčijeva si slovenskí fanúšikovia môžu pamätať zo sezóny 2011/2012. Vtedy v druhom predkole Ligy majstrov čelil v drese Tobolu Kostanaj Slovanu Bratislava.

Zostrih z odvetného zápasu (1:1).

Hrdina duelu Maksimovič dal druhý dôležitý gól v priebehu dvoch mesiacov. V júni zaznamenal víťazný presný zásah Srbska proti Brazílii v predĺžení finále MS do 20 rokov.

FC Astana založili iba v roku 2009. Svoje domáce zápasy hráva v modernej Astana Arene pre tridsaťtisíc divákov, ktorú prišli osobne otvoriť niekdajší výborní strelci - Ukrajinec Andrij Ševčenko a Turek Hakan Sükür.

suboj_res.jpg

O loptu bojujú hráč Nikózie Nuno Morais (vľavo) a Georgij Žukov z Astany. FOTO - SITA/AP.

Klub od svojho vzniku preferoval zahraničných trénerov. Mužstvo v rokoch 2012 až 2013 dokonca viedol český odborník Miroslav Beránek.

Súčasným koučom je Bulhar Stanimir Stoilov. V minulosti hrával za Levski Sofia či Fenerbahce Istanbul. Iný turecký klub Galatasaray má spolu so španielskym San Sebastiánom s Astanou uzavretú zmluvu o dlhodobom partnerstve.

strela_res.jpg

Hráč Nikózie Luis Leal (vľavo) strieľa cez brániaceho Branka Iliča. FOTO - SITA/AP.

"Musím zagratulovať mojim hráčom k veľkému úspechu. Rovnako aj našim fanúšikom, realizačnému tímu a všetkým ľuďom v klube," vravel pre portál soccerway.com bulharský tréner.

"Postup do skupinovej fázy si vyžiadal mnoho úsilia zo strany hráčov. V skupine sa budeme snažiť zo všetkých síl. Myslím si, že môžeme získať nejaké body, ale bude to ťažké. Bude to zážitok, ktorého sa už nevieme dočkať."

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Štadión jej otváral Ševčenko. Astana dosiahla historický úspech