Je ľahké jazdiť na romantickú hudbu, tvrdí európsky šampión. Doma má fúriu

Talianska športová dvojica Lucrezia Beccariová a Matteo Guarise na ME v krasokorčuľovaní.
Talianska športová dvojica Lucrezia Beccariová a Matteo Guarise na ME v krasokorčuľovaní. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|12. jan 2024 o 14:15

Matteo Guarise už má aj titul majstra sveta.

KAUNAS. Je medzi nimi pätnásť rokov rozdiel. Ona mala iba päť rokov a on už bol majstrom sveta. V krasokorčuľovaní na kolieskových korčuliach.

Ona začínala na ľade vo veku šesť rokov, ale zranenie ju na dlhý čas odradilo od disciplíny športových dvojíc.

Ich cesty sa skrížili pred rokom a pol. Pred rokom obsadili na európskom šampionáte siedme miesto.

V tomto roku v Kaunase nenašli premožiteľa. Lucrezia Beccariová a Matteo Guarise sa stali majstrami Európy v kategórii športových dvojíc.

Trojnásobný výbuch radosti

Po krátkom programe bola talianska dvojica na treťom mieste. Guarise už „malú medailu“ za krátky program raz dostal, so svojou bývalou partnerkou Nicole della Monicovou boli pred piatimi rokmi v Minsku tiež tretí po prvej časti pretekov.

Teraz bol taliansky pretekár odhodlaný, že si domov zoberie aj „veľkú“ medailu.

Mali však silných súperov: po krátkom programe viedla gruzínska dvojica Anastasia Metelkinová, Luka Berulava, ktorí nedávno vyhrali finále juniorskej Grand Prix a v tesnom závese nasledovali víťazi seniorskej série Grand Prix, Minerva Haseová a Nikita Volodin z Nemecka.

Vo voľnej jazde stvárnila talianska dvojica slávne muzikálové Mačky. Zajazdili takmer dokonale, s jedinou malou chybičkou. Za svoj výkon získali osobné maximum a keďže po nich nasledovali už iba dva páry, už v Kiss & Cry vedeli, že medailu majú istú.

„Bola to prvá explózia radosti. Ďalšia prišla, keď vysvitlo, že máme minimálne striebro a tretia v chvíli, keď bolo jasné, že sme vyhrali,“ uviedol Matteo Guarise.

Z palubovky na ľad

Dlho robil netradičný šport: krasokorčuľovanie na kolieskových korčuliach. V roku 2008 s partnerkou Sarou Venerucciovou získali titul majstra sveta.

„Svet kolieskových korčúľ je trochu iný, nemáme tam Rusko či Čínu, ale za to sú tam pretekári zo Španielska, Portugalska, Argentíny, z krajín, ktoré na ľade nestretnete často,“ vysvetľoval Guarise v Kaunase už ako majster Európy.

„Kolieskové korčule, korčule na ľad či inline korčule – pre mňa je to to isté. Dôležité je korčuľovanie,“ zdôraznil 35-ročný pretekár.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Je ľahké jazdiť na romantickú hudbu, tvrdí európsky šampión. Doma má fúriu