06.08.2024 09:00
Deň 11
Paríž 2024

Aj Simona Bilesová je len človek. Fenomenálna Američanka sa poklonila novej šampiónke

Simone Bilesová a Jordan Chilesová vzdávajú hold víťazke v prostných Brazílčanke Rebece Andradeovej na OH v Paríži.
Simone Bilesová a Jordan Chilesová vzdávajú hold víťazke v prostných Brazílčanke Rebece Andradeovej na OH v Paríži. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|6. aug 2024 o 00:30

Súťaž v prostných vyhrala Brazílčanka Rebeca Andrade.

PARÍŽ. Už pred tromi rokmi sa svet presvedčil o tom, že je len človek. Simone Bilesová vtedy odstúpila z väčšiny súťaží na olympiáde v Tokiu, na prvé miesto dala svoje fyzické i mentálne zdravie.

Svet gymnastiky býval dosť toxický: najdôležitejšie v ňom bolo „neukázať slabosť“. V tomto svete sa uznávalo, ak niekto išiel cez bolesť. O problémoch sa otvorene nehovorilo. Bilesová však tabu prelomila.

Gymnastickou legendou sa stala už na OH v Riu de Janeiro. Získala štyri zlaté a jednu bronzovú medailu.

V Tokiu pridala striebro z tímovej súťaže a bronz z kladiny, jediného náradia, na ktorom štartovala v pretekoch jednotlivcov.

V Paríži sľubovala veľkolepý návrat. Bilesová najprv triumfovala s americkým tímom, potom vyhrala viacboj aj preskok.

Pred posledným dňom gymnastických súťaží fanúšikovia s napätím očakávali, či Bilesová vyrovná rekord gymnastky Larisy Latyninovej a plavkyne Katie Ledeckej, ktoré počas kariéry získali deväť zlatých medailí.

Fenomenálna Američanka totiž súťažila ešte na kladine a v prostných.

V zaplnenej hale Bercy však napokon boli diváci svedkom iného príbehu. Opäť sa potvrdilo, že Simone Bilesová je tiež len človek a ukázala aj svoju veľkosť, keď sa úprimne tešila z úspechu krajanky a uznala kvality novej víťazky.

Pondelňajší gymnastický program na OH 2024 v Paríži totiž vyvrcholil triumfom Brazílčanky Rebeky Andradeovej v prostných.

V článku sa dočítate:

  • Čo sa dialo vo finále kladiny?
  • Prečo dostala Bilesová penalizáciu?
  • Akú drámu priniesli minúty po finále prostných?
  • Čo všetko musela prekonať Andradeová na ceste k olympijskému zlatu?
  • Ktorý moment po poslednom finále sa stal virálnym?

Šesť olympijských medailí

V hale Bercy sa pravidelne konajú aj koncerty svetových hviezd, no pre Brazílčanov žiadna skladba nemohla znieť krajšie, ako ich hymna na počesť novej olympijskej šampiónky.

Početný brazílsky tábor spieval nahlas a v hale vznikla naozaj špeciálna atmosféra. Andradeová len ťažko zadržiavala slzy.

Získala svoje druhé olympijské zlato. V Tokiu vyhrala v preskoku, lenže tam chýbala Bilesová. Vo viacboji patrila Brazílčanka pri absencii Američanky k najväčším favoritkám, napokon bola druhá.

V Paríži pridala do zbierky bronz v tímovej súťaži, striebro v preskoku a vo viacboji a vytúžené zlato v prostných.

So šiestimi olympijskými medailami sa stala najúspešnejšou športovou osobnosťou svojej krajiny pod piatimi kruhmi.

Dve hodiny pešo na tréning

Pre dievča so siedmimi súrodencami, ktorých matka vychovávala sama, je to splnenie obrovského sna.

Gymnastiku si obľúbila ako štvorročná, keď ju raz teta zobrala do telocvične, kde pracovala.

Aby ako dieťa mohla trénovať, jej matka do práce chodila pešo, aby ušetrila a po nej ešte upratovala domy. Keď už bola väčšia, Andradeová sama denne kráčala z favely dve hodiny na tréning a dve hodiny naspäť. Odprevádzal ju starší brat, aby sa jej nič nestalo. Po čase si mohli dovoliť aj bicykel.

Po prekonaní finančných prekážok prišli zdravotné. Andradeová absolvovala dokopy tri plastiky predného krížového väzu na pravom kolene. Stalo sa to v rozpätí štyroch rokov, pred olympiádami v Riu, respektíve v Tokiu.

Chyby na kladine

Do Paríža cestovala silnejšia ako kedykoľvek predtým. Ukázala to už aj vo viacboji, kde statočne držala krok so Simone Bilesovou.

Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Aj Simona Bilesová je len človek. Fenomenálna Američanka sa poklonila novej šampiónke