Saudskoarabský princ sa nestará o kritiku. Bude pokračovať vo využívaní športu na vylepšenie imidžu

Saudskoarabský korunný princ Mohammed bin Salman.
Saudskoarabský korunný princ Mohammed bin Salman. (Autor: TASR/AP)
SITA|22. sep 2023 o 16:14

Saudská Arábia podľa kritikov prostredníctvom športu odvracia pozornosť od porušovania ľudských práv.

BRATISLAVA. Saudskoarabský korunný princ Mohammed bin Salman prisľúbil, že Saudská Arábia bude pokračovať v tzv. sportswashingu, ak to pomôže zvýšiť hrubý domáci produkt (HDP) krajiny.

Ako referuje web insidethegames.biz, princ zároveň zdôraznil, že sa nestará o žiadne tvrdenia namierené voči Saudskej Arábii.

Sportswashing je označenie, ktoré niektorí dali využívaniu športu na vylepšenie imidžu alebo reputácie.

Vlani popravili 81 mužov za jediný deň

Skupiny a obhajcovia ľudských práv však obviňujú Saudskú Arábiu, že vo veľkom investuje do športu a organizuje významné športové podujatia, aby odvrátila pozornosť od porušovania ľudských práv.

Krajina je kritizovaná za používanie trestov smrti a vlani popravila 81 mužov za jediný deň, pričom porušovanie práv žien a obmedzovanie slobody prejavu patria medzi početné problémy, z ktorých je štát obviňovaný.

Saudská Arábia je taktiež kritizovaná na kriminalizáciu homosexuality a jej úlohu vo vojne v Jemene trvajúcej od roku 2015.

"Ak sportswashing zvýši môj HDP o jedno percento, potom budeme pokračovať v sportswashingu," povedal Bin Salman v rozhovore pre Fox News.

"Je mi to jedno. Mám jednopercentný rast HDP zo športu a mierim na ďalších 1,5 percenta. Nazvite si to ako chcete, ale získame tých 1,5 percenta," dodal saudskoarabský korunný princ.

Do futbalovej ligy vložili 3,4 miliardy eur

Saudskoarabský verejný investičný fond (PIF) vložil viac ako 3,4 miliardy eur do Saudi Pro League (SPL), pričom prevzal štyri domáce futbalové kluby - Al Ahlí, Al Hilal, Al Ittihad a Al-Nassr FC.

Tieto kluby sa zmocnili niektorých z najväčších mien svetového futbalu, ako sú Cristiano Ronaldo, Karim Benzema či Neymar. Samotný Bin Salman predsedá PIF, ktorý taktiež prevzal anglický klub Newcastle United.

Saudská Arábia taktiež spustila LIV Golf, aby konkurovala PGA Tour predtým, ako tieto dve značky v júni oznámili fúziu.

Krajina tiež investovala do formuly 1, boxu a tenisu a zabezpečila si práva na usporiadanie veľkých podujatí vrátane futbalových majstrovstiev sveta klubov.

V rámci svojich ambicióznych plánov Saudská Arábia pomýšľa na zorganizovanie futbalových MS v roku 2034.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Saudi Pro League»Saudskoarabský princ sa nestará o kritiku. Bude pokračovať vo využívaní športu na vylepšenie imidžu