Armádny klub CSKA dostal vyznamenanie. Šéf výboru vyzval športovcov na boj vo vojne

Stanislav Pozdňakov.
Stanislav Pozdňakov. (Autor: TASR/AP)
SITA|30. apr 2023 o 16:20

Klub CSKA je aktívny v rôznych športoch a má stovky zlatých olympijských medailistov.

BRATISLAVA. Ruský olympijský výbor (ROV) udelil špeciálne ocenenie centrálnemu športovému klubu ruskej armády, známemu pod označením CSKA.

Ako pripomenul web insidethegames.biz, udialo sa tak krátko po štvrtkovom smrteľnom raketovom útoku Rusov na Ukrajine, pri ktorom zahynulo najmenej 25 civilistov vrátane viacerých detí.

Šéf ROV Stanislav Pozdňakov, bývalý podplukovník ruskej armády to oznámil pri príležitosti stého výročia CSKA.

Vyzval k podpore vojny

Klub patrí pod ruské ministerstvo obrany a ROV mu udelil čestný odznak „Za zásluhy o rozvoj olympijského hnutia v Rusku“.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) minulý mesiac odporučil, že športovcom z Ruska a Bieloruska by malo byť umožnené vrátiť sa na medzinárodné podujatia.

Malo by sa tak udiať pod neutrálnym štatútom a za predpokladu, že nepodporujú vojnu na Ukrajine a nemajú väzby na armádu.

Ani to nezabránilo Pozdňakovovi, ktorý minulý rok vyzval ruských športovcov, nech bojujú vo vojne proti Ukrajine, aby udelil armádnym predstaviteľom osobitnú poctu a verejne pochválil CSKA.

Štart na OH je pre nich otázny

„CSKA pre mňa bol, je a bude popredným šermiarskym klubom nielen u nás, ale aj v zahraničí, o tom niet pochýb,“ napísal na Telegrame Pozdňakov.

On sám je zároveň aj bývalým olympionikom v šerme. Na OH 1992 v Barcelone získal zlatú medailu v tímovej súťaži.

Podľa štatistík CSKA je tento klub aktívny vo viac ako 40 športoch a vyprodukoval 463 zlatých olympijských medailistov pre Sovietsky zväz a Rusko.

Ak však MOV bude naďalej trvať na tom, že ruskí športovci súťažiaci na medzinárodnej úrovni by nemali mať väzby na ozbrojené sily, potom športovci z CSKA budú pravdepodobne musieť zabudnúť na účasť na OH 2024 v Paríži.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Armádny klub CSKA dostal vyznamenanie. Šéf výboru vyzval športovcov na boj vo vojne