Európsky parlament vyslovil nesúhlas Superlige, nie je v súlade s hodnotami Únie

Anglické kluby na protesty fanúšikov zareagovali a zo  projektu Európskej Superligy odstúpili.
Anglické kluby na protesty fanúšikov zareagovali a zo projektu Európskej Superligy odstúpili. (Autor: TASR/AP)
TASR|24. nov 2021 o 10:30

Hovorí sa aj o primeranom financovaní amatérskeho športu.

BRUSEL, ŠTRASBURG. Európska únia (EÚ) musí vytvoriť európsky športový model, ktorý je založený na solidarite, inkluzívnosti, otvorenej súťaži a spravodlivosti.

Uviedli to poslanci Európskeho parlamentu (EP) v uznesení, ktoré prijali v utorok v Štrasburgu.

Za správu, ktorej odkazom je, aby európska športová kultúra bola v súlade s hodnotami EÚ v oblasti solidarity, udržateľnosti, inkluzívnosti pre všetkých, otvorenej súťaže, športových zásluh a spravodlivosti zahlasovalo 597 poslancov, 36 bolo proti a 55 sa zdržali hlasovania.

Parlament dal najavo, že dôrazne nesúhlasí so separátnymi "odtrhnutými" súťažami a ligami, ktoré podkopávajú princípy EÚ a ohrozujú stabilitu celkového športového ekosystému.

Európski zákonodarcovia chcú dosiahnuť rovnováhu medzi komerčnými záujmami v oblasti profesionálneho športu a jeho spoločenskými funkciami, a to posilnením väzieb medzi amatérskym a vrcholovým športom.

Žiadajú tiež väčšie finančné prerozdelenie medzi profesionálnym a masovým športom a navrhujú vytvorenie mechanizmu solidarity zo strany športových federácií, aby sa zabezpečilo primerané financovanie amatérskeho a masového športu.

Parlament vyzval Európsku komisiu a Radu EÚ (členské štáty), aby urobili všetko, čo je v ich silách, na podporu fyzickej aktivity medzi občanmi EÚ, najmä medzi mladými ľuďmi, zvýšením počtu hodín venovaných telesnej výchove a aktivitám v školách a využívaním vzorov a takzvaných "športových ambasádorov".

Europoslanci sa zároveň chcú zaoberať rodovou nerovnosťou a obťažovaním v športe, najmä pokiaľ ide o odmeňovanie a rovnaké zastúpenie v správnych radách športových organizácií.

Okrem toho vyjadrili želanie, aby sa európske médiá viac venovali širšej škále športov, najmä športovým súťažiam žien a mládeže.

V neposlednom rade schválená správa požaduje ochranu detí pred zneužívaním a obťažovaním v športe vrátane poskytovania prístupu k odbornej pomoci, poradenstvu a včasnej ochrane.

Podľa europoslancov by národné športové federácie mali postupovať podľa vzoru Írskeho futbalového zväzu a zrovnať finančné prémie pre ženy a mužov.

Uznesenie EP je aj výzvou pre verejné orgány, športové federácie a organizácie, aby dodržiavali ľudské práva a demokratické princípy vo všetkých svojich činnostiach, najmä pri udeľovaní štatútu hostiteľa významným športovým podujatiam a pri výbere sponzorov. Poslanci v tejto súvislosti odkázali, že krajiny, ktorých vlády opakovane porušujú základné práva a hodnoty, by už nemali mať možnosť organizovať veľké športové podujatia.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Európsky parlament vyslovil nesúhlas Superlige, nie je v súlade s hodnotami Únie