Sparta nepoľavuje v boji o titul

(Autor: TASR/AP)
Peter Fukatsch|14. apr 2013 o 20:39

Na futbalové derby pražskej Sparty so Slaviou prišlo na Letnú 19 410 divákov, 103 % z kapacity 18 873 miest.

BRATISLAVA. Zhodou okolností sa uplynulú sobotu hral nielen starobylý český zápas, ktorý mal premiéru v roku 1896 a 279. pokračovanie, ale aj slovenské derby Trnava – Slovan.

Aj oveľa mladšia história našich rivalov si pamätá z jari 1969 v Trnave takmer 30-tisíc a pretrhnutú bariéru pod tlakom fanúšikov i 45-tisícové návštevy na Tehelnom poli. Súčasný záujem o domáce ligy je v oboch krajinách rozhodne iný, hoci aj na Spartak – Slovan prišlo u nás nevídaných, neslýchaných sedemtisíc priaznivcov.

Osem Slovákov v Slavii

Slaviu možno vnímať tak trochu ako slovenský klub. Hrá v nej osem futbalistov od nás. V základe proti Sparte nastúpili štyria – Čontofalský, Dobrotka, Kisel, Čonka, striedali Škutka a Juhar, Rakovan sedel na lavičke náhradníkov.

Stopér Milan Bortel je zranený. Hráva pravidelne. Tento odchovanec Dubnice odišiel ako 18­ročný do Talianska. Pôsobil v nižších súťažiach, vyhliadla si ho špičková Catania Calcio.

Nejasný administratívny kolotoč okolo odstupného pre Dubnicu, oprávneného či neoprávneného, mu znemožnilo hrať Seriu A. prišiel späť do Serede, potom Zlatých Moraviec. Tam si ho všimla Slavia. Namiesto rodáka z Ilavy nastúpil 36-ročný Hubáček.

Smutný hrdina

Hubáček bol smutným hrdinom derby, v ktorom Sparta vyhrala 3:1. Počas prvej polhodiny si stihol dať vlastný gól, hoci ho nikto neatakoval. Pri ďalšom sa pri prihrávke pokĺzol a posunul loptu sparťanom. Popravde, rovnakú vinu nesie aj Čontofalský, ktorý mu hodil loptu do nepríjemnej situácie medzi súperov. Mal vykopávať. V závere zápasu zase urobil chybu Dobrotka.

Naše a české derby má jednu spoločnú črtu – Sparta i Slovan hrajú o titul, Trnava oboma nohami a Slavia jednou stoja nad prepadliskom zachraňujúceho sa tímu. Ani v jednom prípade neplatilo, že derby nemá favorita, aj keď Slovan iba remizoval.

„Čakali sme, že na nás vyletia, ale oni nič. Góly sme im ponúkli vlastnými chybami. Nemali žiadne veľké šance, aj keď boli futbalovejší,” povedal pre iDNES.cz tréner Slavie Petr Rada.

České internetové stránky označovali stretnutie za priemerné, strelcovi víťaznej penalty Československa z ME 1976 Antonínovi Panenkovi sa zápas páčil: „Nikto netaktizoval, oba tímy sa snažili útočiť. V tom bola Sparta jasne lepšia. Hralo sa slušne. Víťazný tím v exponovanom čase, keď súper znížil, urobil asi štyri fauly.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Sparta nepoľavuje v boji o titul