Trump kritizuje systém, vďaka ktorému dominuje. Môžu za to rekordné peniaze od Saudov

Judd Trump s trofejou pre víťaza Saudi Arabia Masters 2024.
Judd Trump s trofejou pre víťaza Saudi Arabia Masters 2024. (Autor: X/WST)
Jerguš Radačovský|8. sep 2024 o 16:05

Saudská Arábia hostila prvý bodovaný turnaj v histórii.

RIJÁD. Angličan Judd Trump sa vďaka vydarenému vstupu do sezóny po troch rokoch vrátil na čelo svetového rebríčka v snookri.

A to mal pred sebou ešte historicky prvý bodovaný turnaj v Saudskej Arábii s názvom Saudi Arabia Snooker Masters. Po ňom je už jasné, že ho z líderskej pozície len tak niekto nezosadí. Pokojne tam môže zostať aj do posledného podujatia v ročníku.

Trump otvoril sezónu triumfom na nebodovanom turnaji Shanghai Master, na ktorý nadviazal finálovou účasťou už na bodovanom podujatí Xi'an Grand Prix.

Štatistiky si ešte viac vylepšil na spomínanom turnaji v Saudskej Arábii, ktorý v sobotnom dramatickom finále ovládol po triumfe 10:9 nad skúseným Walesanom Markom Williamsom.

Tridsaťpäťročný Trump vyhral v tomto ročníku až 15 zo 16 zápasov a ukazuje, že pred sebou môže mať ďalšie úspešné obdobie.

Triumfoval už na 29. bodovanom turnaji a v historickom poradí sa osamostatnil na 4. mieste pred legendárnym Steveom Davisom.

Na konte má aj 997 stovkových nábehov a môže sa stať druhým mužom v histórii s tisíckou týchto zápisov. Ešte o jeden viac má na konte John Higgins, no ten je pritom o 14 rokov starší. Na čele je suverénny Ronnie O'Sullivan, ktorý je na čísle 1272.

VIDEO: Posledný frejm zápasu Judd Trump - Mark Williams

Napriek tomu, že sa v Saudskej Arábii konal ešte len prvý bodovaný turnaj v histórii, organizátori sa z neho snažia spraviť pomyselné štvrté podujatie Triple Crown. Medzi ne patrí UK Championship, Masters a MS.

Saudi na to idú zostra a hneď zvolili skutočne lukratívne odmeny.

Trump si odnáša až 500-tisíc libier, Williams 200-tisíc. Celkové odmeny na turnaji boli v hodnote 2,3 milióna libier. Pre porovnanie, víťaz dostal v Saudskej Arábii rovnakú sumu ako majster sveta.

Prvé miesto za jeden vydarený turnaj?

A práve tu vyskakuje jeden z problémov, na ktorý upozorňuje aj svetová jednotka Trump. Poradie vo svetovom rebríčku sa počíta na základe odmien na turnajoch. Na konto Angličana tak pribudlo 500-tisíc bodov a práve takmer o toľko je aj na čele.

Pred turnajom mal na konte 974-tisíc bodov, rovnako ako druhý v poradí Mark Allen, ale ten vypadol v Saudskej Arábii skoro a nepripočíta nič. Tesne sa pred neho dostal aj úradujúci majster sveta Kyren Wilson.

Trump bude v budúcom týždni obhajovať víťazstvo na turnaji English Open, za ktorý víťaz zinkasuje "iba" 100-tisíc, a teda aj rovnaký počet bodov obhajuje. Ak nezíska ani jeden, aj tak bude viesť o takmer 400-tisíc bodov.

Trump tento spôsob bodovania spochybňuje. Aj napriek tomu, že momentálne hrá výrazne v jeho prospech.

"Sú to veľké turnaje, ale na všetkých by mali byť rovnaké prize money alebo rovnaké body, pretože nemôžete mať najväčšie podujatie dvaapolkrát väčšie ako ostatné," povedal Trump pre Eurosport.

"Potrebujete tri alebo štyri turnaje s rovnakými odmenami, aby myšlienka snookerových 'majorov' fungovala. Majstrovstvá sveta sú špeciálne podujatie. Vyhrať ich stačí samo o sebe. Nemyslím si, že by ste sa mali automaticky dostať na prvé miesto za jeden turnaj," doplnil.

Najlukratívnejší frejm v histórii

Saudská Arábia môže vďačiť aj situácii, ktorá na podujatí nastala. Trump s Williamsom predvádzali mimoriadnu drámu, o ktorej rozhodoval až úplne posledný možný 19. frejm.

"Najlukratívnejší frejm v histórii snookru," napísala organizácia World Snooker Tour na svojom webe. A tieto slová ho naozaj dokonale charakterizovali.

Práve on rozhodol veľmi súboj o pol milióna libier. O vyrovnanosti zápasu svedčal aj výsledok poslednej hry - 72:62 v prospech Trumpa.

Williams začal nábehom 62 bodov, ale nasledujúcu guľu už nepotopil. K stolu sa postavil Trump, ktorému 72 bodov už stačilo. Predtým získal aj dôležitý frejm na 9:9, keď zahral nábeh 90 bodov.

Paradoxne, ani raz sa vo finále nedostal na stovku, pričom Williams dosiahol na túto métu štyrikrát. To, že bol porazený finalista lepším hráčom, priznal aj víťaz.

"Som v šoku, bojoval som," povedal Trump po zápase.

"Mark bol oveľa lepším hráčom, jeho potápanie na dlhú vzdialenosť bolo skvelé. Nábehy robil z ničoho, hral jednoducho a ja som si nezaslúžil vyhrať. Pre neho to napokon nič neznamená, ale bol oveľa lepším hráčom. Ja som len v závere niečo našiel a vyšlo to," dodal Angličan.

Williams tak má stále na konte 26 triumfov na bodovaných turnajoch a v rebríčku sa posunul z 9. na 6. miesto. V prípade finálového úspechu by bol už tretí.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Snooker»Trump kritizuje systém, vďaka ktorému dominuje. Môžu za to rekordné peniaze od Saudov