Šport sa obáva, že vyšším zdanením hazardu príde o podporu

Zástupcovia športových zväzov a športovcov (zľava) - Richard Lintner, Ján Kováčik (SFZ), rýchlostný kanoista Erik Vlček, Miloš Drgoň (SBA), Marek Rojko (SVF )a  Jaroslav Holeša (SZH).
Zástupcovia športových zväzov a športovcov (zľava) - Richard Lintner, Ján Kováčik (SFZ), rýchlostný kanoista Erik Vlček, Miloš Drgoň (SBA), Marek Rojko (SVF )a Jaroslav Holeša (SZH). (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|17. máj 2022 o 17:41

Novú daň z hazardu presadzuje minister financií.

BRATISLAVA. Hazard a šport stoja dlhodobo pri sebe. Hazard má postavený svoj podnikateľský zámer na tipovaní športových výsledkov. Pre šport sú zasa stávkové spoločnosti často kľúčovým reklamným partnerom.

Platí to o veľkých ligových súťažiach, národných športových zväzoch, ba aj v prípade najväčších športových osobností ako je napríklad Petra Vlhová.

Ročne plynie cez sponzoring do slovenského športu niekoľko miliónov eur. Odhadnúť presnú sumu je ťažké.

Matovič chce novú daň na hazard

„Po štáte je to druhý pilier športu,“ naznačil prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik.

Športová obec však teraz vyjadrila prostredníctvom silných zväzov i známych športovcov obavu, že prísun prostriedkov zo sponzoringu sa môže výrazne znížiť. Obrátila sa preto na Národnú radu SR, aby na tento problém vyššieho zdanenia hazardu upozornila. 

V súvislosti s plánovaným protiinflačným balíčkom, ktorý má pomôcť rodinám, navrhuje minister financií Igor Matovič (OĽANO) zdaniť niektoré najziskovejšie firmy.

Športovci tvrdia, že medzi nimi sú aj stávkové spoločnosti. Podľa Hospodárskych novín Matovič navrhuje zaviesť 6-percentnú daň z obratu pre hazard.

Aktuálne prevádzkovatelia hazardných hier na Slovensku odvádzajú špeciálny odvod z hazardných hier.

Jeho výpočet sa rôzni a pre každý tip hazardnej hry platí iný výpočet.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Šport sa obáva, že vyšším zdanením hazardu príde o podporu